woensdag 11 april 2012

Marketingstunt van Dewinter is een schot in de roos

We hadden het gisteren al voorspeld: de aankondiging van het nieuwe meldpunt illegaliteit heeft meteen voor felle reacties gezorgd. Directeur Jozef De Witte van het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding (CGKR) noemt het initiatief van het Vlaams Belang volstrekt illegaal en vergelijkt het zelfs met nazipraktijken. En de Europese Commissie formuleert dezelfde afwijzende reactie als onlangs op het meldpunt voor overlast door Midden- en Oost-Europeanen van de omstreden Nederlandse politicus Geert Wilders. 

En zo heeft Filip Dewinter precies gekregen wat hij wilde: gratis publiciteit voor zijn verkiezingscampagne. Daarnaast heeft hij de partijen van de federale regering nog wat stof tot nadenken gegeven over het Belgische migratiebeleid. Want ondanks de stappen in de goede richting die het voorbije jaar zijn gezet, zijn we er nog lang niet.

Volgens het CGKR - in deze context een onverdachte bron - is in de periode 2004- 2008 slechts 11 procent van de uitgeprocedeerde asielzoekers daadwerkelijk gedwongen uitgewezen. Jozef De Witte verwijst naar Zweden, waar succes wordt geboekt met een beleid dat veel inzet op het aanmoedigen van vrijwillige terugkeer. Waarom zou dat Zweedse recept ook niet in ons land kunnen werken?

Bob Pleysier, de voormalige directeur van Fedasil en dus een man met recht van spreken, vindt dat België een gedoogbeleid voert. Alleen een verbod op meervoudige asielaanvragen en een actief terugkeerbeleid kunnen echt iets aan de situatie veranderen. De Vlaamse politieke partijen willen wel, maar voor de Franstaligen ligt dit nog steeds gevoelig.

In 2009 zouden in de stad Antwerpen 3530 illegalen zijn gearresteerd. Daarvan werden er 457 (13 procent) opgesloten om te worden gerepatrieerd. Het aantal daadwerkelijke repatriëringen lag nog eens 30 procent lager. Dat is veel te weinig, als je uitgaat van hetzelfde principe als Jozef De Witte: wie hier niet mag zijn, moet weer vertrekken.

Dat alles is door Filip Dewinter nog eens - terecht - onder de aandacht gebracht. Het meldpunt illegaliteit heeft daarbij gediend als een goed gekozen marketinginstrument. Dewinter had het meldpunt amper aangekondigd op Radio 1, en meteen daarna werd de boze reactie van Jozef De Witte al uitgezonden. En Dewinter, die lachte in z’n vuistje.

'Annan naar Syrische vluchtelingen Turkije'


© AFP. Kofi Annan.
Kofi Annan, de internationale bemiddelaar voor Syrië, bezoekt morgen kampen met Syrische vluchtelingen in Turkije. Dat heeft een diplomatieke bron in Ankara vandaag laten weten.
Het bezoek zou slechts een paar uur duren. Daarna reist Annan door naar Iran.

De Turkse regering riep de internationale gemeenschap vrijdag op meer hulp uit te trekken voor de Syriërs die naar Turkije zijn gevlucht. De vluchtelingenstroom is vorige week sterk toegenomen. Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, waren er vrijdag ruim 23.000 Syrische vluchtelingen naar het buurland uitgeweken.

De vluchtelingenstroom is vorige week sterk toegenomen.
Volgens de Turkse premier Tayyip Erdogan zijn nu ongeveer 24.000 Syriërs naar Turkije gevlucht. In de provincies Hatay en Gaziantep zijn acht kampen waarin vluchtelingen worden opgevangen. Ook in Libanon, Jordanië en Irak zoeken Syriërs een veilig heenkomen.

Bijna zes ton voor hulp aan Syrië

DEN HAAG -  Nederlanders hebben bijna 600.000 euro gegeven voor de slachtoffers van het geweld in Syrië. Dat meldde het Rode Kruis dinsdag, dat samen met Stichting Vluchteling ruim twee weken geleden het gironummer 6868 opende.



In totaal is er 588.000 euro binnengekomen. Dat bedrag is een optelsom van wat beide organisaties eerder zelf ophaalden en wat ze nu sinds twee weken gezamenlijk bijeenbrachten. In het land is vooral behoefte aan medicijnen, water, voedsel, dekens en onderdak.
Het geld wordt door het Rode Kruis gebruikt voor noodhulpgoederen, ambulances en medische posten in en rondom de getroffen steden in het land. Omdat Stichting Vluchteling de vluchtelingen in de buurlanden Jordanië en Libanon opvangt, gebruikt die het geld vooral voor onderdak en de aanschaf van matrassen, dekens, medicijnen en hulpgoederen.

Kamp met Syrische vluchtelingen beschoten – ‘één dode’


Een kamp met Syrische vluchtelingen net over de grens in Turkije is vandaag vanuit Syrië beschoten. Daarbij zijn volgens Syrische activisten een dode en vier gewonden gevallen.
Turkije heeft volgens persbureau AP onmiddellijk de Syrische zaakgelastigde in Ankara ontboden en geëist dat de beschieting van het kamp bij Kilis in de provincie Gaziantep werd gestaakt.
Het is de eerste keer dat een vluchtelingenkamp is beschoten sinds Turkije afgelopen zomer vluchtelingen begon op te vangen. Inmiddels zijn al meer dan 24 duizend Syriërs naar Turkije gevlucht.
De beschieting komt een dag voordat Kofi Annan, Syrië-gezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga, een bezoek brengt aan het kamp.
Tegen de NOS zegt onze correspondent Bram Vermeulen dat het nog onduidelijk is wie er achter de schietpartij zitten. Er wordt van uitgegaan dat het om Syrische veiligheidstroepen gaat, maar dat is allesbehalve zeker.

PvdA: uitzonderingspositie voor vluchtelingen

DEN HAAG -  Het kabinet wil dat immigranten zelf de (financiële) verantwoordelijkheid nemen voor hun inburgering, maar de PvdA wil dat voor echte vluchtelingen een uitzondering wordt gemaakt. Dat zegt Martijn van Dam van de partij.


De vluchtelingen moeten ook kosteloos maatschappelijke ondersteuning krijgen, want ze hebben geen enkel sociaal netwerk. „Het gaat om mensen die hun leven niet zeker waren in hun vaderland. We moeten ze niet alleen een veilig heenkomen bieden, maar ook een toekomst.”
Van Dam hoopt het CDA deze week over de streep te trekken en wijst erop dat er in de achterban van deze partij nogal wat mensen zijn die zich om vluchtelingen bekommeren.
Hij heeft verder ook niet veel op met de wijzigingen van de Wet Inburgering in het algemeen. Het kabinet doet te weinig aan de echte integratieproblemen, zegt hij, en is meer bezig met symbolen om de PVV tevreden te houden.
Van Dam kwam tijdens het debat dinsdagavond stevig in aanvaring met Joram van Klaveren van de PVV, die de PvdA onder meer de verantwoordelijkheid voor de 'massa-immigratie' en 'gekke ideeën' verweet. Van Dam was getergd: „Stel nou eens een beetje een vraag op niveau, dan kunnen we een goed debat hebben!“
In de Kamer zijn nog veel vragen over de schulden waarin inburgeraars zich voor hun inburgering moeten steken, over voor wie het voorgenomen sociale leenstelsel open moet staan, over het aanbod van cursussen en over het intrekken van de verblijfsvergunning als het inburgeren uiteindelijk verwijtbaar niet lukt.
Minister Gerd Leers (Integratie) antwoordt woensdag.

Aantal asielzoekers naar westerse landen stijgt hard


Vorig jaar hebben meer vluchtelingen asiel aangevraagd in westerse landen dan een jaar eerder. In 2011 steeg het aantal vluchtelingen in westerse landen met 20 procent ten opzichte van 2010. Het aantal asielaanvragen in Nederland nam af.
Er zijn meer asielzoekers naar westerse landen gekomenEr zijn meer asielzoekers naar westerse landen gekomen
Overal klinkt sinds kort de roep om een 'humaner' asielbeleid. Nu kun je over de staat veel beweren, maar niet dat hij zich geen moeite getroost om asielzoekers zo humaan mogelijk door de procedure te loodsen

Commentaar Robert Stiphout:Asiel: Nederland biedt vooral schijnhumaniteit
Dat blijkt dinsdag uit cijfers van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (VN) UNHCR.

Recordaantal
In 2011 hebben 441.300 vluchtelingen asiel aangevraagd in een van de 44 geïndustrialiseerde landen. Afghanen vormen de grootste groep vluchtelingen, gevolgd door Chinezen en Irakezen. Door de onrust in West-Afrika en de Arabische wereld was er eenrecordaantal vluchtelingen uit Ivoorkust, Libië en Syrië.

Het aantal asielaanvragen in Nederland is afgenomen, blijkt uit de cijfers. In 2011 vroegen 13.340 vluchtelingen asiel aan. Dat is een daling van ongeveer 13 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dit komt vooral doordat minder Somaliërs naar Nederland zijn gekomen. In 2010 waren dat er nog 3.370, vorig jaar 1.420.

Vluchtelingenkamp
Volgens de VN was vorig jaar sprake van het hoogste aantal vluchtelingen sinds 2003. 'Maar het zijn er nog altijd minder dan in een enkel vluchtelingenkamp zoals in Dabaab in Noord-Oost-Kenia,' zegt VN-commissaris voor vluchtelingen António Guterres.

Vorige week bleek uit cijfers van het Europese statistische bureau Eurostat dat landen van de Europese Unie vorig jaar 301.000 asielverzoeken hebben gekregen. Dat waren er in 2010 259.000. Van alle asielaanvragen is driekwart afgewezen.

Het hoogste aantal asielaanvragen kwam vorig jaar bij Frankrijk binnen (56.300). Duitsland is nummer 2 op de lijst met 53.300 aanvragen.

OR: Albayrak definitief niet terug


De ondernemingsraad van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vindt dat topvrouw Nurten Albayrak niet kan terugkeren 'in welke functie dan ook'. De personeelsvertegenwoordiging heeft dat de COA-medewerkers vandaag in een verklaring (.pdf) laten weten.
Aanleiding is onder meer het proces dat Albayrak heeft gevoerd tegen de commissie-Scheltema, die in opdracht van minister Leers onderzoek heeft gedaan naar de bestuurscultuur en het werkklimaat bij de asielorganisatie.

Commotie

Inzet van Albayrak daarbij was dat zij de verslagen wilde inzien van de vertrouwelijke gesprekken die Scheltema de afgelopen maanden met medewerkers heeft gevoerd. Dat was volgens haar nodig om zich goed te kunnen verweren tegen de kritiek in het rapport.
Albayrak ving bot bij de rechters, zowel in kort geding als in hoger beroep. Volgens de ondernemingsraad heeft haar eis om de vertrouwelijkheid op te heffen voor zoveel commotie gezorgd binnen het COA, dat zij nu beter definitief weg kan blijven. "De raad constateert dat de aanpak van mevrouw Albayrak sociaal emotionele onveiligheid vergroot bij medewerkers en daarmee schade toebrengt."

Geheimhoudingsplicht

De ondernemingsraad neemt het Albayrak ook kwalijk dat die via haar advocaat in een krant uitspraken heeft gedaan over de uitkomst van het interne klachtenmeldpunt dat de OR had ingesteld. Zij zou daarmee haar geheimhoudingsplicht hebben geschonden.
Albayrak zit sinds afgelopen september thuis. Van de rechter mocht zij in maart weer beginnen als algemeen directeur, maar zij zag daar onder druk van het COA en de minister vanaf, in afwachting van het rapport-Scheltema. De OR had er begin dit jaar al op aangedrongen dat Albayrak voorlopig niet zou terugkeren.

Meeste asielzoekers uit Angola onder de 20

RIJSWIJK -  Bijna 60 procent van de Angolezen die de afgelopen jaren naar Nederland kwamen, was op het moment van immigratie nog geen 20 jaar oud. Dit is in vergelijking met andere landen een ongewoon verschijnsel.



„Eind jaren '90 en begin 2000 waren er nogal wat Angolese jongeren die door hun ouders naar Nederland werden gestuurd”, zegt Joris van Wijk, universitair docent criminologie aan de Vrije Universiteit. „Ze deden dat om de dienstplicht te ontlopen en waren in de veronderstelling dat de kinderen hier goed onderwijs zouden kunnen volgen. Vooral de middenklasse in Angola, die wel wat geld had maar niet een compleet buitenlands verblijf kon betalen, koos relatief vaak voor deze optie.”
Op dit moment zijn er ongeveer 8850 Angolezen in Nederland. Dat is bijna 30 procent minder dan op 1 januari 2004. De eerste generatie Angolezen in Nederland is zelfs met meer dan 40 procent afgenomen, blijkt uit een analyse van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek door ANP en Sargasso.nl.
Tussen 1998 en 2002 was er een sterk toenemende immigratie van Angolezen, met als hoogste aantal 3500 immigranten in 2002. Na 2002 is de immigratie van Angolezen enorm afgenomen tot een stabiele lijn van ongeveer 150 mensen per jaar op dit moment.
De emigratie is sinds 2002 juist flink toegenomen. Tot 2008 vertrokken er flink veel meer Angolezen dan er binnenkwamen, met als hoogste aantal ruim 1300 mensen in 2005. Sinds 2008 is ook de emigratie stabiel en ligt met jaarlijks bijna 400 vertrekkende mensen ruim boven het aantal immigranten.
„De daling is te verklaren doordat in 2002 een vredesakkoord werd gesloten tussen Angolese rebellen en de regering”, verklaart Van Wijk. „Enerzijds leidde dit tot een minder sterke motivering om Angola te verlaten. Anderzijds namen daarmee de kansen op het verkrijgen van een verblijfsstatus in Nederland af. Een tweede element dat de daling kan verklaren, is dat in diezelfde periode in Nederland nieuw beleid voor minderjarige alleenstaande vreemdelingen van kracht werd.”

Mauro moet mogelijk al dit jaar terug naar Angola


De kans dat asielzoeker Mauro Manuel na zijn studie in Nederland kan blijven, lijkt verkeken. Minister Gerd Leers (CDA, Asiel) heeft in de Angolese hoofdstad Luanda gezegd dat de asielzoeker na het aflopen van zijn studievisum, mogelijk dus al dit jaar, terug moet naar zijn geboorteland.
Mauro blijft mogelijk niet lang meerMauro blijft mogelijk niet lang meer
UPDATE 12:10 uur: Leers ontkent 'De suggestie dat minister Leers het studievisum van Mauro voortijdig zou beëindigen, is geheel onjuist,' meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag. 'Leers heeft daarover niets gezegd (...) afgelopen woensdag in Angola.'
'Mauro mag zijn opleiding in Nederland gewoon afmaken met zijn studievisum. Dat Mauro eerder had gejokt, was al bekend en is hem voor zijn visum niet aangerekend gezien zijn leeftijd toen.'

Lees ook: Leers vermoedde bedrog in zaak-Mauro
Een verlengd verblijf als kennismigrant waar onder meer het CDA zijn hoop op had gevestigd, lijkt daarmee van de baan, meldtdagblad Trouw zaterdag.

Liegende asielzoekers
Leers was de afgelopen dagen in Luanda om afspraken te maken over de terugkeer van Angolese asielzoekers. Leers benadrukte daar dat liegende asielzoekers sowieso geen verblijfsvergunning krijgen. 

'Mauro heeft gejokt en niet zo'n beetje ook,' zegt Leers. 'Hij heeft in werkelijkheid een andere achternaam en ook zijn geboortedatum klopte niet. Ik verwelkom mensen die een bijdrage leveren aan onze samenleving, maar wie de boel belazert, kan niet blijven.' 

Een woordvoerder van minister Leers zegt echter tegen elsevier.nl dat het liegen van Mauro niets te maken heeft met het al dan niet mogen blijven van de jonge asielzoeker (zie kader).

Vertrouwen
CDA-Kamerlid Ad Koppejan zei eerder over Mauro dat hij er alle vertrouwen in heeft 'dat in de loop van de tijd andere oplossingen voor Mauro komen, zodat hij hier definitief kan blijven'. 

'Bijvoorbeeld doordat hij kennismigrant wordt, of doordat er ergens de komende jaren een structurele regeling komt voor gevallen als Mauro.'

Daling aantal niet-toewijzingen


In de loop van het 1e trimester van 2012 hebben meer dan 8.500 personen een opvangplaats gevraagd. In februari en maart kreeg iedereen opvang.
Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar boden 8.521 asielzoekers zich aan op de Dispatching. (overeenstemmend met 5.815 dossiers ingediend bij de Dienst Vreemdelingenzaken). Ook al is er de laatste maanden een dalende tendens zichtbaar, de instroom blijft hoog: 2.840 aanvragen voor opvang/maand in 2012, tegenover 2.715/maand in 2011.
In januari 2012 ontvingen meer dan 200 personen een niet-toewijzing door het tekort aan plaatsen. In februari en maart 2012 waren er geen niet-toewijzingen (behalve voor enkele Europese burgers).
De daling van het aantal niet-toewijzingen, is deels te verklaren door het groter aantal beslissingen van het CGVS waardoor de duur van het verblijf in het opvangnetwerk korter wordt en er plaatsen vrijkomen voor nieuwkomers.
Meervoudige aanvragen
Er is daarentegen een stijging van het aantal meervoudige asielaanvragen. Ter herinnering, vanaf een derde asielaanvraag hebben personen geen recht op opvang meer, tenzij DVZ deze nieuwe aanvraag in overweging neemt (in dat geval komen deze mensen opnieuw in het opvangnetwerk terecht). Meer dan 500 personen verloren zo hun recht op opvang sinds het begin van het jaar.
Vanaf april 2012 geldt deze maatregel ook voor personen die een 2e asielaanvraag indienen.
Capaciteit
De opvangcapaciteit van Fedasil en zijn partners ligt nu iets boven de 24.500 plaatsen, waarvan 2.500 plaatsen noodopvang. De bezetting in de hotels is opgenomen in dit cijfer (ongeveer 150 personen).
De bezettingsgraad blijft kritiek in het geheel van de opvangstructuren: gemiddeld 95% bezetting (94% in de collectieve centra, 98% in de individuele opvang).
In de loop van het 1e trimester 2012, organiseerde Dispatching 4.000 transfers van noodopvang naar collectieve centra, en 2.300 transfers van collectieve centra naar individuele opvang.

Voor de cijferliefhebbers: Eurostat heeft zijn statistieken 2011 gepubliceerd over asiel in de Europese Unie. België scoort hoog.


Eurostat
Het statistische bureau van de Europese Unie telde vorig jaar 301.000 asielzoekers in de 27 landen van de Unie, dit betekent een stijging van 16% in vergelijking met 2010.
Frankrijk, Duitsland en Italië kregen het grootste aantal asielaanvragen. België staat op de vierde plaats. In verhouding tot de bevolking van elk land, zijn de hoogste aantallen asielzoekers geteld in Malta, Luxemburg, Zweden, België en Cyprus.
In 2011 werd 75% van de beslissingen in eerste aanleg geweigerd. 25% van de asielzoekers ontving een positief antwoord (vluchtelingenstatuut, subsidiaire bescherming of verblijfsvergunning op humanitaire gronden).
Het percentage positieve beslissingen varieert sterk tussen de lidstaten. België bevindt zich rond het Europese gemiddelde (26% positieve beslissingen). Onze buren: 43% positieve beslissingen in Nederland, 31% in het Verenigd Koninkrijk, 24% in Duitsland, 11% in Frankrijk en 3% in Luxemburg.
U vindt alle cijfers in het rapport in bijlage (in het Frans en Engels).
UNHCR
Het Agentschap voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties publiceerde ook een rapport over  asielaanvragen in de geïndustrialiseerde landen in 2011. Zij noteren een stijging van 20% van het aantal aanvragen, onder meer ten gevolge de Arabische revolutie en ‘oudere’ conflicten zoals dat in Afghanistan.
Het rapport van UNHCR vindt u ook in bijlage (in het Engels).
Foto('s): 
300.000 asielzoekers in de EU in 2011