vrijdag 5 augustus 2011

Brussel Onthaal kreeg in juli tien keer meer vragen om te tolken voor OCMW's


(Belga) Sinds 1 juli zijn de de lokale opvanginitiatieven (LOI's) van de Vlaamse OCMW's voor hun tolkdiensten aangewezen op Brussel Onthaal in plaats van op de Vlaamse Tolkentelefoon Babel. Brussel Onthaal kreeg sindsdien 138 aanvragen om te tolken. Dat is zo'n tien keer meer dan in de maanden voordien. Opvallend is ook dat in bijna de helft van de gevallen gevraagd wordt te vertalen naar het Russisch. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) heeft gekregen van Brussel Onthaal.

Congolese families die oorlog in Libië ontvluchten opgevangen in België (CF)

BRUSSEL - 25 Afrikaanse vluchtelingen worden sinds vandaag opgevangen in ons land. Het gaat om families met kinderen die uit Libië zijn gevlucht voor de oorlog. Tot nu toe werden ze opgevangen in een vluchtelingenkamp in Tunesië. Dit bericht de redactie van nieuwszender één.  
De vluchtelingen komen uit Congo en Eritrea. 
Ze zullen worden opgevangen door Fedasil. Ze kunnen voor onbepaalde tijd in België blijven, en na een inburgeringstraject kunnen ze binnen een jaar de Belgische nationaliteit aanvragen. 
In het verleden heeft ons land wel vaker vluchtelingen uitgenodigd om hier te komen wonen. "Uit Vietnam tientallen jaren geleden, uit Kosovo in 1999 en twee jaar geleden uit Irak", aldus Commissaris-generaal voor de vluchtelingen en de staatlozen Dirk Van den Bulck. 

Gemeente sleept Belgische staat voor rechter in kwestie tijdelijk asielcentrum

HOUTHALEN-HELCHTEREN - Burgemeester Alain Yzermans (SP.A) legt zich niet neer bij de beslissing van de regering om het tijdelijke asielcentrum in Helchteren langer open te houden. ‘Het begint op een permanent asielcentrum te lijken', zegt hij. 


lees verder

Weer 244 asielzoekers op straat door overvolle centra

© photo news
In de maand juli zijn weer 244 asielzoekers op straat beland omdat de opvangcentra overvol zitten. Dat bericht De Morgen. De piekdag was 25 juli, toen er na het verlengd weekend van de nationale feestdag aan 78 mensen geen onderdak en begeleiding kon worden gegeven.
Volgens Fedasil, het agentschap dat instaat voor de opvang van de asielzoekers, ligt de instroom hoog en de uitstroom laag. Zo vroegen tot en met juni 11.574 mensen asiel aan in België. Dat is ongeveer evenveel als in heel 2006 of 2007. Tegelijkertijd haalt het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen zijn doelstelling niet om elke maand 1.500 asieldossiers af te handelen: in juni nam het 1.250 beslissingen.


lees verder

Europa geeft extra geld aan Somalië


De Europese Unie geeft 175 miljoen euro extra ontwikkelingshulp aan Somalië. De bijdrage is bedoeld voor bestuur, onderwijs en voedselproductie.
Het geld gaat volgens eurocommissaris Piebalgs naar gebieden waar een zekere mate van veiligheid en goed bestuur is, zodat de hulp ook effect kan sorteren.
Somalië is het land dat het zwaarst is getroffen door de hongersnood in de Hoorn van Afrika. Hulpverlening aan het land is moeilijk, omdat veel regio's in handen zijn van opstandelingen.

Vierde vluchtelingenkamp Ethiopië geopend voor Somalische vluchtelingen


Ethiopië heeft een vierde vluchtelingenkamp geopend om vijftienduizend Somaliërs op te vangen die naar het land gevlucht zijn vanwege de hongersnood die veroorzaakt wordt door de extreme droogte in de regio.
Volgens een woordvoerder van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) is het centrum waar de vluchtelingen op dit moment verblijven in het oosten van Ethiopië te klein. Hulpverleners hebben onder de Somaliërs al een uitbraak van mazelen geconstateerd die al tientallen levens heeft gekost.
Somalië heeft te maken met de zwaarste droogte in zestig jaar. Hulpverlening aan het land is moeilijk, omdat aan Al-Qaeda-gerelateerde militanten het voor het zeggen hebben in veel van de meest wanhopige gebieden in het land. Daarnaast breidt door de schaarsheid van levensmiddelen de hongersnood uit.

Advocaten luiden noodklok: situatie veel asielzoekers is nijpend

De Vereniging Asieladvocaten en -juristen Nederland (VAJN) richt een werkgroep op om de psychische nood onder asielzoekers terug te dringen en onder de aandacht te brengen.
"Er lopen zoveel wrakken van mensen rond. Ik hoor elke dag wel iets over zelfmoordplannen of pogingen daartoe", zegt asieladvocate Alie Westerhuis.

Een asielzoeker in het Limburgse Echt heeft dinsdag een zelfmoordpoging gedaan door zich in brand te steken. "Nu is het in Echt... Ik ben al een tijdje bang voor een berichtje uit Vught. Dat mijn cliënt iets dergelijks heeft gedaan", verzucht advocate Westerhuis uit Drachten.


lees verder

donderdag 4 augustus 2011

40 illegale vluchtelingen opgepakt in juli in Westkerke en Jabbeke


Vorige maand zijn er in Westkerke en Jabbeke, 40 illegale vluchtelingen opgepakt. Allemaal willen ze in Engeland geraken. De federale politie van het gerechtelijk arrondissement Brugge concludeert daaruit dat de afgelopen maanden nieuwe netwerken van mensensmokkel zijn opgestart langs de E40 en de A10. Dat komt vooral omdat Frankrijk sinds enkele maanden alle onbewaakte parkings langs de snelweg richting Duinkerke, heeft afgesloten.
Het aantal illegale vluchtelingen dat door mensensmokkelaars tot in Westkerke en Jabbeke wordt gebracht, is de afgelopen maanden duidelijk toegenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van de federale politie in Brugge, die de resultaten vanmorgen heeft overgemaakt aan het parket.

Vluchtelingen direct in woning

ZAANDAM - Zes tot zeven vluchtelingengezinnen gaan als proef direct van een vluchtelingenkamp naar een woning in de streek. Vluchtelingenwerk Zaanstreek-Waterland vangt de komende maanden vluchtelingen op die door de regering zijn uitgenodigd.
De vluchtelingen zitten nu in verschillende landen al lange tijd in vluchtelingenkampen en hebben daar weinig tot geen kans op een betere toekomst. Vluchtelingenwerk Zaanstreek-Waterland kreeg pas enkele weken geleden te horen dat het de gezinnen zou opvangen.

SP stelt vragen over opvang vluchtelingen

OSS - De SP-fractie in de Osse gemeenteraad heeft vragen gesteld aan het college van B & W over de huisvesting van vluchtelingen in Oss.

De partij maakt op uit het jaarverslag van Vluchtelingenwerk Oss dat er onvoldoende huistvesting beschikbaar is voor vluchtelingen in Oss. Er was in 2010 vraag naar 79 plaatsen. Vooralsnog zijn er daarvan 55 geregeld. De SP vraagt of het college hierover overlegt met woningbouwverenigingen en of er dit jaar meer woningen beschikbaar komen, zodat de huisvesting alsnog gerealiseerd kan worden. In het jaarverslag is te lezen dat het percentage cliënten dat kampt met complexe of meerdere problemen toeneemt, waardoor extra begeleiding noodzakelijk is, aldus de partij.

Honderd vluchtelingen gestorven op Libische boot op Middellandse Zee

dodevluchtelingenlibie
Eerder deze week ontdekte de Italiaanse kustwacht 25 lichamen in een boot afkomstig uit Libië. Foto AFP / Alessia Capasso
Honderd vluchtelingen die vorige week vrijdag met een boot vanuit Libië richting Italië vertrokken zijn onderweg overleden. Hun lichamen zouden overboord in de Middellandse Zee zijn gegooid. Dat meldt een overlevende vanavond aan het Italiaanse persbureau Ansa.
De Marokkaanse overlevende vertelde het persbureau dat de boot met driehonderd vluchtelingen aan boord vertrok naar het Italiaanse eiland Lampedusa. Daar kwam de boot vandaag aan. Volgens de Marokkaanse hebben vooral veel vrouwen de overtocht niet overleefd.

Zorgen om asielzoekers bij advocaten


De Vereniging van Asieladvocaten maakt zich zorgen over de psychische problemen onder asielzoekers. De vereniging heeft daarom een speciale werkgroep opgericht om aandacht te vragen voor de problemen.
Directe aanleiding is de asielzoeker uit het Limburgse Echt die zichzelf eergisteren in brand stak. Hij is er ernstig aan toe en ligt in een brandwondencentrum in het Duitse Aken, waar hij in slaap wordt gehouden.

woensdag 3 augustus 2011

‘Waarom keren ze niet terug naar Somalië?'


DADAAB/LIBOI (GRENSPOST MET SOMALIË) - Langs de hobbelige zandweg richting Somalische grens liggen de afgekloven karkassen van uitgedroogde koeien. De Somalische vluchtelingen op onze weg zijn opgetogen over het vooruitzicht op voedsel. Maar in Kenia zijn zij niet altijd even welkom.
Het okergele zand verkleurt na ons vertrek uit het vluchtelingenkamp van Dadaab. Eerst wordt het beige, kort daarna rijden we haast witte zandduinen in. We rijden naar de Somalische grens te rijden, zo'n negentig kilometer verderop. De gewapende soldaat die ons op onze tocht begeleidt, heeft vandaag nog een collega meegenomen. ‘Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn', klinkt het. In de struiken houden zich naar verluidt niet alleen wilde dieren maar ook goed georganiseerde bandieten schuil.

lees verder

Kwart meer asielaanvragen ingediend in juli


n juli werden 1.919 asielaanvragen ingediend. Dat is 24,7 procent meer dan juli vorig jaar, toen 1.539 aanvragen werden ingediend. Dat blijkt uit statistieken van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS).
Het aantal nieuwe asielzoekers is in stijgende lijn. 'Het is moeilijk te zeggen wat de reden daarvan is, het is een gevolg van een samenloop van factoren', zegt Dirk Van den Bulck, commissaris-generaal van het CGVS. 'Ook in andere Europese landen is er een stijging, onder meer in Duitsland, Luxemburg en Zweden.'

Meerssen: reik Somalische vluchtelingen de helpende hand

In een brief vraagt het Meerssens college van B en W aan de buurtbewoners van de Somalische vluchtelingen, die binnenkort een pand in het Weerterbroekplantsoen betrekken, om "een helpende hand toe te steken."


lees verder

Opnieuw 330 vluchtelingen aangekomen op Lampedusa

© ap
Een boot met 330 migranten uit Libië is gisterenavond aangekomen op het Italiaanse eiland Lampedusa. De vluchtelingen, onder wie vijftig vrouwen en vier kinderen, zaten op een houten boot van vijftien meter lang.
De meeste migranten zijn afkomstig uit Somalië en Nigeria. Ze werden overgebracht naar het opvangcentrum van Lampedusa, waar al 800 lotgenoten zitten.


lees verder

Gewonden bij gevechten tussen asielzoekers en politie

Bij gevechten tussen asielzoekers en politieagenten in de Zuid-Italiaanse stad Bari zijn ongeveer dertig gewonden gevallen, onder wie zo’n twintig agenten. De immigranten waren boos omdat ze lang op een beslissing in hun asielprocedure moeten wachten.
Er vielen dertig gewonden bij gevechten tussen politie en asielzoekersEr vielen dertig gewonden bij gevechten tussen politie en asielzoekers
De asielzoekers blokkeerden snelwegen en een spoorbaan, ook staken zij afvalbakken en banden in brand. Agenten kregen stenen en metalen voorwerpen naar hun hoofd. Zij zetten traangas in tegen de boze asielzoekers. 

Asielzoeker Echt is Afrikaan

ECHT - De asielzoeker die zichzelf dinsdag in brand stak in het Limburgse Echt, is van Afrikaanse afkomst. Dat heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) woensdag laten weten.


lees verder

maandag 1 augustus 2011

Dertig gewonden bij rellen over asielaanvraag in Italië

© ap
Zo'n dertig mensen zijn gewond geraakt toen in de Zuid-Italiaanse stad Bari gevechten losbraken tussen asielzoekers en de politie. De immigranten uitten hun woede omdat zij na lange tijd nog altijd niets vernomen hebben over hun asielaanvraag. Dat meldt het Italiaanse persbureau ANSA.
Bepaalde immigranten blokkeerden een autosnelweg en een treinspoor. Anderen gooiden met stenen naar de politie en staken vuilnisbakken in brand. De agenten beantwoordden het geweld met traangas.


Lees verder

Asielzoekers maken plaats voor wijk

MIDDELBURG - De 'ontruiming' van het asielzoekerscentrum (azc) in Middelburg is begonnen.
De komende maanden worden de ruim 400 asielzoekers die nu nog op het voormalige Arduinterrein wonen, verhuisd naar andere locaties in Nederland. Op de plaats van het centrum verrijst vanaf 2012 de nieuwe wijk Rittenburg.

Op 1 oktober zijn alle asielzoekers weg van het azc-terrein in Middelburg. Ze zijn dan ondergebracht in woningen of bij andere azc's in Nederland. Het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) heeft vervolgens nog zo'n vijf maanden de tijd om de nog bruikbare opvanggebouwen te ontmantelen en de overige gebouwen leeg te maken. In het eerste kwartaal van volgend jaar moet het COA het terrein en de gebouwen opleveren.


lees verder

Australië gebruikt YouTube om asielzoekers af te schrikken

De Australische regering gaat videofilmpjes posten op YouTube en Facebook om asielzoekers af te schrikken. Op de beelden is te zien hoe vluchtelingen naar Maleisië worden teruggestuurd in het kader van een overeenkomst tussen beide landen. De regering hoopt hiermee potentiële kandidaten te ontmoedigen.
"Door de beelden zal de bekendheid van het nieuwe Australische beleid verbeteren", verklaarde de Australische minister voor Migratie Chris Bowen.


lees verder

Opvangcrisis stuurt weer 244 asielzoekers de straat op

© photo news
In alle stilte woedt de asielcrisis verder. Vorige maand belandden er weer 244 mensen op straat omdat de opvangcentra overvol zitten.
De aandacht voor de asielcrisis staat dan wel op een laag pitje, dat betekent niet dat het probleem ineens is opgelost. Zo waren er vorige maand 244 asielzoekers die geen slaapplek kregen en dus op straat belandden. De piekdag was 25 juli, toen Fedasil na het verlengd weekend van de nationale feestdag aan 78 mensen geen onderdak en begeleiding kon geven.


lees verder

Eritrea zwijgt over honger en droogte

Terwijl de wereld zich richt op hongersnood in Somalië, lijdt een ander land in de Hoorn van Afrika in stilte. Ook Eritrea wordt geteisterd door droogte en voedseltekorten. Terwijl het autocratische regime de noodsituatie ontkent, tonen satellietbeelden dat het land is getroffen door vergelijkbare droogte als in Somalië.
Alem Teke zag haar gewassen verschroeien. De 40-jarige boerin trotseerde een mijnenveld en ontsnapte aan verkrachting door militairen om haar kinderen van hongersnood te redden. Ze vluchtte de grens over naar buurland Ethiopië.


lees verder

Kustwacht vindt 25 lijken in boot bij Lampedusa


De Italiaanse kustwacht heeft 25 lijken gevonden op een boot die op weg was naar het Zuid-Italiaanse eiland Lampedusa. Dat meldt persbureau AFP.
Over de doodsoorzaak van de vluchtelingen is nog niets bekend. Op de boot zaten in totaal 268 immigranten. De boot werd gisteravond onderschept door de kustwacht en is nu onder begeleiding op weg naar de haven van Lampedusa.

Asielzoekersonrust in Meerssense woonwijk

Bewoners van het Weerterbroekplantsoen in Meerssen- west zijn in verzet gekomen tegen de huisvesting van negen asielzoekers van Somalische komaf in hun straat.

Meerssen
Van onze verslaggever 
Ze zeggen zich compleet overvallen te voelen door het nieuws (‘Dit is confronteren in plaats van communiceren’) en eisen opheldering, onder meer van de verhuurderWonen Meerssen, het gemeentebestuur en Vluchtelingenwerk. 
Volgens de bewoners is er geen overleg geweest met de buurt over huisvesting van de asielzoekers, schrijven ze in een mail aan betrokken partijen. ‘Er is geen enkele moeite genomen om een en ander te communiceren in welke vorm dan ook. We gaan niet akkoord met de gang van zaken en dienen hierbij een formeel protest in.’ 
Wethouder Jo Dejong (wonen): „Elke gemeente heeft een wettelijke taak om asielzoekers op te vangen.