maandag 24 oktober 2011

Ruim helft asielaanvragen binnen acht dagen afgehandeld

Het aantal asielzoekers dat binnen acht dagen te horen krijgt of ze in Nederland mogen blijven, stijgt. In eerste helft van vorig jaar kreeg 29 procent uitsluitsel binnen de termijn van acht dagen. Inmiddels is dat percentage gestegen naar 54 procent.


Dat heeft minister Gerd Leers (CDA, Immigratie en Asiel) zondag gezegd bij VPRO-programma Buitenhof. Hij zal de cijfers maandag in een brief aan de Tweede Kamer sturen.

Gek
Het kabinet wil asielzoekers door een kortere procedure, sneller duidelijkheid geven of ze in Nederland mogen blijven. Eerder maakte de Immigratie- en Naturalisatie Dienst al bekend dat asielaanvragen steeds sneller worden afgehandeld.

Leers vindt het 'te gek voor woorden' dat sommige asielzoekers tien tot veertien jaar in de asielprocedure zitten. De minister komt ook met nieuw beleid voor alleenstaande minderjarige asielzoekers.

Zij moeten nu weg als ze achttien zijn. De minister wil dat deze leeftijdsgrens komt te vervallen. In de toekomst mag iemand niet standaard tot zijn achttiende in Nederland blijven.

Zaak
De nieuwe regeling heeft overigens geen invloed op de situatie van de Angolees Mauro Manuel. Minister Leers kondigde eind september aan opnieuw naar zijn zaak te zullen kijken.

Mauro kwam op tienjarige leeftijd alleen naar Nederland. Volgens Leers is het altijd de bedoeling geweest dat de jongen zou terugkeren naar Angola, omdat zijn moeder daar is. Er is nog geen definitief besluit genomen over de jongeman. De eigen partij van Leers wil dat Mauro blijft omdat hij te 'verwesterd' zou zijn.



ga naar artikel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten