donderdag 27 oktober 2011

Miljoen euro vrijgemaakt voor opvangplaatsen Brusselse daklozen

BRUSSEL - De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) in Brussel heeft 1 miljoen euro vrijgemaakt om tussen 1 november 2011 en 31 maart 2012 in vierhonderd nachtelijke opvangplaatsen voor daklozen te voorzien.



De vierhonderd plaatsen komen bovenop de 193 nachtelijke opvangplaatsen die het hele jaar door al beschikbaar zijn. Het aantal extra opvangplaatsen is volgens de Brusselse minister Evelyne Huytebroeck daarmee in zeven jaar bijna vertienvoudigd.
De nieuwe opvangplaatsen worden gecreëerd in een gebouw in de Koningsstraat, dat het OCMW van Brussel onlangs voor 5 miljoen euro verworven heeft.
Afgelopen winter werden in het hoofdstedelijk gewest ongeveer 40.000 overnachtingen geregistreerd. De minister stelt dat Brussel met een echte humanitaire noodsituatie geconfronteerd wordt, die bovendien nog wordt verergerd door de instroom van asielzoekers en het plaatsgebrek bij Fedasil.
Brigitte Grouwels, die in de GGC eveneens bevoegd is voor bijstand aan personen, heeft ondertussen een dringende oproep gelanceerd voor een betere verdeling van de asielzoekers over het Belgische grondgebied. Ze zegt dat Brussel niet als enige de lasten kan dragen. 'De federale regering moet zijn verantwoordelijkheid nemen en Fedasil de middelen geven om de asielzoekers op te vangen', verklaarde ze.

Minder vluchtelingen naar Kenia

(Novum/AP) - NAIROBI - Het aantal mensen dat op de vlucht voor een hongersnood Kenia binnentrekt is sterk afgenomen sinds het betreden van Somalische grond door Keniase troepen. Dat hebben de Verenigde Naties woensdag gezegd.
Vorige week kwamen nog maar honderd Somaliërs Kenia binnen, terwijl dat er een week eerder nog 3400 waren. Dit zou het gevolg zijn van militaire operaties in het grensgebied en hevige regenval. Keniase militairen trokken half oktober Somalië binnen. Volgens de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, is het nu waarschijnlijk dat vluchtelingen naar Ethiopië trekken.
Sinds januari hebben 152 duizend Somaliërs een toevluchtsoord gevonden in het vluchtelingenkamp Dadaab, in Kenia.

Potje voor dakloze vluchteling

HARENKARSPEL - Dakloze vluchtelingen volgend jaar in de kou laten staan vindt het college van Harenkarspel bij nader inzien toch geen goed idee. Daarom wordt voor het huisvesten van deze groep een speciaal spaarpotje gevuld. Alle meevallers van de begroting van dit jaar, in totaal bijna drie en een halve ton, gaan in dat fonds.
Eerder wilde het college komend jaar, tot november, geen vluchtelingen huisvesten.

Noord- Koreaanse zoeken heil in China

Ermelo – Noord-Koreaanse straatkinderen zoeken de laatste maanden steeds vaker hun heil in China. Tot enkele maanden geleden kwam het nauwelijks voor dat deze achtergelaten weeskinderen de rivier met China overstaken. Dat melden medewerkers van Open Doors die met Noord-Koreaanse vluchtelingen werken.
In Noord-Korea zwerven tienduizenden kinderen op straat. Hun ouders zijn opgepakt, gevlucht of omgekomen van de honger. De weeskinderen zoeken elkaar op. Ze houden zich in leven door gras te eten, boomschorspap te maken en voedsel te stelen, meestal van de zwarte markt. De Noord-Koreanen noemen hen kotjebi’s ofwel ‘zwevende zwaluwen’. Dat is geen koosnaampje. De kinderen worden gezien als parasieten van de maatschappij. Als ze in handen komen van de autoriteiten, komen ze terecht in weeshuizen waar te weinig voedsel is om hen in leven te houden.
Open Doors heeft in China verschillende opvanghuizen om Noord-Koreaanse vluchtelingen te helpen en christenen te trainen. Daardoor is Open Doors in staat om deze weeskinderen te ondersteunen. Zij lopen het risico te worden opgepakt en teruggestuurd. Als dan blijkt dat ze contact hebben gehad met christenen, kunnen ze zelfs zwaar gemarteld of ter dood gebracht worden. Naar China gaan, is voor hen dan ook een groot risico.
“De grens tussen Noord-Korea en China is zo strikt bewaakt dat het erg moeilijk is voor kinderen om te ontsnappen”, zegt Open Doors-medewerker Sun-Hi, die om veiligheidsreden niet haar echte naam kan noemen. “En nu opeens duiken deze kotjebi’s op in China. Het geeft aan hoe hoog de nood is in Noord-Korea.”
Sun-Hi en haar contacten zorgen voor één groep weeskinderen in China. “Ze verplaatsen zich bijna dagelijks. Altijd zijn ze op de vlucht. Zelfs in China zijn ze niet veilig, want China erkent niet dat het om politieke vluchtelingen gaat. Ze sturen de kinderen terug. In Noord-Korea worden ze opgesloten.”
Zelfs in China zijn de omstandigheden waarin deze kinderen leven verschrikkelijk. Sun-Hi: “Het doet pijn om hen te zien. De kinderen zijn tussen de zes en twintig jaar oud. Hun gezichten zijn vuil en hun kleren versleten. Dat wil zeggen: als ze kleren hebben. De meesten komen halfnaakt in China aan, omdat ze alles hebben verkocht behalve hun ondergoed. Ze slapen op vieze, doorweekte matrassen. Ik heb hun plastic zeil gegeven zodat ze tenminste nog een beetje kunnen schuilen tegen de regen. We geven ook kleding en voedsel. Doen we dat niet, dan gaan ze stelen en worden ze waarschijnlijk gepakt.”
Open Doors hoopt dat de internationale gemeenschap China zo ver kan krijgen om Noord-Koreanen te beschouwen als politieke vluchtelingen en niet als economische vluchtelingen. Volgens het ‘Internationaal Verdrag betreffende de Status van Vluchtelingen’ moet China politieke vluchtelingen helpen. Tot nog toe weigert China de gevluchte kinderen als politieke vluchtelingen te zien, omdat het de stabiliteit van het Noord-Koreaanse regime ondermijnt en China geen onrust in de regio wil.
Open Doors, een christelijke organisatie die vervolgde christenen steunt, voert al jaren campagne voor Noord-Korea en helpt de ondergrondse kerk in het land aan voedsel, medicijnen, bijbels, christelijke boeken en training. Open Doors heeft een voormalig, Noord-Koreaans straatkind uitgenodigd om op 5 november tijdens de jaarlijkse Open Doors-dag te vertellen over zijn leven. Deze dag wordt gehouden in de Zwolse IJsselhallen en is gratis toegankelijk.

Jossef krijgt uitstel van COA

ALKMAAR - Het COA heeft na overleg met het Ministerie van Binnenlandse Zaken besloten de overplaatsing van Jossef vanuit het AZC in Alkmaar naar AZC in Katwijk voor minstens een week uit te stellen. Dit in reactie op een verzoek van burgemeester Piet Bruinooge.
Jossef Kalid Abuzeynrea (9) en zijn moeder zijn in 2004 gevlucht vanuit Sudan en verblijven thans in het AZC in Alkmaar. Ze zijn in afwachting van de uitkomst van een terugkeerprocedure van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers). Jossef zit in groep 6 van basisschool De Driemaster. Gisteren ontving de burgemeester in het stadhuis een delegatie van leerlingen, ouders en onderwijskrachten van de school, waaronder Jossef en zijn moeder. De delegatie bood een petitie aan met driehonderd handtekeningen, waarin de vraag is om Jossef in afwachting van een eventuele terugkeer naar het land van herkomst niet te over te plaatsen vanuit Alkmaar naar het AZC in Katwijk in verband met zijn gezondheid. 
  
De burgemeester gaf bij het aanbieden van de petitie aan op de procedure rond de mogelijke terugkeer geen invloed te hebben, maar wel zijn best te zullen doen voor uitstel van de overplaatsing van Jossef. De burgemeester richtte hierop een verzoek aan het COA om de overplaatsing uit te stellen tot ten minste 2 november. Op deze dag staat een vast overleg gepland tussen het COA en de gemeente Alkmaar. De burgemeester wil in dit overleg de gang van zaken rond Jossef graag persoonlijk met het COA bespreken. Het COA reageerde daarop met het besluit tot uitstel.

'Minderjarige asielzoekers mogen blijven'

AMSTERDAM -  De PvdA en de ChristenUnie willen dat minderjarige asielzoekers voortaan na 8 jaar in Nederland mogen blijven. Voorwaarde is wel dat zij niet illegaal zijn geweest en dat zij of hun ouders de procedure niet hebben gefrustreerd. De twee partijen presenteren daartoe dinsdag een initiatiefwet.



Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie Joël Voordewind wil met de nieuwe wet schrijnende gevallen, zoals die van de Angolese Mauro en de Afghaanse Sahar, voorkomen. ,,De rechten van het kind moeten we zwaarder laten wegen dan de procedure'', aldus de politicus, die een structurele oplossing wil in plaats van steeds maar te reageren op incidenten.
In het wetsvoorstel staat verder dat kinderen die alleen naar Nederland vluchten na 5 jaar al een verblijfsvergunning moeten krijgen. De termijn moet volgens de PvdA en de ChristenUnie korter zijn, omdat kinderen zonder ouders zich sneller wortelen in de Nederlandse maatschappij. Ook voor deze kinderen geldt dat het aan de overheid of andere omstandigheden buiten hen om te wijten moet zijn dat zij zolang hebben moeten wachten op een oplossing.

FIETS EN FIETSLES VOOR JONGE ASIELZOEKERS

WAGENINGEN - Kinderen van het asielzoekerscentrum in Wageningen krijgen vandaag hun eigen fiets. Bovendien krijgen ze fietsles.
Dit maakt onderdeel uit van het Kinderfietsenplan voor de Alleenstaande Minderjarige Vreemdeling, zoals de kinderen officieel heten. Het is een initiatief van onder meer de ANWB en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers.
De organisatie roept mensen op hun tweedehands fiets af te staan voor het project. Ze hoopt zo 250 fietsen in te zamelen voor jongeren tussen de 4 en 17 jaar in het asielzoekerscentrum

CDA’er Koppejan tegen uitzetting Mauro

CDA-Kamerlid Ad Koppejan kan zich niet voorstellen dat zijn fractie instemt met een gedwongen vertrek van de 18-jarige asielzoeker Mauro Manuel naar Angola. Dat meldt het Kamerlid vanavond opTwitter.
Twitter avataradkoppejan Ad Koppejan Zojuist @RaymondKnopsgesproken over #Mauro . Alle vertrouwen in zijn inzet. Kan mij niet voorstellen dat CDA fractie instemt met uitzetting 1 uur geleden
Eerder op de dag werd al duidelijk dat binnen het CDA ophef is ontstaan over de beslissing van de eigen CDA-minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers dat Mauro definitief het land uit moet. Zo gaf Kamerlid Kathleen Ferrier al aan overleg met haar fractie te willen over de kwestie. Dat fractie-overleg zou dan morgen moeten plaatsvinden, voor het debat met Leers over de kwestie. Ferrier wilde echter niet zeggen wat haar standpunt is.
Aanleiding van dat overleg is dat Raymond Knops, de fractiewoordvoerder in de zaak, zich vandaag uitsprak voor uitzetting van Mauro, terwijl het CDA eerder nog tegen was. Door de ommezwaai van het CDA is er een Kamermeerderheid voor de opstelling van minister Leers. Die liet vanmorgen weten dat hij alle opties heeft bekeken, maar dat dit niets heeft opgeleverd en Mauro terug moet naar Angola.
Net als Koppejan is Ferrier een van de ‘dissidenten’ in de CDA-fractie. Voor het aantreden van het huidige kabinet van VVD en CDA zeiden ze grote moeite te hebben met de samenwerking met gedoogpartner PVV. Ze gingen beiden uiteindelijk wel overstag.
Partijen als de PvdA en de ChristenUnie blijven ervan overtuigd dat er mogelijkheden zijn om Mauro in Nederland te laten blijven. Kamerleden Hans Spekman (PvdA) en Joël Voordewind (ChristenUnie) presenteerden vorige week een initiatiefwetsvoorstel om een verblijfsvergunning te garanderen aan minderjarige asielzoekers die door overheidsfouten langer dan acht jaar in de procedure zitten. De zaak-Mauro zou voor hen het belang van dergelijke wetgeving duidelijk maken.
Leers
Politiek verslaggever Derk Stokmans schrijft vandaag in NRC Handelsblad dat alle bewindslieden op asielzaken eens te maken krijgen met een moeizame en unieke zaak zoals die van Mauro. Ook oud-minister Rita Verdonk kwam in de problemen in een asielzaak:
“De duizenden asielzoekers zonder naam die jaarlijks door de molen van de immigratiedienst worden gehaald, leveren weinig politieke problemen op. Het is die ene, vaak jonge, asielzoeker die de tv-camera’s weet te bereiken en het imago van een minister blijvend bepaalt. En die de politicus, zo blijkt vaak later, slapeloze nachten bezorgt. Zo had Rita Verdonk de Kosovaarse gymnasiaste Taïda Pasic, die ondanks grootscheepse acties uiteindelijk door haar werd uitgezet. Het zoeken van publiciteit kan ook averechts werken.”

ga naar artikel 

maandag 24 oktober 2011

Asylum seekers face detention


Disgruntled asylum seekers who spoke to The Zimbabwean, most of them on condition of anonymity, said such officials were working in cahoots with security guards and charge them up to R500 to extend the validity of their Section 22 permits.
Home Affairs grants an asylum seeker a Section 22 permit while it processes their application for refugee status. The document’s validity is extended every six month.
However, the permits of some Zimbabwean asylum seekers recently expired but they could not manage to extend their validity owing to congestion at the two Home Affairs refugee reception centres in Pretoria.
The closure of the sole reception centre in Johannesburg recently and the demand for the Section 22 permit ahead of the resumptions of the deportations of undocumented Zimbabweans sparked the congestion, leading to Home Affairs struggling to cope.
An asylum seeker said he had been approached by a security guard who offered to help him extend his expired permit.
“He said he would assist if I paid R500. That is a ridiculous amount of money considering that I am not working,” he said.
During an investigation at the Marabastad Refugee Reception Centre by this reporter, a Home Affairs ‘agent,’ believing this reporter was an asylum seeker, pledged to help if parted with a similar amount of cash if this reporter’s permit had expired.
Home Affairs have not responded to questions sent to them by The Zimbabwean.
Some Zimbabwean asylum seekers fear the possibility of arrest and possible deportation.
“I am now an illegal immigrant, which paves way for my arrest,” said Buhle Ndlovu of Johannesburg.
Human Rights Watch pledged with the South African government not to deport these.
“South Africa may not deport registered asylum seekers or newly arrived Zimbabweans arrested in South Africa,” said Gerry Simpson, Senior Researcher and Advocate, Refugees Program.

Medication mis-use concerns for asylum seekers


The use of prescription anti-depressants for asylum seekers suffering from sleeplessness has been added to growing concerns around the mental health of detainees in Australia.
Last night's Four Corners programAsylum, revealed how the treatment of asylum seekers in Australian detention centres has the potential to create a generation of people with major mental health problems.
This morning, 105.7 Breakfast continued the conversation with psychiatrist Suresh Sundaram, who has also witnessed numerous cases of mental illness amongst detainees in Darwin's detention centres.
He said a culture of sleeplessness and distress was prevalent in the centres, and that the administration of prescription drugs was one of many concerns.
"We've seen a lot of asylum seekers in detention who've got a lot of mental health problems," he said.
"The drugs are one of many concerns we had - people are simply anxious and depressed."
He said an anti-depressant drug - Mirtazapine - which causes sedation, has been prescribed to numerous detainees, some of which Dr Suresh believes were to treat sleeplessness.
He said in many cases, sleeplessness was caused by the lack of recreation and occupational activities to keep detainees occupied.
"In Australia we don't use this medication purely for the treatment of sleeplessness as such.
"It would appear from our observation that the medication is been prescribed by doctors in the detention network for sleeplessness - it seems that's the major reason," he said.
"That would be entirely appropriate if the person had depression and the symptom of the depression was sleeplessness...What we're seeing is anybody who presents with sleeplessness is being prescribed with Mirtazapine."
Dr Suresh called for an addressing of the cause of why people are sleepless, saying also that more widely, the treatment of asylum seekers in Darwin was significantly psychologically damaging.
"The Darwin centre, like all the other immigration detention centres looks like and functions like a prison and that's extremely deleterious," he said.
Catch up on the Four Corners "Asylum" program throughiView

Gillard will take Malaysia plan for asylum seekers to election


THE Prime Minister, Julia Gillard, says she will take her Malaysia plan for asylum seekers to the next election, making it clear that the recent decision to shelve the plan and embrace onshore processing was forced upon her.
In Perth yesterday for the Commonwealth Heads of Government Meeting, Ms Gillard maintained her belief that quickly returning 800 asylum seekers to Malaysia remained the best deterrent to people arriving on ''leaky boats''.
The Labor Left will move at the ALP national conference in December to enshrine onshore processing in the policy platform but Ms Gillard made it plain that while that was the current approach, it was not her preference.
Asked if she would push the Malaysia plan at the next election, she said: ''That is the policy of the government now [and] it will be the policy of the government in the future.
''We don't want to see people risk their lives on leaky boats with all of the potential for disaster that that entails.''
The Malaysia plan was ruled illegal by the High Court on August 31 and attempts to circumvent that decision were thwarted when the opposition refused to back the legislation. The Opposition Leader, Tony Abbott, would consent only if the legislation were amended to disqualify Malaysia.
But the government, citing departmental advice, says Nauru will not work a second time.
Ms Gillard and Mr Abbott are now locked in a stand-off, blaming each other every time a new boat arrives.
After the Malaysia plan hit the wall, Ms Gillard warned there would be a surge in boats because the government had no choice but to embrace onshore processing.
Four boats have arrived in less than a week, carrying a total of 189 people.
Mr Abbott was defiant yesterday, saying his policy had worked in the past and, despite the Department of Immigration arguing the contrary, it would work again.
''All it needs is a government which has the intestinal fortitude to persist with offshore processing, particularly at Nauru, to reintroduce temporary protection visas and to turn boats around where it is safe to do so,'' he said.
''The government doesn't have an offshore policy, the government has an onshore policy … After the collapse of the Malaysian people swap at the hands of the High Court, the government could have adopted the Coalition's policy or the Greens' and, yet again, it has chosen the Greens,'' Mr Abbott said.


Read more: http://www.smh.com.au/national/gillard-will-take-malaysia-plan-for-asylum-seekers-to-election-20111024-1mgcw.html#ixzz1blNfwa2K

Government defends asylum seeker treatment


The Federal Government has defended its approach to the detention of asylum seekers after a report raised concerns about the mental health of detainees.
The ABC's Four Corners program last night documented the deteriorating mental health of detainees inside Australia's immigration detention centres.
It highlighted widespread levels of depression, psychosis and self harm among asylum seekers.
Today, Federal Parliamentary Secretary for Immigration Kate Lundy told Sky Television the cases of self harm were very concerning, but said the Government was moving in the right direction.
"They are disturbing and that's why the Government is doing everything we can in the provision of health and mental health checks when people first go into mandatory detention and the best possible care afterwards," she said.
Immigration Minister Chris Bowen told Four Corners the Curtin detention centre in Western Australia was a "harsh" and "confronting" facility, and said it would be the first he would close if asylum seeker numbers were to drop.
Mr Bowen told the program he was well aware of its difficult climate and remote location - 200 kilometres north of Broome.
But Derby West Kimberley Shire president Elsa Archer has defended the facility.
"Having been out there several times it's quite good and they're well provided for," she said.
Ms Archer says the centre was unfairly represented on the program.
Meanwhile, the chairwoman of the Immigration Department's Detention Health Advisory Group has backed concerns aired in the program about detaining asylum seekers for more than a year.
Psychiatrist Louise Newman has called for the Curtin centre to be closed down and a 90-day limit on mandatory detention for asylum seekers.
"The 90-day limit is in fact quite reasonable. The majority of people if they knew that they were in these facilities for a short period of time that there was an end point to their detention would not deteriorate in the way that we're seeing now," she said.
"We certainly wouldn't see people cutting themselves, and harming themselves and wanting to die."
Professor Newman says mental health patients should be treated, not locked up.
"Well we actually need to adhere to the policy and move out those people with mental health risk factors and those that need treatment need to be in hospitals," she said.
"I think that it's actually such a severe issue that it is unsustainable and it's not appropriate or humane to keep people within this system at the moment."

PvdA en CU: Pardon voor jonge asielzoeker


DEN HAAG - Minderjarige asielzoekers die door toedoen van de overheid al acht jaar in een procedure zitten, moeten automatisch een verblijfsvergunning krijgen.
Voorwaarde is wel dat de kinderen niet illegaal zijn geweest. Dat is de strekking van een initiatiefwet die PvdA en ChristenUnie (CU) vandaag presenteren.

Beide partijen willen met hun voorstel kinderrechten verankeren in de asielwetgeving. Ad hoc-regelingen, zoals voor de Afghaanse Sahar Hbrahim Gel, zijn dan niet meer nodig. Haar gezin mocht blijven omdat minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) besloot een aparte uitzondering te maken voor verwesterde meisjes uit Afghanistan. Momenteel is er veel discussie over het lot van Mauro Manuel, die van Leers terug moet naar Angola. Op grond van het PvdA/CU-voorstel zou de Limburgse tiener mogen blijven, evenals 'enkele honderden' andere minderjarige asielzoekers die in Nederland geworteld zijn.

De Kamerleden Hans Spekman (PvdA) en Joel Voordewind (ChristenUnie) bestrijden dat hun voorstel een nieuw pardon behelst. "Wij willen niets meer dan een streep zetten", aldus Voordewind. Spekman: "We hebben Sahar gehad, nu Mauro en er zijn er nog meer. Laten we voor eens en altijd duidelijke afspraken maken en niet meer van de hak op de tak springen." Spekman en Voordewind willen de kritiek voor zijn dat hun voorstel 'slecht gedrag' zou belonen. In Nederland gewortelde kinderen komen alleen voor een verblijfsvergunning in aanmerking als de lange procedure is toe te rekenen aan overheidshandelen, bijvoorbeeld omdat de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) beslistermijnen heeft overschreden.

PvdA en CU maken een harde knip tussen minderjarigen en meerderjarigen. Dat komt er op neer dat kinderen die pas na hun tiende levensjaar asiel aanvroegen, niet in aanmerking komen voor een automatische vergunning. Voor extra kwetsbare kinderen als Mauro, die helemaal alleen naar Nederland zijn gekomen, geldt iets meer respijt: zij moeten voor hun dertiende naar Nederland zijn gekomen.

Vijftien zwervende asielzoekers in Leeuwarden


LEEUWARDEN - De Leeuwarder Raad van Kerken roept de gemeenteraad op door te gaan met noodhulp aan uitgeprocedeerde asielzoekers, die buiten hun schuld niet terug kunnen keren naar hun land.
In sommige gevallen verstrekt het land van herkomst geen paspoort of laat ze de mensen het land niet in.
Deze asielzoekers zwerven in Nederland rond op straat, of wonen bij kennissen. In Leeuwarden gaat het om zo'n vijftien mensen, volgens voorzitter van de kerkenraad Albert Hahn.

Kinderen asielzoekerscentra krijgen fiets


DEN HAAG - De ANWB gaat kinderen in asielzoekerscentra aan een fiets helpen. Over ruim 2 jaar moeten alle asielzoekerscentra in Nederland over kinderfietsen beschikken, zo is het streven van het kinderfietsenplan, dat donderdag wordt gelanceerd.
De ANWB trekt bij het kinderfietsenplan op met de Rabobank Foundation, Stichting de Vrolijkheid, Unicef en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).
Er worden tweedehands fietsen ingezameld en de kinderen krijgen fiets- en verkeersles. Bij elk asielzoekerscentrum wordt een werkplaats ingericht waar bewoners zelf de fietsen kunnen opknappen.

Albayrak voelt zich geofferd door Leers


Nurten Albayrak, de geschorste topvrouw van het COA, voelt zich geofferd door minister Leers van Immigratie en Asiel.
Albayrak werd vorige maand voorlopig aan de kant gezet, nadat medewerkers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers bij de NOS anoniem over haar hadden geklaagd. Ze zou de sfeer verzieken, zich gedragen als een despoot en te veel verdienen.
"Leers had ook eerst naar de feiten kunnen kijken", zegt Albayrak in een interview met de Volkskrant. "Cijfers over leegstand van opvangplekken en mijn salaris kunnen voor hem geen nieuws zijn."

Dienstauto

De bedoelingen van Leers zegt ze niet te kunnen bewijzen, "maar kennelijk offert hij mij op voor een bepaald doel". "Misschien biedt dit hele gebeuren wel een kans voor mensen die dingen willen veranderen."
Leers laat nu onderzoek doen naar haar functioneren.
Albayrak weerspreekt dat ze hoge eisen stelde aan onder meer haar dienstauto. "Dat is feitelijk onjuist en daarmee ook heel fout", zegt ze. "Sterker nog: het COA had een Audi A8 besteld in 2006. Ik vond dat ongepast in de tijd van het kabinet Balkenende. Ik heb verzocht hem af te bestellen en een passende auto te bestellen. Ik zei: jongens dit moeten we niet willen als COA, dit is geen goede uitstraling."

Angstcultuur

De berichten kwamen naar buiten kort voordat een grote reorganisatie zou worden aangekondigd bij het COA. Albayrak sluit niet uit dat er een verband is. "We kunnen onze mensen weinig zekerheid bieden, maar vragen wel 100 procent inzet. En dat doen die geweldige mensen ook. Maar het kan ook tot teleurstelling leiden."
De frustraties over haar optreden waren "een absolute verrassing", zegt ze. Albayrak wijst erop dat er veel aandacht is voor "sociale veiligheid en klachtenbehandeling" in het COA. "Als er echt een angstcultuur heerste zou dat in de afgelopen zeven jaar toch naar boven zijn gekomen? Mensen tolereren dat echt niet."
In de Volkskrant zegt Albayrak dat ze haar lidmaatschap van de VVD heeft opgezegd. "Ik wil nu gewoon autonoom en onafhankelijk zijn, en niet iedere keer die vraag hoeven beantwoorden over mijn politieke voorkeur."

COA-topvrouw Albayrak: Leers offert mij met politiek doel


Nurten Albayrak, de omstreden bestuursvoorzitter van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA), vindt dat minister voor Immigratie & Asiel Gerd Leers (CDA) haar opoffert 'voor een bepaald politiek doel'.
Albayrak vindt dat ze is opgeofferd door LeersAlbayrak vindt dat ze is opgeofferd door Leers
Nurten Albayrak blijkt officieelnooit voorzitter van het bestuur van het COA te zijn geweest. Albayrak is wel voorgedragen als voorzitter maar door onenigheid over haar salaris werd het besluit uitgesteld.
Albayrak werd onlangs als bestuursvoorzitter van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) op non-actief gesteld.

Dingen veranderen
'Misschien biedt dit hele gebeuren wel een kans voor mensen die dingen willen veranderen.' Dat zegt ze zaterdag in een interview met de Volkskrant. Het is voor het eerst dat ze zich over de kwestie uitspreekt.

De bestuurster zegt dat de berichten over haar functioneren naar buiten kwamen kort voordat er een grote reorganisatie zou worden aangekondigd.

Grofheid
'Dat is een ingrijpende gebeurtenis. Ik sluit niet uit dat er een verband is. De grofheid, de onjuistheid en timing van de berichtgeving zijn opvallend.'

De topvrouw kwam in opspraak nadat COA-medewerkers in de media anoniem hadden geklaagd dat ze de sfeer zou verzieken. Ook zou ze te veel geld verdienen. De beschuldigingen hebben haar 'ontzettend zeer' gedaan.

VVD-lidmaatschap
'Er zijn in Nederland 2.039 topambtenaren die meer verdienen dan de Balkenende-norm. Ik ben er daar een van.' 'Als het anders had moeten zijn, dan hadden ze me een voorstel kunnen doen.'

Albayrak meldt verder dat ze heel recent haar lidmaatschap van de VVD heeft opgezegd. 'Ik wil nu gewoon autonoom en onafhankelijk zijn.'

Ruim helft asielaanvragen binnen acht dagen afgehandeld

Het aantal asielzoekers dat binnen acht dagen te horen krijgt of ze in Nederland mogen blijven, stijgt. In eerste helft van vorig jaar kreeg 29 procent uitsluitsel binnen de termijn van acht dagen. Inmiddels is dat percentage gestegen naar 54 procent.


Dat heeft minister Gerd Leers (CDA, Immigratie en Asiel) zondag gezegd bij VPRO-programma Buitenhof. Hij zal de cijfers maandag in een brief aan de Tweede Kamer sturen.

Gek
Het kabinet wil asielzoekers door een kortere procedure, sneller duidelijkheid geven of ze in Nederland mogen blijven. Eerder maakte de Immigratie- en Naturalisatie Dienst al bekend dat asielaanvragen steeds sneller worden afgehandeld.

Leers vindt het 'te gek voor woorden' dat sommige asielzoekers tien tot veertien jaar in de asielprocedure zitten. De minister komt ook met nieuw beleid voor alleenstaande minderjarige asielzoekers.

Zij moeten nu weg als ze achttien zijn. De minister wil dat deze leeftijdsgrens komt te vervallen. In de toekomst mag iemand niet standaard tot zijn achttiende in Nederland blijven.

Zaak
De nieuwe regeling heeft overigens geen invloed op de situatie van de Angolees Mauro Manuel. Minister Leers kondigde eind september aan opnieuw naar zijn zaak te zullen kijken.

Mauro kwam op tienjarige leeftijd alleen naar Nederland. Volgens Leers is het altijd de bedoeling geweest dat de jongen zou terugkeren naar Angola, omdat zijn moeder daar is. Er is nog geen definitief besluit genomen over de jongeman. De eigen partij van Leers wil dat Mauro blijft omdat hij te 'verwesterd' zou zijn.



ga naar artikel

Asielprocedure van acht dagen is gevaarlijk kort


© anp
OPINIE Gerd Leers is trots op de snelle afwikkeling van asielaanvragen. Maar met die spoedprocedure neemt de kans op fouten toe.
Begin deze week meldde minister Leers van immigratie en asiel met trots aan de Tweede Kamer dat in het afgelopen jaar het aantal asielzoekers dat binnen acht dagen uitsluitsel krijgt, is gestegen van 29 procent naar 54 procent. Het lijkt erop dat de nieuwe asielprocedure, ingesteld door PvdA-staatssecretaris Nebahat Albayrak, een succes is. Maar schijn bedriegt.

De minister heeft gelijk als hij zegt dat het goed is als asielzoekers snel te horen krijgen of ze mogen blijven of moeten vertrekken. Dat bespaart niet alleen kosten, maar ook veel menselijk leed. Maar even belangrijk is dat de beslissing zorgvuldig wordt genomen. Want een 'echte' vluchteling die ten onrechte wordt teruggestuurd, staat in zijn thuisland marteling, ernstige mishandeling of zelfs de dood te wachten.

Albayrak besloot in 2010 dat de korte asielprocedure van vijf werkdagen omwille van verbetering van de kwaliteit moest worden verlengd tot acht werkdagen. Zij gaf in de Tweede Kamer aan dat de verlenging van de beslistermijn niet bedoeld was om het percentage snelle beslissingen toe te laten nemen. Maar onder leiding van haar opvolger, minister Leers, lijkt dit wel het resultaat van deze wet te worden.

Vooral vluchtelingen die tot de meest kwetsbare categorieën behoren, worden hiervan de dupe. Het is voor minderjarigen, mensen afkomstig uit oorlogsgebieden en mensen met psychische problemen als gevolg van verkrachting, geweld of marteling, moeilijk om in zo korte tijd hun verhaal goed naar voren te brengen. Een vluchteling heeft tijd nodig om een vertrouwensband op te bouwen met zijn advocaat, zijn vluchtverhaal uit te leggen en bewijsdocumenten te verzamelen.

De achtdaagse procedure is hiervoor meestal te kort, en daarmee neemt het risico op onterechte afwijzing toe. Asielzoekers reageren hierop met procederen of een weigering mee te werken aan hun uitzetting. Dit heeft veel kostbare procedures en menselijk leed tot gevolg.

Daarbij komt dat de 46 procent van de asielaanvragen waarop momenteel niet wordt beslist in acht dagen, terechtkomt in een lange procedure van zes maanden. In de praktijk duurt deze procedure soms jaren. Al die tijd kunnen de mensen geen productief leven leiden, en als ze aan het eind van de procedure toch moeten worden uitgezet, zijn ze meestal geworteld in de Nederlandse samenleving.

Er bestaat voor het systeem van de (te) korte procedure van acht dagen en de verlengde procedure van maanden tot jaren een beter alternatief. De huidige procedures zouden kunnen worden samengevoegd tot één asielprocedure. Om zowel snelle duidelijkheid als kwaliteit te garanderen zou een beslistermijn van acht weken voor alle asielaanvragen redelijk zijn. De beslistermijn kan worden bevroren als meer feitenonderzoek noodzakelijk is.

De mensen die daarna moeten vertrekken, hebben snel duidelijkheid gehad, terwijl toch een zorgvuldige procedure is doorlopen. De bereidheid van de asielzoeker tot terugkeer zal hierdoor toenemen en de noodzaak tot (en het nut van) het indienen van een herhaalde asielaanvraag zal afnemen. Door de gemiddeld snellere doorlooptijd worden veel  kosten bespaard.

Totdat de minister bereid is de asielprocedure op deze wijze aan te passen, kan hij de zorgvuldigheid van de beslissingen alleen waarborgen door niet meer aan te sturen op afdoening van zo veel mogelijk asielaanvragen in acht dagen.


ga naar artikel