zondag 23 oktober 2011

Turkse regio Van arm, maar in ontwikkeling

ISTANBUL – De oostelijke stad Van en de gelijknamige regio, die zondag aan het begin van de middag werd getroffen door een zware aardbeving, behoort tot de armste in Turkije.



Er wonen ongeveer een miljoen mensen, van wie ongeveer een derde in de stad Van. Het gebied wordt vooral bevolkt door Koerden.
Historie
Van komt geregeld in het nieuws wegens de strijd van het Turkse leger met de Koerdische rebellenbeweging PKK, maar ook in toenemende mate wegens de rijke historie. De Turkse overheid heeft de laatste jaren een flink budget vrijgemaakt om oude monumenten te restaureren.
Het beroemdste is de Armeens-orthodoxe kerk op het eiland Akdamar in het Van Meer, het grootste meer van Turkije. Ruim een jaar geleden werd er voor het eerst sinds 100jaar weer een dienst gehouden.
De gerenoveerde monumenten trekken een toenemend aantal toeristen, ook uit het buitenland. Er zijn geen berichten over schade door de aardbeving aan de kerk.
Vluchtelingen
Van staat ook bekend als regio waar veel vluchtelingen uit Iran, Pakistan en Afghanistan het land binnenkomen. In de stad is een kantoor van de Unhcr, de vluchtelingenorganisatie van de VN, waar vluchtelingen terechtkunnen voor een asielaanvraag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten