dinsdag 8 november 2011

Balkan wil honderden miljoenen voor vluchtelingen

(Novum/AP) - BELGRADO - Balkanlanden hebben meer dan vijfhonderd miljoen euro nodig om de problemen op te lossen van de tienduizenden vluchtelingen die een erfenis zijn van de oorlogen die in de jaren negentig in de regio woedden. Servië, Bosnië, Kroatië en Montenegro hopen volgend jaar op een donorconferentie het geld bij elkaar te kunnen krijgen.
Maandag kwamen vertegenwoordigers van de Balkanlanden een vijfjarenplan overeen waarin is afgesproken dat alle migratiecentra verdwijnen en dat er huisvesting moet worden geregeld voor 74 duizend personen. De Verenigde Staten, de Verenigde Naties en de Europese Unie hebben hun steun voor het project uitgesproken.
Een reeks etnische conflicten in de Balkan heeft ertoe geleid dat honderdduizenden mensen ontheemd zijn geraakt. De conflicten leidden uiteindelijk tot het uiteenvallen van Joegoslavië.

Symposium GGZ over vluchtelingen

BEILEN - Centrum voor transculturele psychiatrie de Evenaar van GGZ Drenthe en Vluchtelingenwerk Noord-Nederland organiseren een symposium over vluchtelingen op donderdag 10 november in Beilen.

Onder de titel "Van angst naar verbondenheid” wordt stilgestaan bij het belang van een gastvrije samenleving voor een succesvolle integratie en adequate traumabehandeling van vluchtelingen in Nederland.
Aan het woord komen onder meer een voormalig vluchtelinge en een Nederlandse VN-soldaat. Andere sprekers zijn: dr. Kees Laban (psychiater De Evenaar), prof. dr. Jan Pieter van Oudenhoven (emeritus hoogleraar Crossculturele psychologie), dr. Jan Keij (filosoof) en dhr. Klaas Harink, directeur Vluchtelingenwerk Noord-Nederland. Op het programma staan verder een informatiemarkt en de mogelijkheid om kennis en praktische tips uit te wisselen. Informatie staat op internet: www.ggzdrenthe.nl.

van bergse bodem: Vluchtelingen uit België

Bergen op Zoom bouwt vrijdag een feestje. 11 november. Het is de dag voor vastenavendminnende Krabben.
In België is er ook van alles te doen. Maar van een heel ander karakter. Daar leeft nog altijd de herinnering aan de Grote Oorlog, de Eerste Wereldoorlog van 1914-1918.

Ga vrijdag maar eens naar Ieper en u weet wat ik bedoel. Er wordt massaal herdacht. Over een paar jaar is het honderd jaar geleden dat die oorlog losbarstte. In Bergen op Zoom is de Geschiedkundige Kring van Stad en Land van Bergen op Zoom nu al druk bezig om dat moment straks op een goede manier vorm te geven.

Bergen op Zoom raakte bij het begin van de Eerste Wereldoorlog overstroomd met vluchtelingen, vooral uit het Antwerpse. Op Plein 13 en Kijk in de Pot kwamen vluchtelingenkampen. Op Plein 13 bleef zelfs de hele oorlogsperiode een kamp van vooral kermismensen en woonwagenlui. "We zijn samen met heemkundekring Halchterth uit Halsteren bezig om sporen te vinden van die Belgische aanwezigheid", zegt Ad van den Bulck, voorzitter van de Geschiedkundige Kring. "Zijn er hier spulletjes achtergebleven, zijn er Belgen hier blijven wonen, maar ook willen we in België verhalen zoeken bij mensen van wie de opa en oma of de overgrootouders hier hebben verbleven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ons doel is vooral mensen van nu linken aan mensen van toen."

Daarnaast trachten de verenigde erfgoedorganisaties in de gemeente Bergen op Zoom voor de scholen lespakketten te maken rond het thema Eerste Wereldoorlog. Om de jeugd te laten zien wat zich honderd jaar geleden afspeelde. En Het Markiezenhof kijkt of het mogelijk is een tentoonstelling te maken met kunst uit die periode. "Een bekende Belgische kunstenaar die nooit meer is terug gegaan was George van Raemsdonck. De tekenaar die veel samenwerkte met schrijver A.M. de Jong." Tot slot is er binnenkort een gesprek met het Vredescentrum in Antwerpen. "We willen nagaan wat we samen kunnen doen, veel vluchtelingen waren immers Antwerpenaren."

Vluchtelingen laten woningen in Hardenberg links liggen

HARDENBERG - Wel de woningen, maar niet de vluchtelingen. Die situatie geldt voor de gemeente Hardenberg. Gemeenten moeten jaarlijks woningen ter beschikking stellen aan vluchtelingen.
Voor Hardenberg zijn dat er dit jaar 35. Het is maar de vraag of dat aantal wordt gehaald, want tot nu toe staat de teller op 22. "De gemeente heeft voldoende woningen, terwijl de aanmeldingen achter blijven", constateert het college. Dat bericht wordt doorgegeven aan de provincie Overijssel, want die stuurt altijd brieven en waarschuwingen als gemeenten niet het gestelde aantal halen.De gemeente constateerde al eerder dat vluchtelingen vaker een voorkeur voor een grotere stad hebben.

Hardenberg heeft per direct woonruimte voor acht alleenstaande vluchtelingen of veertien in gezinsverband.

VVSG wijst doorsturen asielzoekers naar Belgische OCMW's af

(Belga) De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) verwerpt het voorstel van Fedasil om 4.000 asielzoekers uit de opvangcentra naar de OCMW's door te sluizen. "Het verleden heeft bewezen dat dit zowat het slechtste is wat men kan doen", stelt de VVSG, die pleit voor korte en waterdichte procedures en voldoende opvang.
Het Rode Kruis waarschuwde afgelopen weekend dat er eind dit jaar opnieuw zowat 4.000 opvangplaatsen voor asielzoekers te weinig zullen zijn. Daarom pleitte Fedasil-topvrouw Fanny François er voor eenmalig terug te keren naar het vroegere systeem en asielzoekers die al zes maanden in de asielopvang zitten, door te sturen naar de lokale besturen, gekoppeld aan een spreidingsplan. Maar dat voorstel "getuigt van weinig originaliteit en legt de bal opnieuw in het kamp van de lokale besturen", reageert de VVSG. De vereniging stelt dat het verleden heeft aangetoond dat dit zowat de slechtst mogelijke ingreep zou zijn. "In plaats van kwalitatieve opvang en begeleiding, krijgen de asielzoekers een cheque en worden ze bij hun zoektocht naar onderdak overgeleverd aan huisjesmelkers. Bovendien creëer je een aanzuigeffect op nieuwkomers en leidt een spreidingsplan niet tot een effectieve spreiding van de asielzoekers, omdat enkel de administratieve en financiële kost wordt gespreid". De VVSG blikt ook vooruit naar de onderhandelingen over het luik asiel en migratie dat de formateur en de zes partijen binnenkort moeten aansnijden. Vooreerst moet alles op alles worden gezet om de instroom onder controle te krijgen, via een korte en waterdichte procedure. Daarnaast moeten asielzoekers tijdens de procedure in een opvangcentra terecht kunnen dat hen goed opvangt en begeleidt. Tot slot moeten afgewezen asielzoekers onder begeleiding terugkeren, luidt het. Ook de Federatie van OCMW's, die deel uitmaakt van de Vereniging van Waalse Steden en Gemeenten, wijst elke nieuwe last voor de OCMW's af. (KAV)

Albayrak daagt NOS voor Raad voor Journalistiek

Nurten Albayrak, de inmiddels geschorste bestuursvoorzitter van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), daagt de NOS voor de Raad voor de Journalistiek.
Dat meldt NRC Handelsblad. Aanleiding is de uitzending van het NOS Journaal van 18 september van dit jaar, waarin op basis van anonieme bronnen werd bericht over de angstcultuur in het COA-hoofdkantoor en over geldverspilling. Die bronnen noemden Albayrak onder meer een 'despote' en een 'zonnekoningin'.

Minister Leers

Albayrak beschouwt de uitzending als 'grof en beledigend', zegt zij tegenover NRC Handelsblad. Ook zouden er feitelijke onjuistheden in zitten. Door de uitzending heeft zij grote schade opgelopen, benadrukt zij.
De COA-topvrouw staat inmiddels op non-actief, nadat zij in de nasleep van de NOS-reportage onjuiste informatie had gegeven aan minister Leers over haar salaris. Een poging om via een kort geding terug te komen, liep eerder spaak.

Verantwoording

In de ogen van Albayrak is het onjuist dat de NOS zich bij dit verhaal heeft gebaseerd op anonieme bronnen en zou de Raad van Journalistiek dat moeten uitspreken: "Juist van een publieke omroep mag je adequate berichtgeving verwachten. Zoals de NOS deze zaak heeft aangepakt, kun je iedereen kapot maken, iedereen tot de hielen afbreken. Ik wil voorkomen dat zo'n journalistieke aanpak de norm wordt in dit land", zegt ze in de NRC.
Albayrak was vanavond onbereikbaar voor de NOS. Hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws zegt in een reactie: "Ons heeft hier niets over bereikt, maar ik wacht een eventuele procedure bij de Raad voor de Journalistiek in vertrouwen af. We hebben gedegen onderzoek gedaan en zijn natuurlijk niet over één nacht ijs gegaan voordat we tot publicatie zijn overgegaan." Hij wijst op de uitgebreide verantwoording die de NOS over de publicaties rond het COA heeft afgelegd.

Minder asielzoekers, minder vertrekkers in Nederland

DEN HAAG - Het aantal asielzoekers was de eerste helft van dit jaar lager dan de eerste helft van 2010. Het aantal daalde van 7290 tot 7120 mensen. Het aantal asielzoekers dat na afwijzing vertrok is echter ook gedaald, van 5720 naar 5370.
Degenen die wel vertrokken, deden dat weer iets vaker zelfstandig (1530). Dat zijn volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken de belangrijkste trends uit de rapportage Vreemdelingenketen over de periode januari-juni 2011. Nederland zakt van de zesde naar de zevende plaats op de lijst van asielzoekers in de EU-lidstaten.
Gezinshereniging
Het aantal aanvragen voor reguliere verblijfsvergunningen is ten opzichte van het eerste halfjaar van 2010 met circa 2400 gestegen naar bijna 27000. De stijging zou vooral worden veroorzaakt door kennis-, arbeids- en studiemigranten.
Het aantal aanvragen voor gezinshereniging ging fors omhoog, met 1200 naar zo'n 6800. Leers stuurde al eerder wijzigingen van het Vreemdelingenbesluit naar de Raad van State, zoals invoering van een jaar wachttijd, gezinshereniging voor alleen huwelijkspartner en kinderen

Aantal nieuwe asielzoekers in Nederland daalt licht

Den Haag - De asielinstroom in Nederland is het afgelopen halfjaar licht gedaald van 7.290 in de eerste helft van 2010 naar 7.120 de eerste helft van 2011. Dit meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dinsdag.
Foto: archief EHF
Het aantal asielzoekers dat na afwijzing van het asielverzoek aantoonbaar is vertrokken is iets gedaald, maar daarbinnen is het aandeel dat zelfstandig is vertrokken weer gestegen. Verder is een daling te zien bij gezinsvorming en een stijging bij gezinshereniging.

Dat zijn de belangrijkste trends uit de rapportage Vreemdelingenketen over de periode januari-juni 2011, die minister Leers voor Immigratie en Asiel vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De rapportage geeft inzicht in de halfjaarlijkse cijfers over toegang tot Nederland, toelating, opvang, toezicht, handhaving en terugkeer van vreemdelingen.

De daling van de asielinstroom zet verder door van 7.750 in de eerste helft van 2009, naar 7.290 in eerste helft van 2010 en 7.120 in de eerste helft van 2011. Deze daling is toe te schrijven aan de daling van het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt en een eerste asielaanvraag doet. 

Want binnen de asielinstroom is tegelijkertijd wel sprake van een stijging van het aantal tweede en volgende aanvragen. De stijging is voor een belangrijk deel te verklaren door het overnemen van asielzoekers die eerder in Griekenland waren en de beslisstop voor onder andere Ivoorkust en Libië. Voor het overige laat minister Leers de stijging onderzoeken.


ga naar artikel

Asielzoeker verdacht van dubbele steekpartij

ZUTPHEN/ WINTERSWIJK - Een 27-jarige Afghaanse asielzoeker wordt verdacht van een poging tot moord, een poging tot doodslag en bedreiging, gepleegd in een opvanghuis voor asielzoekers in Winterswijk.
Op 28 juli van dit jaar probeerde hij, volgens het openbaar ministerie (OM), twee medebewoners van het opvanghuis met een mes te steken.
Het eerste slachtoffer lag op zijn bed te slapen en de verdachte zou hem daar in zijn benen hebben gestoken. Een derde bewoner zou met een mes zijn bedreigd.
Dat bleek dinsdag tijdens een proformazitting. Het kwam nog niet tot een inhoudelijke behandeling omdat alle rapporten nog niet klaar zijn.
De officier van justitie liet weten dat zowel het rapport van de psycholoog als de psychiater op korte termijn worden verwacht. Ook het eindprocesverbaal is vrijwel gereed.
De zaak word voorlopig op 27 december behandeld.

maandag 7 november 2011

Asielcentra zitten te vol FEDASIL PLEIT VOOR EENMALIG SPREIDINGSPLAN

BRUSSEL - Fedasil pleit voor een 'eenmalige uitstroom uit de asielcentra naar de OCMW's', wat een terugkeer zou inhouden naar de financiële steun van voor 2007.
Van onze redactrice

Vier jaar geleden besloot de federale regering de asielcrisis te bedwingen door een einde te stellen aan de financiële opvang van asielzoekers. Ze krijgen sindsdien geen centen meer, maar wel kost en inwoon in een opvangcentrum. Van de financiële opvang ging immers een aanzuigeffect uit.

Fanny François, de topvrouw ad interim van Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, pleit er nu in de krant De Zondag voor om terug te keren naar het vroegere systeem: omdat de opvangcentra vol zitten, zouden asielzoekers die al een half jaar in zo'n centrum verblijven, beter naar de lokale besturen worden doorverwezen. Zo zou er plaats vrijkomen voor de vele nieuwkomers, zegt ze.

Het probleem is nijpend: 'Donderdag moesten we 146 mensen de deur wijzen. Als er elke maand bijna 3.000 mensen toekomen, kunnen we er zeker 700 niet toewijzen aan de opvangcentra. Dat was in september al het geval en het zal alleen nog erger worden. Ook deze winter zullen kinderen en vrouwen in de vrieskou moeten overleven.'

Ook het Rode Kruis sprak zich dit weekend voor het eerst in lang uit, en zei dat er tegen het einde van het jaar mogelijk 4.000 mensen op straat zullen staan.

De Fedasil-topvrouw geeft toe dat haar voorstel een feitelijke terugkeer naar de financiële ondersteuning van asielzoekers zou inhouden. 'Al kunnen de lokale besturen ook besluiten de asielzoekers in kleinschalige initiatieven op te vangen. Dat zou hoe ook beter zijn dan de noodopvang van vorig jaar in kazernes. We moeten een structurele oplossing vinden.'

Achterpoortjes

Monica De Coninck (SP-A), de voorzitter van het Antwerpse OCMW, zucht eens diep als ze het voorstel van Fedasil voor een eenmalig spreidingsplan hoort: 'Hoe dikwijls hebben we nu al het woord “eenmalig, gehoord in deze context?'

Ze is er niet bang voor: 'Ik veronderstel dat Antwerpen en Gent daarvan gespaard zouden blijven, zoals de vorige keer. Dan klink ik natuurlijk niet erg loyaal tegenover de andere besturen. Maar wij hébben al zo enorm veel asielzoekers. Weet u dat onze werklast sinds 2008 verdubbeld is, naar nu meer dan 8.000 OCMW-cliënten, en dat ik zelfs geen maatschappelijk werkers meer vind om hen te begeleiden?'

Bovendien lost zo'n spreidingsplan niets op 'zolang de asielprocedure met zijn vele achterpoortjes dezelfde blijft', meent De Coninck. 'Wat we nodig hebben is een transparante asielprocedure en een strikte opvolging. Moet iemand het land uit, dan moeten we er ook op toezien dat het effectief gebeurt. Nu blijft iedereen die een negatief antwoord krijgt, toch hangen en niemand doet er iets tegen. Als we een efficiënt uitwijzingbeleid zouden hebben, zouden we ook een goed migratiebeleid kunnen voeren, waarbij we nieuwkomers selecteren zoals Canada en Australië doen.'

Melchior Wathelet (CDH), de ontslagnemende staatssecretaris voor Migratie en Asiel, hoopt de instroom van asielzoekers te beperken door een lijst van 'veilige landen' in te voeren. Dat zouden vooral Balkanlanden zijn - uit Albanië is de toestroom de jongste weken groot. Inwoners van die landen zouden geen asiel meer kunnen aanvragen, tenzij ze kunnen bewijzen dat ze vervolgd zijn. Hun procedure zou hooguit 15 dagen mogen duren. Het beroep ertegen zou niet opschortend zijn: na 15 dagen vervalt sowieso het recht op opvang.

Wathelet wilde het wetsvoorstel in de regeringsonderhandelingen aan bod laten komen, maar omdat die uitlopen, gaat hij het misschien toch sneller aan de Kamer voorleggen.

Aantal Somalische vluchtelingen in Ethiopië groeit met de dag (ngo)

(Belga) Elke dag steken er 300 Somaliërs de grens over met Zuid-Ethiopië vanwege de honger en gevechten in hun land. De opvangkampen zijn overvol en tellen inmiddels meer dan 130.000 inwoners. Een vijfde geplande kamp moet versneld geopend worden en andere hulporganisaties moeten hun activiteiten ook uitbreiden, aldus Artsen Zonder Grenzen in een persbericht.
"Er is een groot tekort aan opvangcapaciteit, er is te weinig voedingshulp, medische zorg, drinkwater en hygiënische voorzieningen", zo luidt het. Verwacht wordt dat er de komende weken nog duizenden vluchtelingen bij zullen komen. "Het pre-registratie- en het transitkamp raken vol", zo zegt Wojciech Asztabski, noodhulpcoördinator voor Artsen Zonder Grenzen ter plaatse. Het transitkamp is bedoeld voor een tijdelijk verblijf maar huisvest inmiddels meer dan 6.000 mensen. Sinds mei heeft de hulporganisatie haar hulpprogramma's flink opgeschroefd om de situatie van de mensen te verbeteren, maar de crisis is verre van voorbij. Een nieuw vijfde kamp staat op de planning over een paar weken geopend te worden. Om de druk op de voorzieningen in het transitkamp te verminderen moet deze versneld geopend worden, aldus het persbericht. Artsen Zonder Grenzen roept de Ethiopische overheid op om haar medewerking te blijven verlenen op het gebied van invoer van medicijnen en materiaal, en ervaren internationale hulpverleners toe te staan de nodige ondersteuning te bieden. 

N-Koreaanse vluchtelingen opgepikt uit zee

De Zuid-Koreaanse kustwacht heeft deze week 21 Noord-Koreaanse vluchtelingen opgepikt uit de Gele Zee. De vluchtelingen werden afgelopen zondag aangetroffen nabij Incheon, een Zuid-Koreaanse havenstad in het noordwesten van het land.
Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap bestaat de groep uit mannen, vrouwen en kinderen. Nadat ze waren opgepikt, zeiden de vluchtelingen dat ze graag willen overlopen naar het zuiden. Zuid-Korea heeft het beleid dat het Noord-Koreaanse vluchtelingen altijd opneemt als ze aangeven in het zuiden te willen blijven.
Het is niet voor het eerst dat Noord-Koreaanse overlopers met een boot proberen Zuid-Korea te bereiken. In juni wisten negen Noord-Koreanen op die manier het zuiden te bereiken, dit tot groot ongenoegen van Pyongyang dat de overlopers tevergeefs terugeiste. In september werd een groep Noord-Koreanen opgepikt door de Japanse kustwacht. Zij waren tevens van plan naar Zuid-Korea te vluchten, maar dreven af naar Japanse wateren.

SP Zeeland wil krachtiger werving van vluchtelingen

MIDDELBURG - De provincie en de gemeenten moeten de boer op om asielzoekers met een verblijfsvergunning naar Zeeland te halen.
Dat kan helpen tegen de krimp en de vergrijzing van de bevolking. De SP in de Staten van Zeeland wil dat het dagelijks provinciebestuur initiatieven neemt.

De SP wijst erop dat in Friesland, Drenthe en een deel van Utrecht een proef loopt om asielzoekers met een verblijfsvergunning binnen tien weken aan een woning te helpen. Weigeren is geen optie. Moeten we in Zeeland ook doen, vindt SP-fractievoorzitter Ger van Unen.

Ze acht een actieve opstelling gewenst. De meeste vluchtelingen vestigen zich liever in een grote stad, omdat daar al familieleden en landgenoten wonen. Andere gemeenten blijven daardoor met de woningen zitten die ze wel verplicht zijn voor vluchtelingen beschikbaar te houden.

"Aantal asielzoekers verminderen met lijst veilige landen"

aantal asielzoekers verminderen met lijst veilige landen
05/11 Ontslagnemend staatssecretaris voor Asiel en Migratie Melchior Wathelet (cdH) wil in de komende week duidelijkheid over de invoering van een zogenaamde "lijst met veilige landen" om het aantal asielzoekers in België terug te dringen. De teksten daarvoor liggen al sinds de zomer klaar, maar het blijft wachten op een nieuwe regering. Wathelet wil nu met formateur Elio Di Rupo bekijken of een en ander misschien toch al in lopende zaken opgestart kan worden.
De lijst in kwestie is gericht op landen waaruit heel wat asielzoekers bij ons komen aankloppen, maar waarvoor het aantal erkenningen erg laag ligt. Zij zullen België voortaan sneller weer moeten verlaten. "Concreet wordt de bewijslast omgekeerd en worden de procedures ingekort", verduidelijkte Wathelet zaterdag op de VRT-radio.
Op het kabinet van Wathelet kijkt men in de eerste plaats richting Balkan. De grote instroom van mensen uit Macedonië (FYROM), Bosnië en Herzegovina, Servië en Albanië -die erg weinig kans maken op erkenning- kost immers plaatsen aan asielzoekers uit landen als Afghanistan, wiens situatie veel prangender is. In een latere fase zouden eventueel ook andere landen kunnen worden toegevoegd.
"Wij willen al langer een lijst met veilige landen invoeren", luidt het nog op het kabinet-Wathelet. In samenspraak met formateur Di Rupo werd echter afgesproken de kwestie in het regeerakkoord op te nemen. Omdat de regeringsvorming intussen blijft aanslepen, stelt Wathelet nu voor toch al in lopende zaken van start te gaan. Wathelet hoopt daarover volgende week duidelijkheid te krijgen van de formateur.
Nog in september 2010 was de N-VA boos op Wathelet omdat die toen geen lijst van veilige landen wilde invoeren. Ondertussen staat de herziening van de asielwet nu dinsdag op de agenda van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken.
Meer over de asiel- en opvangcrisis en de wetsvoorstellen daarrond, vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

'Er is wat mis met de cultuur bij het COA'

  • maandag 7 november 2011, 07:23
  • 59 keer beluisterd
AUDIO Bij het COA, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, blijkt steeds meer mis te zijn. Eerder bracht de NOS naar buiten dat er een angstcultuur heerst en dat directeur Nurten Albayrak te veel verdiende. Nu blijkt ook dat zij niet de meest verdienende manager is. Extern ingehuurde directeuren en adviseurs declareerden jaarlijks meer dan 3 ton. In totaal heeft het COA onder Albayraks leiding twaalf miljoen uitgegeven aan ingehuurd personeel. Hans van den Heuvel, hoogleraar bestuurskunde bij de Vrije Universiteit, licht toe.

'Asielzoekers en drugsverslaafden' doen criminaliteit Brussel pieken

BRUSSEL - De straatcriminaliteit in Brussel scheert hoge toppen. Vooral gauwdiefstallen en berovingen uit auto's zitten in de lift. 'Overlevingsdiefstallen van illegalen en drugsverslaafden', zegt politiechef Guido Van Wymersch in De Morgen.



Afgelopen maand werd in de politiezone Brussel hoofdstad-Elsene elke dag in gemiddeld 26 voertuigen ingebroken, vonden er dagelijks 13 gauwdiefstallen (sackjackings) plaats en werden elke dag 9 diefstallen met geweld gepleegd.
Wanneer de periode van 1 januari tot 1 november van dit jaar wordt vergeleken met die van vorig jaar, valt op dat vooral het aantal gauwdiefstallen is gestegen.
Van Wymersch schrijft de toegenomen straatcriminaliteit toe aan 'toxicomanen die hun drugsprobleem moeten onderhouden', maar meer nog aan 'illegalen die in hun illegaliteit dienen te voorzien'.
De Brusselse korpschef benadrukt dat hij niets tegen 'vreemdelingen' heeft. 'Maar je kan niet rond de vaststelling dat er tussen de gezinnen met kinderen die hier hun geluk komen beproeven ook criminelen zitten die in hun thuisland al feiten hebben gepleegd.' In politiekringen valt te horen dat het vooral om Algerijnen gaat.
De structurele oplossing voor de straatcriminaliteit ligt bij de federale regering, betoogt Van Wymersch. 'Zij moet zorgen voor een beleid waardoor migranten weten waar ze aan toe zijn. Mensen moeten kansen krijgen, maar we kunnen selectiever zijn in wie we toelaten en wie niet.'

Asielzoekers moeten weer OCMW-geld krijgen

De jongste dagen hebben weer ruim honderd asielzoekers de nacht buiten moeten doorbrengen. Hulporganisaties vrezen zelfs dat er deze winter zo'n 4.000 opvangplaatsen te weinig zullen zijn. Fedasil pleit er daarom voor om de asielzoekers eenmalig door te verwijzen naar de OCMW's, waar ze dan financiële steun zouden krijgen. 
Met oude matrassen en plastic zeiltjes hebben zo'n zestig mannen een primitief tentenkamp gebouwd op het Fernand Cocqplein in de Brusselse gemeente Elsene. Sinds ze maandag uit een naburig kraakpand werden verjaagd, hebben de asielzoekers zich hier verschanst. ‘En de nachten zijn nu al koud', zeggen Mourad (30) en Younes (23), die drie maanden geleden uit Algerije arriveerden. De groep bestaat vooral uit alleenstaande mannen uit Afghanistan, Marokko, Somalië, Kenia en Guinee. Een veertigtal families met kinderen die ook uit het pand gezet werden, hebben in een kraakpand onderdak gevonden. ‘Ik dacht dat ik snel werk zou vinden', zucht Mourad. ‘Maar om te werken heb ik papieren nodig.' Hij wijst naar enkele vrijwilligers die broodjes en kleren uitdelen. ‘Daarvoor kwam ik niet, ik wil zelf mijn brood verdienen. Maar eerst moet ik zorgen dat ik de winter doorkom.' Mourad is niet de enige die onlangs in België aankwam. In oktober alleen al hebben 2.599 mensen een asielaanvraag ingediend, een record.

Het probleem is nijpend: ‘Donderdag moesten we 146mensen de deur wijzen', zegt Fanny François, topvrouw ad interim van Fedasil. ‘Als er elke maand bijna 3.000mensen toekomen, kunnen we er zeker 700niet toewijzen. Dat was in september al het geval en het zal alleen nog erger worden. Ook deze winter zullen kinderen en vrouwen in de vrieskou moeten overleven.'

Ook het Rode Kruis zei dit weekend dat er tegen het einde van het jaar mogelijk 4.000mensen op straat staan.

Financiële opvang

Vier jaar geleden besloot de federale regering de asielcrisis te bedwingen door een einde te stellen aan de financiële opvang van asielzoekers. Ze krijgen sindsdien geen centen meer, maar wel kost en inwoon in een opvangcentrum.

Fanny François pleit er nu voor om terug te keren naar het vroegere systeem: omdat de opvangcentra vol zitten, zouden asielzoekers die al een half jaar in zo'n centrum verblijven, beter naar de lokale besturen worden doorverwezen. Zo zou er plaats vrijkomen voor nieuwkomers, zegt ze.

De Fedasil-topvrouw geeft toe dat haar voorstel een feitelijke terugkeer naar de financiële ondersteuning van asielzoekers zou inhouden. ‘Al kunnen de lokale besturen ook besluiten de asielzoekers in kleinschalige initiatieven op te vangen. Dat zou ook beter zijn dan de noodopvang van vorig jaar in kazernes.'

Achterpoortjes

Monica De Coninck (SP.A), de voorzitter van het Antwerpse OCMW, zucht diep als ze het voorstel van Fedasil hoort: ‘Hoe dikwijls hebben we nu al het woord eenmalig gehoord in deze context?'

Toch is ze niet bang: ‘Ik veronderstel dat Antwerpen en Gent daarvan gespaard zouden blijven.Wij hébben immers al enorm veel asielzoekers. Weet u dat onze werklast sinds 2008 verdubbeld is, naar meer dan 8.000 OCMW-cliënten?'

Bovendien lost zo'n spreidingsplan niets op ‘zolang de asielprocedure met zijn vele achterpoortjes dezelfde blijft', meent De Coninck. ‘Wat we nodig hebben is een transparante asielprocedure en een strikte opvolging. Moet iemand het land uit, dan moeten we er ook op toezien dat dat effectief gebeurt. Nu blijft iedereen die een negatief antwoord krijgt toch hangen en niemand doet er iets tegen.'

Melchior Wathelet (CDH), de ontslagnemende staatssecretaris voor Migratie en Asiel, hoopt de instroom van asielzoekers te beperken door een lijst van ‘veilige landen' in te voeren. Dat zouden vooral Balkanlanden zijn. Inwoners van die landen zouden geen asiel meer kunnen aanvragen, tenzij ze kunnen bewijzen dat ze vervolgd worden. Hun procedure zou hooguit 15dagen mogen duren. Het beroep ertegen zou niet opschortend zijn: na 15dagen vervalt sowieso het recht op opvang. Wathelet wilde het wetsvoorstel in de regeringsonderhandelingen aan bod laten komen, maar omdat die uitlopen, zal hij het misschien toch sneller aan de Kamer voorleggen.