zaterdag 15 oktober 2011

Iets minder vluchtelingen naar Nederland

DEN HAAG - In de eerste helft van dit jaar zijn iets minder vluchtelingen naar Nederland gekomen dan in de eerste helft van vorig jaar. De eerste 6 maanden van 2011 waren dat er 7120, in dezelfde periode een jaar eerder nog 7290.
Dat heeft minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) vrijdag geantwoord op vragen van een aantal Kamerfracties. De cijfers laten nog geen echte daling zien, schrijft Leers, maar dat komt omdat de maatregelen die hij heeft aangekondigd, nog niet of nog maar net in werking zijn getreden. Het kabinet streeft naar een “zeer substantiële daling” van de instroom. De PVV gaat ervan uit dat het aantal asielzoekers met een kwart kan afnemen.

Immigratie nog niet gehalveerd


(Novum) - Het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt is nog niet gedaald. In de eerste zes maanden van 2011 vroegen vrijwel hetzelfde aantal mensen asiel aan als vorig jaar. Dat antwoordt minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) op vragen van enkele Kamerfracties.
Immigratie nog niet gehalveerdPVV-leider Geert Wilders wil dat het aantal niet-westerse migranten gehalveerd wordt, maar dat is volgens Leers nog niet het geval. "Dat er nog geen daling zichtbaar is, is niet verwonderlijk aangezien de meeste maatregelen in het regeer- en gedoogakkoord nog niet, of pas recent, in werking zijn getreden", schrijft Leers.
De minister verwacht op langere termijn wel een daling. Dat is wel onder voorbehoud, vindt hij. "De omvang van immigratie wordt niet alleen in Nederland bepaald. Migratie is van een groot aantal gecombineerde factoren afhankelijk met als gevolg dat een kwantitatieve meerjarige voorspelling niet goed mogelijk is."

ga naar artikel

Immigratie dit jaar nog niet lager


Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers.»Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers.ANP
De immigratie is de eerste zes maanden van het jaar nog niet gedaald. Ministers Leers voor Immigratie en Asiel schrijft in antwoord op vragen van de oppositie dat er ongeveer net zo veel asielverzoeken en gewone immigratieverzoeken waren als in 2010.
Leers noemt dat niet verwonderlijk, omdat de meeste nieuwe maatregelen om de immigratie te verminderen pas recent of nog helemaal niet zijn ingegaan. De minister denkt dat het kabinetsbeleid op den duur wel tot een zeer aanzienlijke daling zal leiden.

Geen streefcijfers

PVV-leider Wilders zegt dat de instroom van niet-westerse migranten met de helft omlaag moet. Leers vindt dat geen probleem, maar hij wijst erop dat er in het regeer- en gedoogakkoord geen streefcijfers zijn vastgelegd.
Ook zegt hij dat de omvang van de immigratie niet alleen in Nederland wordt bepaald, maar afhankelijk is van externe factoren. "Een kwantitatieve meerjarige voorspelling is daardoor niet goed mogelijk", schrijft hij.

Asielcentrum zoekt naar opvangplaatsen in regio


  • Sofie Desseyn voor de nieuwe bewonersmodule.
Sofie Desseyn voor de nieuwe bewonersmodule.
LANGEMARK-POELKAPELLE - Het asielcentrum in Poelkapelle breidt niet alleen uit binnen de muren, maar gaat nu ook op zoek naar woongelegenheid buiten haar muren. Voorlopig met weinig succes. 

Na de oproep van de ministerraad om extra opvang te zoeken voor ongeveer 200 asielzoekers, vroeg Johan Supply van oppositiepartij Open VLD aan burgemeester Alain Wyffels (CD&V) om een brief te schrijven naar de minister. De partij vindt dat er in Langemark-Poelkapelle geen plaats meer is en dat de burgemeester maar beter kort op de bal speelt om extra asielzoekers te vermijden.

Bewonersmodule

Maar ondertussen breidde het centrum binnen haar muren al uit met 52 personen. Die worden tijdelijk gehuisvest in een bewonersmodule die gehuurd wordt. 'Nu bieden we huisvesting aan 140 mensen', vult Desseyn aan. 'In januari komt een permanente module bij waar nog eens 52 personen zullen wonen.'

Ondertussen wordt binnen het centrum heel wat verbouwd. 'In één vleugel komen er kookgelegenheden zodat de mensen zelf hun eten kunnen klaarmaken.'

Zoektocht naar panden

Vorige week stuurde de federale overheidsdienst voor asielcentra Fedasil alvast brieven uit naar vastgoedkantoren in de wijde omgeving met de vraag of zij panden hebben die geschikt zijn om veertig tot vijftig asielzoekers op te vangen.

'Er wordt opvang gezocht in heel België', weet centrumdirecteur Sofie Desseyn. 'Fedasil heeft zo'n twintig vestigingen over heel België. Het aantal wordt over de verschillende centra gespreid. Ieder centrum is op zoek. Het Klein Kasteeltje heeft al één zo'n woongelegenheid en in Arendonk zijn er twee gevonden.

'We zoeken een appartementsblok, een vakantiedomein of een school. Het is belangrijk dat er badkamers zijn, kamers voor vier tot vijf personen en kookgelegenheid. Tot nu toe kregen we enkele negatieve reacties van vastgoedkantoren in Ieper, verder kregen we nog geen reacties.' 



ga naar artikel

Vluchtelingen naar woonportaal op Markt Oudenbosch


OUDENBOSCH - Het appartementencomplex op de hoek van de Markt en het Jan Gielenplein in Oudenbosch wordt een woonportaal voor statushouders. Dit zijn vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen en daarmee recht hebben op huisvesting.
Iedere gemeente moet jaarlijks een aantal statushouders een woning aanbieden. Halderberge heeft dat enkele jaren verzuimd, wat een tik op de vingers van de VROM-inspectie opleverde.

Het aantal statushouders is in Halderberge opgelopen tot 33. Daarvan hebben er dit jaar tien huisvesting gekregen, waarna er 23 overblijven "We moeten een inhaalslag maken", zegt wethouder Jan Akkermans. In het wooncomplex zaten tot een jaar geleden bewoners met een verstandelijke beperking, die naar de haven in Oudenbosch zijn verhuisd. Sindsdien staat het complex van Bernardus Wonen leeg. Het telt elf woonruimten. De meeste statushouders zijn alleenstaand. Volgens directeur Wil Hectors van Bernardus Wonen moet er een en ander veranderen aan de woonruimten. "Omdat deze zijn ingericht voor de vorige bewoners. Hier komen elf zelfstandige woningen in." Een termijn durft Hectors niet te noemen.

"Omdat we met regelgeving zitten. We voeren overleg met de gemeente." De hoeveelheid statushouders die wacht op woonruimte in Halderberge is volgens Hectors ook opgelopen omdat de woningmarkt op slot zit. "Er zijn weinig mutaties, waardoor er weinig woningen zijn vrijgekomen die we deze mensen konden aanbieden."

Het beleid van de gemeente is om de statushouders zoveel mogelijk verspreid over de gemeente huisvesting aan te bieden.


ga naar artikel

Ik hoor nu bij de vluchtelingenfamilie


© epa
INTERVIEW - Het klimaat voor vreemdelingen in Nederland is guur en dat baart zorgen, stelt Ruud Lubbers. De nadruk in het politieke debat ligt te veel op aanscherping, beheersing, beperking, versobering. Op kosten en problemen.
Toch viert de voorzitter van de stichting voor vluchteling-studenten UAF vandaag feest. In de Amsterdamse Rode Hoed, met tweehonderd onlangs afgestudeerde vluchtelingen. "Een symbolische plek voor een krachtig signaal", zegt de oud-premier. "In dit debatcentrum wordt veel over problemen gepraat, wij laten de andere kant zien. Dit is het feest van tweehonderd rolmodellen. Deze vluchtelingen, met verschillende achtergronden, met een verscheidenheid aan specialisaties, zijn een verrijking voor de samenleving."

"Deze mensen zijn uit afschuwelijke situaties gevlucht, met afgrijselijke verhalen. En ze zijn hier in Nederland, in dit kille bestuurlijke klimaat, ook niet bepaald in een gespreid bedje welkom geheten. Ik heb zoveel respect voor vluchtelingen, deze mensen hebben zoveel 'ausdauer'. Ze hebben jaren moeten stilzitten en nietsdoen in een asielzoekerscentrum (azc), soms met grote gezinnen in kleine caravans. Maar ze hebben alles overwonnen en zich naar een diploma geknokt. Het zijn geen zielige gevallen, het zijn de-moeite-waard-mensen."

Hij zit in zijn werkkamer, met uitzicht op de Maas. Thuis in Rotterdam. Thuis in de problematiek van het asielbeleid. Hij was, na zijn politieke loopbaan, vijf jaar Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, sinds 2006 is hij voorzitter van het UAF. "Ik maak nu deel uit van de vluchtelingenfamilie", zegt hij. En: "De overheid krijgt deze mensen er niet onder." De politieke familie is zijn familie niet meer, Lubbers neemt duidelijk afstand van de harde toon van het asieldebat, het kille vluchtelingenklimaat.

Het wordt nog erger, ziet hij. Vluchtelingen moeten hun inburgeringscursussen zelf gaan betalen, waardoor ze zich soms nog dieper in de schulden steken, op de maatschappelijke begeleiding wordt flink bezuinigd. Waar te veel obstakels worden opgeworpen, trekt het UAF aan de bel. Lubbers geeft als voorbeeld de voorgenomen bezuiniging van 65 miljoen euro van minister Leers op de opvang: mensen moeten sneller van het azc naar 'gewone' huisvesting in gemeenten. "Vluchtelingen mogen niet meer zelf hun woonplaats kiezen. Zo dreigde een UAF-medicijnenstudent die vanuit azc Almere co-schappen loopt in het Amsterdamse AMC ineens naar Oost-Groningen te worden verhuisd. Zo loop je weer het risico dat een carrière naar de knoppen wordt geholpen, nog meer kapitaalvernietiging."

Hij volgt alles. Van een afstandje. "Ook wij sluiten onze ogen niet voor dingen die fout gaan, voor de ontspoorde jongeren. Hier spreekt de strenge Lubbers, de oud-politicus die in de jaren negentig het hele land over zich heen kreeg voor de gedwongen opsluiting van boefjes in Lubbers-kampementen. Ik ben niet van slappe washandjes en gepamper. Maar de PVV heeft het over massa-immigratie en dat beeld klopt niet. Over bakken mensen die deze kant op komen, aan wie je niets hebt. Zie deze tweehonderd pareltjes... Misschien moeten we volgend jaar de PVV maar eens uitnodigen voor dit afstudeerfeestje."

Vandaag is Leers te gast bij het UAF. "Een moedig man", zegt Lubbers. "Hij zoekt de grenzen van het gedoogakkoord. Deze minister pleit in het tijdschrift Christen Democratische Verkenningen voor een open samenleving. Dat is de visie die ik van hem ken. En dat Rutte dan de telefoon grijpt en vraagt of Gerd een kop koffie met Geert wil drinken... Op het matje geroepen? Gerd Leers is een voortreffelijke judoka. Die staat zijn mannetje op de mat."

Hij kreeg een mailtje van vrienden over een Tibetaans meisje van 11. Zij mag niet naar Nederland komen, naar haar moeder en zus die wel een verblijfsvergunning kregen. "Dan hoor ik: dat zijn de regels. Maar ik heb kleinkinderen. Ik betrap me erop dat ik soms denk: ik ben 72, dat zou te oud moeten zijn om zó boos te worden. Aan de andere kant veroorloof ik me die emoties. Nee, dat is niet de emotie van de oud-politicus. Ook als politicus mag je je gevoelens tonen. In het debat over Sahar zijn die gevoelens van Leers getest. Sahar en haar familie hebben hun vergunningen gekregen. Er is dus ruimte voor redelijkheid, we zijn geen vijanden."

'Talent beter benutten'
Het UAF roept het kabinet op de huidige asielprocedure grondig te moderniseren, "opdat het talent dat zich onder veel vluchtelingen bevindt beter tot ontplooiing kan komen". De stichting pleit voor een maximale duur van de procedure (drie jaar), en een snelle toegang tot taalonderwijs (uiterlijk drie maanden na aankomst) en de arbeidsmarkt (binnen zes maanden). Met die ingrepen wordt de procedure toekomstbestendig, stelt het UAF, en het levert een forse besparing op.

Een verdeeld CDA

Lubbers was als informateur betrokken bij de totstandkoming van het huidige kabinet en de gedoogconstructie. Hij ziet dat die de partij splijt. "Je hebt bij de christen-democraten, bij ons - want dit is nog steeds mijn partij, de vierkante koppen: stoer, degelijke, oer-Nederlands volk. Die hebben niet zoveel op met andere culturen of religies. Je hebt ook de kerkmensen die zeer actief zijn bij het vluchtelingenwerk, met asielzoekers. Die zien mede door het CDA de barmhartigheid en humaniteit verdwijnen, dat de solidariteit met de medemens onder druk staat. Dat zie ik ook. Die kritiek is terecht."

De verdeeldheid in het land zie je ook terug op het Binnenhof, zegt Lubbers. "Neem de Kamerleden Sterk en Ferrier: twee prachtige vrouwen, allebei gepassioneerd. Maar het lijkt onmogelijk dat zij in één partij zitten. En toch is het zo. Is er dan nog wel één CDA? Zeker. We gaan met beide dames, met beide stromingen verder: we zullen wel motten."

De verdeeldheid binnen het CDA, en de gedoogconstructie met de PVV, zorgt ervoor dat minister Leers in een spagaat zit, zegt ook Lubbers. "Die gaat steeds meer pijn doen". Dat valt volgens Lubbers ook positief uit te leggen: "Ik zie de minister zoeken naar de ruimte die hij heeft, naar de bewegingen die hij kan maken. Inderdaad, bij zulke oefeningen loop je het risico spieren te scheuren. Maar sorry Gerd, ik heb geen medelijden. Je wist waar je aan begon."

Geen panden voor asielzoeker


LANGEMARK-POELKAPELLE - 'Ik zie ook niet meteen waar die mensen in onze gemeente terechtkunnen,' antwoordde burgemeester Alain Wyffels (CD&V) op de vraag naar panden in de buurt van het centrum, waar geselecteerde asielzoekers zouden kunnen verblijven. 'Er zijn hier geen panden die daarvoor geschikt zijn. Binnen het centrum komen we trouwens al bijna aan de maximum capaciteit. De gemeente zit administratief gezien ook op het maximum.' Verder stelt zich nog de vraag naar veiligheid en leefbaarheid voor de buurt van het centrum. 'Wat het onveiligheidsgevoel betreft, blijft de hinder en overlast beperkt. We proberen altijd snel in te grijpen. Er waren al enkele problemen, maar de hinder bleef beperkt', wist Wyffels. 

Asielzoekers mogen eigen potje koken

BEERSEL - Voor de bewoners van het asielcentrum in Alsemberg werd een keuken ingericht, zodat ze voortaan zelf gerechten uit hun thuisland kunnen klaar maken. 


In het asielcentrum van het Rode Kruis in Alsemberg zijn asielzoekers niet langer verplicht om bereidingen van de Belgische grootkeuken te eten. Er werd een nieuwe bewonerskeuken ingericht zodat ze zelf, als ze dat willen, gerechten uit hun thuisland kunnen bereiden. Het Rode Kruis investeerde in zes kookeilanden in de bewonerskeuken.

Het ruikt naar couscous en moambe in de nieuwe keuken in het asielcentrum als we een kijkje gaan nemen. Aan twee kookeilanden staan asielzoekers uit Afrika te koken. 'Het eten dat we hier krijgen is lekker, maar soms missen we onze eigen gerechten. In deze keuken kunnen we zelf af en toe een en ander klaar maken. Dat is leuk. Het doet ons denken aan thuis', vertellen ze.

'De nieuwe keuken wordt zeer veel gebruikt', vertelt integratiemedewerker Bart Decloedt. 'Elke dag bezorgt Sodexho ons warme maaltijden uit zijn grootkeuken, dezelfde als je ook in scholen, rusthuizen, bedrijven en dergelijke vindt. Daar is niets mis mee, maar we hoorden van de bewoners dat ze de vertrouwde smaken van thuis misten. Niet iedereen vindt stoofvlees met frietjes even lekker, zeker niet als je van de andere kant van de aardbol komt. Hier wonen 172 mensen uit veel verschillende culturen, zodat koken naar ieders zin onmogelijk is. Vandaar de investering in een keuken waar ze zelf aan de slag kunnen om hun potje te koken. Bovendien zien we dat het gezamenlijk koken het sociaal contact bevordert. De ingrediënten halen de mensen bij de plaatselijke handelaars en kookmateriaal lenen ze in het asielcentrum.' 



ga naar artikel

vrijdag 14 oktober 2011

Vertrouwen COA in Albayrak ernstig beschadigd


DEN HAAG - De op non-actief gestelde bestuursvoorzitter van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), Nurten Albayrak, stond volgens het COA op het punt ontslagen te worden.

ANP
Er is een vertrouwensbreuk ontstaan met de Raad van Toezicht van het COA, omdat zij in kort geding haar non-actiefstelling aanvecht.
Het eventuele ontslag is opgeschort, omdat eerst de resultaten van een onderzoek naar de werksfeer binnen het COA wordt afgewacht.

Kort geding

Dit bleek woensdag tijdens een kort geding dat Albayrak bij de rechtbank in Den Haag heeft aangespannen.
Het COA heeft besloten toch niet het dienstverband te beëindigen en eerst de resultaten af te wachten van het onafhankelijke onderzoek dat nu wordt gehouden naar de vermeende verziekte werksfeer binnen het COA, waarin Albayrak ook een rol zou spelen. De COA-topvrouw kwam in opspraak door gedoe over haar salarisberekening.
Volgens advocaat Hester Uhlenbroek van het COA, legt Albayrak alle verantwoordelijkheid voor de verkeerd verstrekte informatie van haar salaris bij deze Raad van Toezicht neer en neemt ze zelf geen verantwoordelijkheid. Advocaat Anita Verbeek van Albayrak gaf tijdens de zitting aan dat haar cliënt de fout betreurt en het zichzelf kwalijk neemt niet de informatie gecontroleerd te hebben. Maar deze fout was juist niet in het belang van Albayrak, aldus Verbeek, omdat minister Gerd Leers (Immigratie & Asiel) dan sowieso een lager salaris dan zij genoot had vastgesteld.

Verstoorde vertrouwen

Het COA wil dat Albayrak op non-actief blijft wegens het door de procedure verstoorde vertrouwen. Als tweede reden noemde Uhlenbroek dat het onderzoek naar de werkomstandigheden binnen het COA ''onbelemmerd'' moet kunnen worden gedaan.
''Werknemers moeten zich vrij voelen om tegen de onderzoekers hun hele verhaal te doen.'' Dat moet niet onder ''de priemende ogen'' van hun baas gebeuren.

Maanden

De nieuwe periode dat Albayrak niet mag terugkeren in haar functie, is niet meer ingegeven doordat ze verkeerde informatie over haar salaris zou hebben verstrekt. Het rapport van de rijksaccountant vormde zelfs een begin van herstel van vertrouwen tussen de Raad van Toezicht en Albayrak, aldus Uhlenbroek.
De advocate van Albayrak constateert dat de Raad van Toezicht ''erkent dat er niet is gesjoemeld met het salaris''. Een ontslag vindt zij daarom niet aan de orde.
Het COA heeft aangegeven dat het onderzoek maanden kan duren.
Uitspraak 19 oktober. 

Eerder

Als minister Gerd Leers (Immigratie & Asiel) eerder had geweten dat Albayrak zo veel verdiende, had hij haar niet herbenoemd. ''Mij werd gezegd dat het salaris onder de norm lag'', zei de minister woensdag tijdens een debat over de kwestie.
''Maar 't was behóórlijk, het lag aanzienlijk boven de norm'', ontdekte Leers later. Het was Albayrak zelf die hem op het verkeerde been zette. Leers stelde Albayrak eerder op non-actief vanwege 'inconsistentie in de informatie', die zij had geleverd over haar salaris.

Familiebanden

Leers verwierp iedere suggestie dat Albayrak zo veel verdiende en toch zo slecht kon functioneren als gevolg van haar familiebanden. Haar nicht Nebahat Albayrak was van 2007 tot staatssecretaris van Justitie en onder meer belast met vreemdelingenzaken.
De suggestie werd opgeworpen door de PVV, die er ook in het parlement geen handen mee op elkaar kreeg. Wel vindt de Kamer dat gewoon alles moet worden onderzocht, ook allerlei contacten.

Teruggevorderd

De SP becijferde dat Albayrak in vijf jaar tijd een salarisverhoging van 170 procent kreeg. Leers sluit niet uit dat er, als alle feiten duidelijk zijn, geld wordt teruggevorderd, zei hij. Hij hoopt dat de zaken nog dit jaar tot klaarheid worden gebracht.
Dan kan ook de vraag worden beantwoord of het COA een Zelfstandige Bestuursorganisatie (ZBO) moet blijven, of dat de organisatie bijvoorbeeld direct onder het departement komt te vallen.

Onderzoek beloning Albayrak al klaar


Het onderzoek naar het inkomen van Nurten Albayrak is al afgerond. Dat bleek woensdag bij het kort geding dat de op non-actief gestelde bestuursvoorzitter van het COA had aangespannen. Volgens landsadvocaat mr. Uhlenbroek is het conceptverslag reeds op 6 oktober voor commentaar aan Albayrak opgestuurd. Op dinsdag 11 oktober is het definitief vastgesteld. Het onderzoek heeft volgens Uhlenbroek uitgewezen dat Albayrak op een aantal momenten foute of verwarrende informatie heeft gegeven over haar inkomen.
Het kort geding was aangespannen door mevrouw Albayrak. Ze eiste opheffing van haar schorsing en toestemming om weer aan het werk te mogen. De pleitnota's boden een interessant kijkje achter de schermen van de onderhandelingen.

Discussie

Naar nu blijkt, discussieert het ministerie van Binnenlandse Zaken al sinds dit voorjaar met de COA-topvrouw over haar inkomen. Dat gebeurt naar aanleiding van de nieuwe Wet Centraal Orgaan opvang asielzoekers (wet op het COA) die per 1 januari van kracht is. Deze schrijft voor dat het COA een bestuur heeft onder leiding van een bestuursvoorzitter en een raad van toezicht.
Weliswaar fungeren deze organen al enkele jaren, maar nu moet het officieel geregeld worden. Voordat Nurten Albayrak officieel benoemd kan worden, moeten de arbeidsvoorwaarden besproken worden.

Balkenende-norm

Het begint allemaal op 10 mei. Dan komt Albayrak naar het ministerie voor een gesprek met de directeur-generaal Vreemdelingenzaken. Albayrak presenteert en salarisoverzicht waaruit blijkt dat ze 190.000 euro verdient, nagenoeg op de Balkenende-norm van 189.000 euro. De directeur-generaal vraagt of Albayrak een salarisstrook kan aanleveren, maar dat weigert ze. Volgens mr. Uhlenbroek reageert ze boos en verontwaardigd.
Een paar lagere ambtenaren van het ministerie en het COA nemen het overleg even over, maar na de zomer legt de directeur-generaal weer contact met Albayrak. Ze vraagt telefonisch om een concept van een aanstellingsbrief, die Albayrak vervolgens laat opstellen door een ondergeschikte. Ondertekend door Loek Hermans arriveert deze op 14 september op het ministerie. In de brief staat dat de beloning van de de bestuursvoorzitter 189.000 euro bedraagt, precies op de Balkenende-norm.

Stroomversnelling

Door publicaties van de NOS en de Volkskrant raakt de discussie in een stroomversnelling. Op zaterdag 24 september vraagt Loek Hermans, de voorzitter van de Raad van Toezicht, Albayrak om een belonings-overzicht. Dat stuurt ze een dag later: 15.000 per maand, wat neerkomt op 210.000 euro per jaar, aangevuld met andere emolumenten zoals de dienstauto en de vergoeding ter compensatie van de bijtelling.
Op maandag 26 september zit Albayrak weer op het departement, voor een nieuw gesprek met de directeur-generaal Vreemdelingenzaken. Gezamenlijk stellen ze vast dat de beloning veel hoger is dan tot nu toe voorgesteld. Na overleg met de raad van toezicht besluit het ministerie dat er moet worden ingegrepen.
Dinsdagochtend 27 september bespreekt een ambtenaar met Albayrak wat een en ander gaat betekenen voor haar arbeidsvoorwaarden, maar 's middags maakt minister Leers bekend dat hij genoeg heeft van de "inconsistenties" van mevrouw Albayrak en dat de raad van toezicht haar op non-actief heeft gesteld. Voorzitter Hermans van de raad van toezicht heeft Albayrak telefonisch meegedeeld dat eerst alles goed moet worden uitgezocht. Dat is dus inmiddels gebeurd.

Vergissingen

Volgens de advocaat van Albayrak, mr. Verbeek, heeft ze zeker niet met opzet geprobeerd haar inkomen lager voor te stellen dan de werkelijkheid. Er is sprake van eenvoudige vergissingen, meent Verbeek. Zo zou men per ongeluk uitgegaan zijn van een contract van 36 uur, terwijl het 40 uur moet zijn. De schuld daarvan legt zij bij de raad van toezicht en COA-medewerkers.
Intussen is het vertrouwen van de raad van toezicht in Albayrak ernstig aangetast. De raad van toezicht stuurt maandag 10 oktober aan op ontslag van de bestuursvoorzitter, maar dat wordt de volgende dag aangehouden omdat de raad zichzelf tijdelijk buiten werking stelt met het oog op de nieuwe onderzoeken die minister Leers heeft gelast. Het ontslag wordt opgeschort tot de onderzoeken klaar zijn.
De minister en het COA willen nu dat haar non-actief-periode verlengd wordt zolang de overige onderzoeken lopen. De minister verwacht dat het nog twee tot drie maanden duurt voordat alle feiten rond het COA boven tafel zijn.
De rechtbank in Den Haag beslist dinsdag 19 oktober of Nurten Albayrak geschorst blijft of toch weer aan het werk mag, zoals ze zelf graag wil.

Australië ziet af van migrantenruil met Maleisië


De minderheidsregering van Australië ziet af van een controversieel plan waarbij asielzoekers met Maleisië zouden worden uitgewisseld. De parlementsleden van de oppositie weigeren een wetsvoorstel te steunen dat het plan nieuw leven zou inblazen. Dat zei premier Julia Gillard vandaag.
Het hoogste hof van Australië verbood in augustus de uitvoering van het plan. Een maand daarvoor hadden Australië en Maleisië afgesproken dat Australië 800 illegaal gearriveerde asielzoekers naar Maleisië zou sturen. In ruil daarvoor zou Australië 4.000 geregistreerde vluchtelingen uit Maleisië opnemen.

De regering in Canberra hoopte zo vluchtelingen af te schrikken die per boot naar Australië proberen te komen. Ook wilde de regering van Gillard met de maatregel mensensmokkelaars ontmoedigen.

Het hoogste hof in Australië had zich in augustus tegen het plan uitgesproken omdat de regering illegale vluchtelingen naar landen wilde sturen waar niet de verzekering kon gegeven dat de mensenrechten zouden worden gerespecteerd. Door het besluit van vandaag komt ook een plan om illegale asielzoekers naar Papoea-Nieuw-Guinea te sturen te vervallen.

Elk jaar proberen duizenden mensen in gammele bootjes vanuit met name Indonesië naar Australië te komen. Als ze veilig aankomen, worden ze opgevangen in overbevolkte asielzoekerscentra. Vorige maand kwamen vluchtelingen in Sydney in opstand. (afp/adv)

Leers beduveld over loon COA-baas


Minister Gerd Leers (Immigratie & Asiel) voelt zich beduveld over het salaris van de inmiddels geschorste baas van Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA), Nurten Albayrak. ,,Mij werd gezegd dat het salaris onder de norm lag'', zei de minister woensdag tijdens een debat over de kwestie.
,,Maar 't was behóórlijk, het lag aanzienlijk boven de norm'', ontdekte Leers later. Het was Albayrak zelf die hem op het verkeerde been zette. Leers stelde Albayrak eerder op non-actief vanwege 'inconsistentie in de informatie', die zij had geleverd over haar salaris. Ook al is de wet op de salarissen in de (semi)publieke sector nog niet van kracht, Leers had volgens eigen zeggen de hoogte van haar salaris niet over zijn kant laten gaan. Hij zou de herbenoeming van Albayrak dan hebben voorkomen. Dat was mogelijk geweest als zij als gevolg van een wijziging in plaats van directeur bestuursvoorzitter had moeten worden.
Leers verwierp elke suggestie dat Albayrak zo veel verdiende en toch zo slecht kon functioneren als gevolg van haar familiebanden. Haar nicht Nebahat Albayrak was van 2007 tot staatssecretaris van Justitie en onder meer belast met vreemdelingenzaken. Het COA liet ze echter juist over aan de minister van Justitie. De suggestie van belangenverstrengeling werd opgeworpen door de PVV, die er ook in het parlement geen handen mee op elkaar kreeg. Wel vindt de Kamer dat gewoon alles moet worden onderzocht, ook allerlei contacten.
De SP becijferde dat Albayrak in 5 jaar tijd een salarisverhoging van 170 procent kreeg. Leers sluit niet uit dat er, als alle feiten duidelijk zijn, geld wordt teruggevorderd, zei hij. Hij hoopt dat de zaken nog dit jaar tot klaarheid worden gebracht.
Dan kan ook de vraag worden beantwoord of het COA een Zelfstandige Bestuursorganisatie (ZBO) moet blijven, of dat de organisatie bijvoorbeeld direct onder het departement komt te vallen.

Australië stuurt geen asielzoekers naar Maleisië


(Novum/AP) - CANBERRA - Australië gaat geen asielzoekers naar Maleisiësturen. Dat heeft premier Julia Gillard bekendgemaakt.
Maleisië en Australië sloten eerder dit jaar een overeenkomst, die inhield dat Australië de komende vier jaar achthonderd afgewezen asielzoekers naar Maleisië zou sturen en in ruil daarvoor vierduizend toegelaten asielzoekers zou opnemen die in Maleisië onder kommervolle omstandigheden leven.
Het parlement had donderdag zullen stemmen over een wetsvoorstel dat de uitvoering van de overeenkomst mogelijk moest maken, maar omdat het geen meerderheid zou halen heeft de regering het voorstel ingetrokken. Het zou de eerste keer in 82 jaar zijn geweest dat een wetsvoorstel van de regering in het parlement zou sneuvelen. De regering van Gillard heeft geen meerderheid in het parlement en is afhankelijk van de gedoogsteun van twee onafhankelijke parlementsleden. Een van hen zou tegen het voorstel stemmen.
De overeenkomst was bedoeld om de vluchtelingenstroom naar Australië in te dammen. In augustus oordeelde het hooggerechtshof dat de overeenkomst in strijd was met de Australische grondwet. Het nu ingetrokken wetsvoorstel had de uitvoering van de overeenkomst toch mogelijk moeten maken.

ga naar artikel!http://buitenland.nieuws.nl/664236/australie_stuurt_geen_asielzoekers_naar_maleisie

donderdag 13 oktober 2011

"Onaanvaardbaar dat Fedasil asielzoekers naar park stuurt"


© photo news
Cécile Jodogne, waarnemend burgemeester van Schaarbeek, trekt opnieuw aan de alarmbel over de asielzoekers die verblijven in het Gaucheretpark. "Families die vanochtend aankwamen, verklaarden duidelijk dat ze gezonden zijn door Fedasil omdat ze hier dekens en eten kunnen krijgen. Dit is onaanvaardbaar", meldt Cécile Jodogne (FDF) in een mededeling. Het Federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers ontkent de beweringen met klem.
© belga
© belga
© belga
In het Gaucheretpak, in de buurt van het Noordstation, verblijven volgens het gemeentebestuur zowat vijftig mensen die een asielprocedure hebben lopen en in principe recht hebben op opvang door Fedasil. Omdat de opvangstructuren van het federaal agentschap vol zitten, belanden ze onder meer in het park.

"Gisteren is een Servische familie aangekomen die voordien verbleef in een centrum van Fedasil in Sint-Truiden. Vandaag zendt Fedasil opnieuw asielzoekers", zegt Jodogne. "De federale overheid moet onmiddellijk maatregelen nemen."

Dekens en voeding
De groep asielzoekers verblijft aan het buurthuis Noorderzon, waar voorzien wordt in noodhulp zoals dekens en voeding. Sinds de uitzetting van een groep uit het Noordstation op 19 september overnachten er dagelijks mensen.

Bij Fedasil zijn ze niet opgezet met de beweringen van Jodogne. "Het is totaal uit de lucht gegrepen dat wij mensen naar het Gaucheretpark zenden. Het is schandalig zoiets te beweren. Onze dispatching doet al het nodige om in opvang te voorzien. Mensen die geen opvangplaats krijgen, worden georiënteerd in het officiële circuit", reageert Mieke Candaele van Fedasil. (belga/adb)


ga naar artikel

Angelina Jolie in Libië

Angelina Jolie is bezig met een tweedaags bezoek aan Libië. De actrice is als goodwill-ambassadeur verbonden aan de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, maar vertrok op persoonlijke titel naar het Arabische land. Ze kwam dinsdag aan.



Jolie zei met eigen ogen de gevolgen van de Arabische Lente te willen zien. De 36-jarige actrice heeft in Libië ontmoetingen met hulpgroepen en UNHCR-vertegenwoordigers op haar programma staan.
Grotere rol
Vorige week liet de UNHCR weten dat Jolie mogelijk een grotere rol krijgt binnen de organisatie. De actrice doneerde de afgelopen tien jaar meer dan 5 miljoen dollar.
Vluchtelingen
De partner van Brad Pitt bezocht al tientallen landen om aandacht te vragen voor de positie van vluchtelingen.
In juni ging ze naar het Italiaanse eilandje Lampedusa en naar Malta om Noord-Afrikaanse, onder wie Libische, vluchtelingen een hart onder de riem te steken.

EU-burgers kunnen pas na drie eerste maanden naar OCMW


EU-burgers die naar België komen zullen de eerste drie maanden geen OCMW-steun meer kunnen krijgen, tenzij ze hier asiel aanvragen. Dat besloot de Kamercommissie Volksgezondheid zopas.
Ze wijzigde vanmorgen de opvangwet voor asielzoekers op voorstel vanBart Somers (Open Vld). Iedereen ging akkoord met het voorstel, behalve het VB. De groenen onthielden zich.
De asielcentra zitten vol en het aantal asielaanvragen stijgt. Momenteel zijn er 23.344 opvangplaatsen voor asielzoekers en die zitten vol. De opvang van asielzoekers kost jaarlijks 430 miljoen euro en slechts 15% van de asielzoekers wordt uiteindelijk als vluchteling erkend. Het aantal asielaanvragen stijgt enorm: in september 2011 was het een derde hoger dan in september 2010 en het was 15% hoger dan in augustus 2011. Tot 1 oktober waren er dit jaar 18.112 asielaanvragen, bijna zoveel als heel vorig jaar.
Bart Somers (Open Vld) diende een wetsvoorstel in om de opvangcrisis te bezweren.

Wat zegt het voorstel?

* Materiële hulp (opvang in de centra) kan alleen nog voor de eerste twee aanvragen. Nu gaat dit nog voor drie aanvragen. Maar als de tweede aanvraag onontvankelijk wordt verklaard (en dat gebeurt bij de helft van de aanvragen), dan vervalt de materiële hulp onmiddellijk. Sarah Smeyers (N-VA) had de opvang volledig tot de eerste aanvraag willen beperken, maar daar ging men niet op in.
* Afgewezen asielzoekers (illegalen dus) zullen nog in een opvangcentrum kunnen verblijven tot het bevel om het grondgebied te verlaten uitvoerbaar wordt. Dat is na 30 dagen in plaats van 5 nu.
* EU-burgers zullen nog altijd in België asiel kunnen vragen. Tijdens de behandeling van dat asielverzoek zullen EU-burgers ook opvang kunnen krijgen. België is het enige EU-land dat asiel verleent aan burgers uit andere EU-lidstaten. Dit onderdeel van de wet kwam er op verzoek van de N-VA, die de rechten van Basken wil vrijwaren.
* Fedasil zal de data over mensen die in haar centra illegaal geworden zijn moeten doorspelen aan de Dienst Vreemdelingenzaken, zodat die mensen uit het land kunnen worden gezet. Momenteel wil Fedasil dat niet doen en het mag ook niet van de privacycommissie, tot grote ergernis van staatssecretaris voor het Migratiebeleid Melchior Wathelet (cdH).
* Asielzoekers die geen beroep op de opvang doen, bv. omdat ze elders terecht kunnen, zullen voor hun medische zorgen naar een opvangcentrum moeten. Zo wil het voorstel de OCMW's van de gemeenten waar die asielzoekers gaan wonen, ontlasten van die kosten. Dit onderdeel kwam er dank zij een amendement van Nahima Lanjri (CD&V).
* Afgewezen asielzoekers zullen een beroep kunnen doen op een vrijwillig terugkeertraject. Aan vrijwillige terugkeer wordt de voorkeur gegeven.

Eén minister

* Er wordt één minister bevoegd voor asielzoekers én voor hun opvang. Nu is die bevoegdheid versnipperd over twee Franstalige staatssecretarissen: Melchior Wathelet en (cdH) doet asiel en gedwongen verwijdering van illegalen, Philippe Courard (PS) doet de opvang in de centra en de vrijwillige verwijdering van illegalen.
* Asielzoekers die voldoende financiële middelen hebben krijgen geen opvang of financiële steun van de OCMW's meer. Ze moeten dan wel minstens het leefloon als inkomsten hebben.
* Als de asielzoeker niet op de plaats gaat wonen die hem wordt toegewezen, dan vervalt zijn recht op opvang.
* EU-burgers die naar België komen en die hier géén asiel aanvragen, zullen de eerste drie maanden geen OCMW-steun meer kunnen krijgen. Nu is dat wel nog zo en het leidt tot overspoeling van bv. het Gentse OCMW met Bulgaarse en Roemeense zigeuners. Door dit voorstel wordt één van de aanbevelingen van de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois gerealiseerd.
* Deze wet wordt gekoppeld aan de hervorming van het terugkeerbeleid voor illegalen. Ze zal pas in werking treden op 31 maart 2012.