woensdag 1 februari 2012

DUIZENDEN EX-ASIELZOEKERS ZONDER WOONRUIMTE

Nederlandse gemeenten lopen achter in de huisvesting van voormalig asielzoekers. Zo'n 6000 bewoners van asielzoekerscentra met een verblijfsvergunning wachten op onderdak.
fotoFoto
Duizenden ex-asielzoekers zonder woonruimte
Minister Leers van Immigratie wil dat gemeenten actie ondernemen. Dat meldt een woordvoerder in Trouw.
Nu al zitten 2000 oud-asielzoekers zonder woning. In de eerste helft van 2012 kunnen daar nog eens 4000 bijkomen. Leers heeft gemeenten opgedragen hen voor 1 juli onderdak te bieden. De provincies moeten daarop toezien. De problemen zijn het grootst in Noord-Brabant (360 plekken). Flevoland is de enige provincie die op schema loopt met het onderbrengen van oud-asielzoekers.

Doorstroming huurwoningen

Opvallend is dat Friesland met vier gemeenten in de top 10 staat. Volgens een woordvoerder van de regio Súdwest-Fryslân zijn de problemen vooral te wijten aan de beperkte doorstroming in huurwoningen.
Het ministerie stelt dat de achterstand niet alleen komt door de voormalig asielzoekers. "Het aanbod past niet altijd. Dat moet beter op elkaar worden afgestemd." Súdwest-Fryslân erkent het probleem en zoekt naar oplossingen. "Wij hebben vooral eenoudergezinnen beschikbaar. Alleenstaanden kunnen dat niet betalen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten