woensdag 11 april 2012

Voor de cijferliefhebbers: Eurostat heeft zijn statistieken 2011 gepubliceerd over asiel in de Europese Unie. België scoort hoog.


Eurostat
Het statistische bureau van de Europese Unie telde vorig jaar 301.000 asielzoekers in de 27 landen van de Unie, dit betekent een stijging van 16% in vergelijking met 2010.
Frankrijk, Duitsland en Italië kregen het grootste aantal asielaanvragen. België staat op de vierde plaats. In verhouding tot de bevolking van elk land, zijn de hoogste aantallen asielzoekers geteld in Malta, Luxemburg, Zweden, België en Cyprus.
In 2011 werd 75% van de beslissingen in eerste aanleg geweigerd. 25% van de asielzoekers ontving een positief antwoord (vluchtelingenstatuut, subsidiaire bescherming of verblijfsvergunning op humanitaire gronden).
Het percentage positieve beslissingen varieert sterk tussen de lidstaten. België bevindt zich rond het Europese gemiddelde (26% positieve beslissingen). Onze buren: 43% positieve beslissingen in Nederland, 31% in het Verenigd Koninkrijk, 24% in Duitsland, 11% in Frankrijk en 3% in Luxemburg.
U vindt alle cijfers in het rapport in bijlage (in het Frans en Engels).
UNHCR
Het Agentschap voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties publiceerde ook een rapport over  asielaanvragen in de geïndustrialiseerde landen in 2011. Zij noteren een stijging van 20% van het aantal aanvragen, onder meer ten gevolge de Arabische revolutie en ‘oudere’ conflicten zoals dat in Afghanistan.
Het rapport van UNHCR vindt u ook in bijlage (in het Engels).
Foto('s): 
300.000 asielzoekers in de EU in 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten