vrijdag 25 november 2011

Immobiliënsector vond al 153 woningen voor asielzoekers

Fedasil, de dienst die de opvang van asielzoekers organiseert, heeft momenteel al 153 plaatsen gecreëerd door een beroep te doen op immobiliënkantoren uit de privésector. Er worden twaalf panden onderzocht. De 153 nieuwe plaatsen zijn al gevonden in vijf gebouwen. Dat zegde staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie Philippe Courard (PS) in de Kamer aan Nahima Lanjri (CD&V, foto).
Enige tijd terug ontstond opschudding toen bekend raakte dat Fedasil via immobiliënkantoren woningen probeerde te huren voor asielzoekers, uitgerekend in de buurt van bestaande opvangcentra. Vooral de Truiense burgemeester Ludwig Vandenhove (sp.a) reageerde toen nogal gepikeerd: "Wie al veel asielzoekers opvangt, krijgt er nog bij, terwijl men ze beter zou spreiden", zo zuchtte hij. Maar Courard zegde eerder in de Kamer dat dit absoluut nodig was omdat de asielzoekers niet alleen een woning moeten krijgen, maar ook eten, opvang en medische zorg. En dat gebeurt in de centra. Vandaar de keuze van de plaatsen.

182.000 euro dwangsommen

Courard zegde verder nog dat de Belgische staat tussen mei 2011 en 21 oktober 2011 veroordeeld werd om 182.000 euro aan dwangsommen uit te betalen aan 70 asielzoekers voor wie Fedasil geen opvangplaats kon vinden, terwijl dit wettelijk gezien moet. Maar er werd tot op heden in 2011 nog geen enkele dwangsom uitbetaald omdat Fedasil de zaak telkens tijdig in orde kon brengen.

Buurtcomité fel tegen terugkeerhuis asielzoekers

VELTEM-BEISEM - Het plan om van rijkswachtkazerne een terugkeerhuis voor uitgeproceerden te maken, stuit op protest. Eerstdaags komt een buurtcomité samen om te kijken hoe het reageert. 


De bal ging aan het rollen toen buurtbewoner Danny Struys (61) opmerkte dat er werkmannen aan de slag waren gegaan in oude rijkswachtkazerne aan de Groenstraat. 'Ik sprak ze aan en ze vertelden me dat er woningen voor uitgeprocedeerde asielzoekers zou komen. Ik wist niet wat ik hoorde', vertelt hij.

Ook bij het Herentse gemeentebestuur werden de wenkbrauwen gefronst, want het wilde in dezelfde kazerne een tiental sociale koopwoningen inrichten. Het gemeentebestuur liet samen met de sociale huisvestingsmaatschappij Volkswoningbouw al een schatting uitvoeren. 'De architect had een voorontwerp klaar. Op Vlaams niveau was alles geregeld. Nu gingen we het dossier overmaken aan de federale overheid, eigenaar van het pand. Dat de federale overheidsdienst Vreemdelingenzaken in de kazerne met werken begon was ook voor ons een verrassing', zegt burgemeester Willy Kuijpers (WIJ).


lees verder

De Gekke Henkie van Europa

België vangt vijf keer meer asielzoekers op dan het Europees gemiddelde. De opvang is zo’n chaos, dat deze winter duizenden mensen op straat slapen.
Openbaar Ministerie Antwerpen uit kritiek.Vaardig demonstreert Irakees Andam, 23 jaar, hoe je proletarisch winkelt. Zijn korte, glimmend zwarte jas zwaait open en de buit verdwijnt via de oksel in zijn mouw. De asielzoeker met kort donker haar en gladgeschoren kin glimlacht ongegeneerd. Hij voelt zich in het geheel geen crimineel. Eerder slachtoffer. Te midden van uitgeklapt karton, hopen dekens, plastic flessen en menselijke uitwerpselen slaapt hij met twaalf andere jonge Irakezen onder een overkapping in het Gaucheretpark naast een verzameling grijze flats in Noord-Brussel. ’Ik heb geen geld en geen onderkomen’, zegt hij. Een A4’tje met een foto toont zijn status als asielzoeker. ‘Vier maanden ben ik in België. Eén gesprek heb ik gehad.’


Andam maakt deel uit van het recordaantal gelukszoekers dat iedere ochtend om acht uur aanschuift langs de dranghekken van het asielaanvraagcentrum aan de Antwerpsesteenweg. De vers aangekomen mannen, vrouwen en kinderen zijn opvallend goed gekleed, soms met de reiskoffer nog in hun hand.


| Foto's: Sander de Wilde
De vrouwelijke portier meldt een uur later dat ze die ochtend 181 nummers heeft uitgedeeld. Dat betekent zo tegen de 250 personen, want gezinnen dienen gezamenlijk een verzoek in. ‘Het is drukker dan vorig jaar’, verzekert ze, trekkend aan een sigaret. Sommige bezoekers ziet de portier al voor de tiende keer. ‘Ze spreken inmiddels goed Nederlands’, zegt ze.
België neemt in Europa een bijzondere positie in. Het is een uitgelezen bestemming, omdat je er onbeperkt asiel kunt aanvragen. Na een afwijzing, dat komt wel degelijk voor, hoef je maar zes maanden te wachten voor een tweede poging. Recht op opvang vervalt weliswaar na de eerste poging, maar het gaat de meeste aanvragers om het bewijs dat je voorlopig verblijf gunt.

Dwangsom Het verhaal dat je als asielzoeker recht hebt op een dwangsom van 500 euro per dag als de Belgen je geen slaapplaats geven, heeft uiteraard een wat we in Nederland ‘aanzuigende werking’ zouden noemen. Ook is algemeen bekend dat de kans om te worden teruggestuurd naar het land van herkomst gering is als je uit het Midden-Oosten, Afghanistan of Afrika komt. De kans voor een uitgeprocedeerde asielzoeker of illegaal op een verblijfsvergunning is twaalf maal groter dan op gedwongen repatriëring.
Als om negen uur de deur van het Brusselse aanvraagcentrum op slot gaat, arriveert alsnog een Albanese vrouw in zwarte mantel met bontkraag. Ze maakt stampij die overgaat in een huilbui. De deur blijft gesloten. De administratie kan simpelweg niet meer aanvragen aan. De portier verzucht: ‘We worden gezien als slechteriken, maar we hebben ook een hart.’


Constante crisis Binnen in de bruin gekleurde wolkenkrabber spreekt woordvoerster Tine Van Valckenborgh van het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen van een ‘constante crisis’. In oktober telde de organisatie bijna eenderde meer asielaanvragen dan in dezelfde maand vorig jaar. Op jaarbasis komt dat neer op bijna 35.000 personen. Ze toont lokalen waar de interviews plaatsvinden. ‘Het aantal ambtenaren dat de asielzoekers interviewt over hun verhaal is dit jaar bijna verdubbeld tot 200 personen.’ Toch wachten nog altijd ruim 13.000 dossiers op behandeling.
In de lift ontmoeten we een ‘protection-officer’, de laptop open in de hand. Hoofdschuddend vertelt hij de case van de dag: ‘Jaren geleden vroeg een man in Oostenrijk asiel. Het beviel hem niet, daarom is hij naar België gekomen.’
In zijn kantoor op de 22e etage verzucht commissaris-generaal Dirk van den Bulck: ‘Momenteel organiseert België een asielprocedure en opvang voor mensen die geen bescherming nodig hebben’.
Beneden op het trottoir in het halfduister slenteren zijn cliënten doelloos heen en weer. Hij kent de feiten: in verhouding vangt België vijf maal meer asielzoekers op dan het EU-gemiddelde. Volgens zijn redenering zal dat alleen nog maar toenemen. ‘De eigen gemeenschap trekt lieden aan, Russen, Tsjetsjenen, Congolezen. En in de Balkanlanden bestaat een foutief beeld over België, als luilekkerland. Het is niet makkelijk dat imago te wijzigen.’
Hij is niet erg tevreden over het tempo waarmee de dossiers in België behandeld worden. Ook kan wat hem betreft de mensenhandel uit ?‘toplanden’ als Irak, Afghanistan en Guinee nu eindelijk wel eens de aandacht krijgen die het verdient. ‘Minderjarigen worden via duurbetaalde netwerken vooruitgestuurd, zodat de familie later kan volgen.’
Het aantal ‘Mauro’s’, alleenstaande minderjarige asielzoekers,is in België fors gestegen. De eerste negen maanden van dit jaar bedroeg het aantal asielzoekers dat claimt minderjarig te zijn al 1.291, 400 meer dan in heel 2010. Buiten op straat meldt een medewerkster dat ‘zeker 70 procent’ liegt over zijn of haar leeftijd.
Met de winter voor de deur waarschuwt Els Keytsman, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen: ‘We stevenen af op een humanitaire catas-trofe.’ Sinds april staan 3.700 mensen op de kasseien, van wie de meeste in en rond Brussel. Keytsman: ‘Zowat het enige recht dat asielzoekers hebben, namelijk opvang en begeleiding, wordt door deze regering flagrant geschonden.’ Ze ziet de oplossing in een spreidingsbeleid waarbij elk van de 589 gemeenten in België asielzoekers opneemt. ‘Zo krijgt de opvang in Brussel zuurstof.’ Ook pleit ze voor meer Europese solidariteit. ‘Een Irakees heeft in Griekenland 0 procent en in Finland 100 procent kans op een succesvolle asielaanvraag.’

Uitzetbeleid asielzoekers faalt

SELLINGEN – Een groep van negen door Ter Apel dolende Somalische asielzoekers heeft gisteren en vandaag weer eens aangetoond dat er gaten zitten in het beleid van de Nederlandse overheid voor het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers. De groep werd dinsdagavond kort voor de raadsvergadering in Vlagtwedde door het gealarmeerde raadslid René Kriek van Groen Links in Ter Apel opgepikt en mee naar het gemeentehuis gebracht. “We heben in Nederland afgesproken dat we asielzoekers hier nooit letterlijk in de kou op straat zetten. Dit gebeurt met deze groep want ze kunnen niet bij het aanmeldcentrum in Ter Apel terecht en worden op deze wijze gedwongen de nacht in de kou op straat door te brengen”, aldus Kriek.
Burgemeester Leontien Kompier en wethouder Herman Kuipers zorgden in overleg met het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) voor een oplossing. De negen Somaliers, onder wie een zwaar gehandicapte,  konden naar het opvangcentrum en werd er afgelopen nacht een bed geboden.
Nader onderzoek gisteren en vandaag bracht aan het licht dat het gaat om een groep Somaliers, die al twee keer is ‘uitgeprocedeerd’, dat wil zeggen dat ze geen verblijfsvergunning krijgen en feitelijk naar hun geboorteland moeten terugkeren. Dit hebben zij tot dusver niet gedaan en zo meldden zij zich dinsdag bij het aanmeldcentrum in Ter Apel waar ze voor een derde te starten procedure op basis van rechterlijke uitspraken werden afgewezen.

Irak: Scherpere regels terugkeer asielzoekers Nederland

Irak heeft strengere regels ingevoerd voor het toelaten van uitgeprocedeerde asielzoekers uit onder meer Nederland. Door de nieuwe regels is onlangs een vlucht met Iraakse asielzoekers naar Bagdad uitgesteld.
Irak wil een einde maken aan 'deportatievluchten' uit EuropaIrak wil een einde maken aan 'deportatievluchten' uit Europa
Nederland dreigt weer afvoerputje van Europa te worden. Strengere eisen aan Iraakse asielzoekers zijn niet genoeg

Strengere eisen Irakezen te laat en onvoldoende
Minister Gerd Leers (CDA, Immigratie en Asiel) bevestigt vrijdag een bericht hierover in dagblad Trouw. De strengere eisen gelden ook voor andere Europese landen.

Vertraging
'We konden altijd gewoon een namenlijst van de mensen in het vliegtuig opsturen, nu moeten we van de Iraakse autoriteiten voor al die uitgeprocedeerde asielzoekers eerstreisdocumenten aanleveren,' zegt een woordvoerder van Leers.

De uitzetting van vreemdelingen uit Irak levert daarom vertraging op. De papieren moeten worden aangevraagd bij de Iraakse ambassade in Nederland. Volgens de zegsman passen de eisen van Irak bij het beleid dat veel andere landen ook voeren.

In Irak lijkt steeds meer weerstand te onstaan tegen 'deportatievluchten' uit Europa, schrijft de krant. Minister Dindar Najman (Immigratie en Vluchtelingen) stuurt volgens Iraakse media aan op een verbod. Er zou zelfs een vliegtuig met Iraakse asielzoekers uit Londen direct zijn teruggestuurd.

Vluchten
Het beleid is een volgende tegenslag voor de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V). De dienst heeft moeite met het uitzetten van asielzoekers nadat zij te horen hebben gekregen dat ze niet in Nederland mogen blijven.

De DT&V heeft dit jaar al twee of drie vluchten met uitgeprocedeerde asielzoekers naar Bagdad gestuurd. Volgens Leers is de situatie in Irak niet onveilig. 'De situatie is niet zodanig dat niemand terug kan. De kogels vliegen je er niet om de oren,' zegt de woordvoerder.

dinsdag 22 november 2011

Ongerustheid over mogelijke komst nieuw asielcentrum

Kans op asielzoekers in Rijkswachtkazerne wordt groter


DE HAAN - De kans bestaat dat er asielzoekers worden ondergebracht in de leegstaande woonhuizen van de vroegere Rijkswachtkazerne in De Haan. Het gemeentebestuur en Fedasil weten zelf nergens van. 
Van onze medewerker

Er is commotie rond de vermeende plannen om in de woonhuizen van de voormalige Rijkswacht in De Haan asielzoekers onder te brengen. De woningen bevinden zich achter de vroegere kazerne in de Copmanlaan en zijn eigendom van de federale Regie der Gebouwen. De eigenlijke kazerne werd na de politiehervormingovergedragen aan de politiezone Bredene - De Haan.

Fedasil zegt niet op de hoogte te zijn van dergelijke plannen, maar ze sluit niet uit dat een niet-gouvernementele organisatie plannen heeft in die richting. 'We werken met heel wat partners die met die materie bezig zijn', legt Mieke Candaele van Fedasil uit. 'Voor zover ik kan vaststellen, gaat het om een kleinschalig project. De woningen in kwestie zijn trouwens geen eigendom van Fedasil.'

lees verder

N-VA: "Alle illegalen met kinderen binnen 30 dagen het land uit"

n va alle illegalen met kinderen binnen 30 dagen het land uit
22/11 Illegale gezinnen met kinderen mogen maar opvang krijgen als ze een contract tekenen om België binnen de dertig dagen vrijwillig te verlaten. Door de nieuwe opvangwet moeten alleen afgewezen asielzoekers dat doen. Die termijn kan weliswaar met drie maanden verlengd worden als de minderjarige kinderen naar school gaan, maar veel meer ook niet. "Gewone illegalen" die nooit asiel aanvroegen, moeten zo'n contract niet tekenen. Kamerlid Theo Francken (N-VA) wil dat verschil wegwerken. Hij diende zopas een wetsvoorstel in die zin in.
Aanleiding waren de verklaringen van een Russische familie vorig weekend in de pers. Een illegaal Russisch gezin had al vier keer het bevel gekregen om het land te verlaten, maar deed dit niet. Het vroeg via de arbeidsrechtbank een leefloon, een opvangplaats of een dwangsom van 1.500 euro per dag vertraging van Fedasil (de federale dienst die instaat voor de opvang van asielzoekers) en van het Gentse OCMW.
"Eigenlijk moest de vader al jaren het land uit zijn, maar de man weigert halsstarrig om te vertrekken. In plaats daarvan liet hij zijn echtgenote en drie kinderen overkomen, waarna nog een vierde kind geboren werd. Volgens de advocaat van het gezin heeft dit illegaal gezin recht op opvang. Dat is de wet. De advocaat vond dat het parlement de wet maar moet veranderen. Wij doen dit nu dus", aldus Theo Francken. Hij pleit voor een gelijke behandeling van illegalen die asiel aanvroegen en illegalen die dat niet deden. In principe zou het Russische gezin immers nog 15 jaar opvang kunnen eisen, omdat het laatste kind dan meerderjarig wordt. Francken wil de twee soorten illegalen-met-kinderen gelijk behandelen.

Personeel asielcentrum voert donderdag actie

KAPELLEN - Het personeel van het asielcentrum voert donderdag actie tegen de reorganisatie. 


Het personeel van het asielcentrum voert donderdag actie tegen de reorganisatie. Volgens het verenigd vakbondsfront schuift het directiecomité van Fedasil de problemen door naar de federale regering en luistert ook die laatste niet naar de klachten en eisen van het personeel. ‘Actie is de enige uitweg om dit wanbeleid aan te klagen', klinkt het in een mededeling.

Door de geplande reorganisatie zou er volgens de vakbonden minder worden geïnvesteerd in veiligheidspersoneel, maar meer in hogere functies. ‘Dat brengt de centra in een precaire situatie, want zo komt er een tekort aan mensen die effectief instaan voor de opvang van de asielzoekers', zegt Cédric Nys van de liberale vakbond VSOA.

Ook het toenemend aantal gevallen van agressie en het nijpend tekort aan opvangplaatsen veroorzaken volgens VSOA grote problemen. ‘De opvangwet uit 2007 zou een oplossing kunnen bieden door middel van ordemaatregelen en sancties, maar die wordt momenteel gewoon niet uitgevoerd', aldus Nys.

Donderdag zullen in Kapellen vanaf 10.00uur pamfletten worden uitgedeeld aan de inwoners. Om 12.00uur wordt er actie gevoerd voor de ingang van het asielcentrum. 

Hoger opgeleide vluchtelingen, weet Geert Wilders veel

Die is niet verder gekomen dan HAVO, daarna poosje in een kibboets lopen freewheelen en daarna als ambtenaar aan de slag gegaan. De man bralt altijd wel zo dat alles anders moet, want blablabla. Maar zelf is hij zijn hele werkende leven al in de comfortabele positie dat hij een gegarandeerde baan heeft die betaald wordt van onze belastingcenten.
Nu hij TK-lid is, is zijn kostje helemaal gekocht, want als hij ooit stopt wacht hem een riante wachtgeldregeling met zo veel dienstjaren als ambtenaar. Uiteraard van onze belastingcenten!
Sorry liet me even gaan.

‘Az chaleh be chah’: zich uit een kuil redden, maar in een put terecht komen

ANKARA - "De menselijke waardigheid is onschendbaar. Zij moet worden geëerbiedigd en beschermd", zo lees ik in ‘Mijn grondrechten in de Europese Unie’ (2008). Maar welke inspanningen doet de EU om dat ook buiten haar grenzen te garanderen? Vanaf 26 november brengen we vijf weken lang getuigenissen van mensen die aan de poorten van Fort Europa de mooiste momenten van hun leven zien wegsijpelen.
DeWereldMorgen.be -
Dagelijks kampeerden honderden asielzoekers uren lang in de winterkou voor de deuren van het UNHCR-kantoor in de afwachting om geëvacueerd te worden uit Van, de Koerdische stad in het zuidoosten van Turkije die recent door een reeks aardbevingen werd getroffen.
ga naar artikel

VVD wil jonge vluchteling opvangen in thuisland

Regeringspartij VVD wil dat alleenstaande minderjarige vluchtelingen (amv's) na een eerste afwijzing direct worden teruggestuurd naar hun land van herkomst. Daar moeten ze dan worden opgevangen in weeshuizen die met Nederlands ontwikkelingsgeld zijn neergezet.
"Op die manier voorkom je dat ze hun eigen taal en eigen achtergrond vergeten en dat ze te veel verwesteren", zegt VVD-Kamerlid Van Nieuwenhuizen. Ze pleit voor nieuwe weeshuizen in onder meer Irak, Afghanistan en Somalië.
De jonge wezen kunnen een eventueel beroep in hun thuisland afwachten, vindt Van Nieuwenhuizen. "Via Skype kunnen ze dan overleggen met hun advocaat en andere belanghebbenden."

Mauro

De problematiek rond de opvang van amv's werd onlangs voor het voetlicht gebracht door de zaak-Mauro. De uitgeprocedeerde Angolees (18) kwam acht jaar geleden alleen in Nederland aan. Hij moet het land verlaten nu hij meerderjarig is, maar kan misschien nogop een studievisum blijven.
Onduidelijk is vooralsnog of er een meerderheid in de Tweede Kamer te vinden is voor het plan van de VVD. De Kamer praat vandaag over de begroting van minister Leers voor Immigratie en Asiel.

VVD: Jonge afgewezen asielzoekers moeten direct terug

Als het aan de VVD ligt, worden minderjarige uitgeprocedeerde asielzoekers niet meer tot zij achttien jaar zijn in Nederland opgevangen. De partij wil dat zij direct na de eerste afwijzing worden teruggestuurd naar het land van herkomst.
Over de uitzetting van Mauro ontstond veel ophefOver de uitzetting van Mauro ontstond veel ophef
OppositiepartijGroenLinks wil dat alleenstaande minderjarige asielzoekers die hier al lang wonen en gewend zijn een verblijfsvergunning krijgen. Het gaat naar schatting om duizendjonge vreemdelingen. 'GroenLinks wil een humaan asielbeleid, waarin vluchtelingen ook echt als mensen behandeld worden,' zegt Kamerlid Tofik Dibi. 'Ik pleit dus voor een kinderpardon.' Hij dient dinsdag een motie in hierover.
Op deze manier wordt voorkomen dat er discussies ontstaan zoals die over de Angolees Mauro Manuel (18). De liberalen dienen hun verzoek dinsdag in bij ministerGerd Leers (CDA) van Immigratie en Asiel, meldt De Telegraaf.

Taal
Volgens de VVD is de discussie over Maurohet gevolg van het beleid dat alleenstaande minderjarige vreemdelingen tot hun achttiende worden opgevangen en pas daarna moeten vertrekken. Daar wil de partij van af.

'Na de eerste afwijzing weet je eigenlijk al dat er geen reële kans is dat iemand mag blijven,' zegt VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen. 'Wij willen dat ze op een veilige plek in de regio opgevangen worden, dat is voor de kinderen ook beter. Dat zitten ze in hun eigen land, in hun eigen omgeving en verleren ze de taal ook niet.'

De VVD wil dat Nederland weeshuizen plaatst in landen als Afghanistan, Irak en Somalië. Hierdoor is het terugsturen van de jonge asielzoekers niet in strijd met internationale verdragen. Om de weeshuizen neer te zetten, kan het budget voorontwikkelingssamenwerking worden gebruikt, vinden de liberalen.

Gevaar
Van Nieuwenhuizen zegt dat in veel gevallen de omgeving van het kind terugkeer naar het land van herkomst tegenhoudt. 'Nu komt het zelfs voor dat een kind terug wil, maar de voogd geen toestemming geeft.'

Het is niet zo dat kinderen die in hun eigen land gevaar lopen alsnog terug moeten. Bij hen zal een asielaanvraag worden goedgekeurd. Met het nieuwe beleid worden economische vluchtelingen tegengehouden. 'Ook nepgevallen haal je er dan zo uit. Vaak worden kinderen als ze terugkomen gewoon door familieleden van het vliegveld gehaald,' zegt Van Nieuwehuizen.

AZC Beatrixoord Eindhoven wordt natuur

EINDHOVEN - Voormalig asielzoekerscentrum Beatrixoord aan de Oirschotsedijk in Eindhoven wordt teruggegeven aan de natuur. Het terrein en de gebouwen van het AZC zijn maandag overgedragen door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).
De gemeente begint dinsdag met de sloop van de gebouwen, waarna het terrein van 6,5 hectare in het kader van bos- en natuurcompensatie weer groen wordt.

Vertrek van tijdelijke aard
Het COA maakte sinds 1991 gebruik van het centrum op Beatrixoord. Het asielzoekerscentrum is op 1 november formeel gesloten. Sinds september zijn er geen asielzoekers meer gehuisvest. Het vertrek is tijdelijk van aard. Het COA zoekt naar mogelijkheden voor een nieuwe locatie binnen Eindhoven. De gemeente helpt hierbij.

maandag 21 november 2011

Halsema voorzitter Stichting Vluchteling

DEN HAAG - Femke Halsema wordt voorzitter van de Stichting Vluchteling. Dat heeft de organisatie, die zich inzet voor de opvang en begeleiding van vluchtelingen en ontheemden binnen de eigen landsgrenzen, zondag bekendgemaakt.
Halsema was Tweede Kamerlid voor GroenLinks van 1998 tot halverwege januari van dit jaar. Sindsdien was zij tijdelijk hoogleraar politiek in de 21e eeuw aan de Universiteit van Tilburg.
Eind juni trad zij toe tot de raad van commissarissen bij WPG Uitgevers, die boeken en tijdschriften als Opzij en Vrij Nederland uitgeeft.

VVSG wijst doorsturen asielzoekers naar OCMW's af

(Belga) De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) verwerpt het voorstel van Fedasil om 4.000 asielzoekers uit de opvangcentra naar de OCMW's door te sluizen. "Het verleden heeft bewezen dat dit zowat het slechtste is wat men kan doen", stelt de VVSG, die pleit voor korte en waterdichte procedures en voldoende opvang.
Het Rode Kruis waarschuwde afgelopen weekend dat er eind dit jaar opnieuw zowat 4.000 opvangplaatsen voor asielzoekers te weinig zullen zijn. Daarom pleitte Fedasil-topvrouw Fanny François er voor eenmalig terug te keren naar het vroegere systeem en asielzoekers die al zes maanden in de asielopvang zitten, door te sturen naar de lokale besturen, gekoppeld aan een spreidingsplan. Maar dat voorstel "getuigt van weinig originaliteit en legt de bal opnieuw in het kamp van de lokale besturen", reageert de VVSG. De vereniging stelt dat het verleden heeft aangetoond dat dit zowat de slechtst mogelijke ingreep zou zijn. "In plaats van kwalitatieve opvang en begeleiding, krijgen de asielzoekers een cheque en worden ze bij hun zoektocht naar onderdak overgeleverd aan huisjesmelkers. Bovendien creëer je een aanzuigeffect op nieuwkomers en leidt een spreidingsplan niet tot een effectieve spreiding van de asielzoekers, omdat enkel de administratieve en financiële kost wordt gespreid". De VVSG blikt ook vooruit naar de onderhandelingen over het luik asiel en migratie dat de formateur en de zes partijen binnenkort moeten aansnijden. Vooreerst moet alles op alles worden gezet om de instroom onder controle te krijgen, via een korte en waterdichte procedure. Daarnaast moeten asielzoekers tijdens de procedure in een opvangcentra terecht kunnen dat hen goed opvangt en begeleidt. Tot slot moeten afgewezen asielzoekers onder begeleiding terugkeren, luidt het. Ook de Federatie van OCMW's, die deel uitmaakt van de Vereniging van Waalse Steden en Gemeenten, wijst elke nieuwe last voor de OCMW's af. (KAV)

4.000 asielzoekers op straat deze winter

We stevenen af op een nieuwe opvangcrisis voor deze winter. Eind dit jaar zullen 4.000 asielzoekers op straat leven, waarschuwt het Rode Kruis.
Roma-gezinnen in het Gaucheretpark
Roma-gezinnen in het Gaucheretpark
Ook Fedasil ziet de bui al hangen in Het Nieuwsblad. “Als er elke maand bijna 3.000 mensen toekomen, kunnen we er zeker 700 niet toewijzen. Dat was in september al het geval en het zal alleen nog erger worden,” zegt Fanny François van Fedasil in de krant. "Ook deze winter zullen vrouwen en kinderen in de vrieskou moeten overleven."
De topvrouw van Fedasil pleit er ook voor om terug te komen naar de regeling waarbij asielzoekers naar OCMW's worden doorgesluisd, waar ze dan geld krijgen om in hun levensonderhoud te voorzien. Antwerps OCMW-voorzitster Monica De Coninck (SP.A) ziet dat alvast niet zitten zolang de asielprocedure met zijn vele achterpoortjes dezelfde blijft. Ook Brussels OCMW-voorzitter Yvan Mayeur (PS) pleitte er onlangs nog voor om asielzoekers buiten de OCMW's te houden. De meeste asielzoekers die naar België komen, verblijven in Brussel.
Veilige landen
Ontslagnemend staatssecretaris voor Asiel Wathelet (CDH) wil ondertussen vooral de instroom aanpakken. Hij pleit voor de invoering van een lijst met 15 'veilige landen', voornamelijk in de Balkan. Mensen die uit die landen komen, zullen zelf moeten bewijzen dat ze gevaar lopen. In de normale procedure wordt de bewijslast gedeeld door de aanvrager en het Commissariaat Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen.
Het beroep van mensen uit die landen wordt ook korter en niet meer opschortend, zodat ze in die periode geen steun meer krijgen. "Het is een duidelijk signaal aan de mensen die afkomstig zijn uit zo'n land dat ze heel weinig kans hebben om als vluchteling erkend te worden," zegt de woordvoerster van Wathelet in De Morgen.
In Brussel kwamen de voorbije weken onder meer Romagezinnen uit de Balkan in het nieuws. Zij sliepen een tijdlang in het Schaarbeekse Gaucheretpark onder de blote hemel. Ook in Elsene verblijven er nog asielzoekers op het Fernand Cocqplein.