zaterdag 9 juli 2011

Jaarverslag Fedasil 2010

Kroniek van een (nieuw) crisisjaar. Fedasil heeft zijn jaarverslag gepubliceerd. Het chronologisch overzicht toont aan dat de overbezetting van het opvangnetwerk voor asielzoekers aanhield en de laatste maanden zelfs toenam.


Gezien de hoge instroom en de lange asielprocedure zal Fedasil de noodopvangplaatsen, vandaag goed voor 15% van de opvangcapaciteit, niet voor eind 2011 kunnen sluiten. Toch zijn we er ons van bewust dat een verdere uitbreiding van het netwerk niet de oplossing is voor de opvangcrisis.

In 2011 staan we voor de volgende uitdagingen: de gevolgen evalueren van de maatregelen die de federale regering nam om de instroom te beperken en de uitstroom, onder meer het aantal personen dat vrijwillig terugkeert, verhogen. Samenwerken met de betrokken diensten en een globale aanpak van de problemen zijn hiervoor onontbeerlijk.



Om het jaarverslag te downloaden ga naar de site

vrijdag 8 juli 2011

Irak weigert uitgeprocedeerde asielzoeker toegang


De uitgeprocedeerde Irakees Sartip Manmi kan niet worden uitgezet. De Immigratie en Naturalisatiedienst heeft Sartip te kennen gegeven dat hij terug moet naar Irak. Het consulaat van Irak heeft echter laten weten dat hij niet welkom is, omdat het land twijfelt aan zijn Irakese nationaliteit.
Sartip is al 15 jaar in Nederland. Spreekt vloeiend Nederlands, had een baan en draaide mee in de Nederlandse maatschappij. Maar toen besloot de IND dat Sartip terug moet naar Irak. 

Toeslagen 1400 asielzoekers gestaakt

(Novum) - De belastingdienst heeft de onterechte uitbetaling van toeslagen aan 1400 asielzoekers gestaakt. De fiscus stelt aanwijzingen te hebben dat de asielzoekers zijn geronseld door een groep fraudeurs, die namens hen de toeslagen hebben aangevraagd. Ze zouden hierbij 'handig gebruik' hebben gemaakt van de onwetendheid van asielzoekers, aldus het ministerie van Financiën vrijdag.


lees verder

Uitgeprocedeerde vluchteling kan land niet uit!



De uitgeprocedeerde vluchteling Sartip Manmi moet na vijftien jaar terug naar Irak. Het consulaat van zijn eigen land twijfelt alleen over de echtheid van zijn nationaliteit. De vluchteling wordt nu vastgehouden in het detentiecentrum bij Rotterdam-Airport.


lees verder

Leers: Aantal illegalen in Nederland is ontwrichtend

Illegaal verblijf in Nederland wordt strafbaar. Momenteel zijn er honderdduizend illegalen in ons land. 'Dat aantal is ontwrichtend.'


lees verder

Tegenslag voor de zieligheidsindustrie: strenger asielbeleid werkt



Dat is balen voor de zieligheidsindustrie. Een strenger asielbeleid werkt wel degelijk. Voordat dit kabinet van daadkracht en duidelijkheid aan de slag ging hadden wij in Nederland regeringen die alles wat niet uit Nederland kwam zielig vond. De deuren stonden open en iedereen, die auw zei en ik is zielig, werd binnengelaten.


lees verder

Boete voor illegalen lost niets op

Kerk in Actie, de diaconale poot van de Protestantse Kerk in Nederland, is tegen het plan van minister Leers om illegaliteit strafbaar te stellen. Volgens Leers mogen vluchtelingen die uitgeprocedeerd zijn niet in Nederland blijven. Doen ze dat toch, dan kunnen ze een boete krijgen.


Lees verder

donderdag 7 juli 2011

Leers: geen valse verwachting kerken

Minister Leers voor Asiel en Immigratie vindt dat kerken tegen uitgeprocedeerde asielzoekers moeten zeggen dat ze terug moeten keren en dat ze hen daarbij moeten helpen.


lees verder

Laat asielkind na 8 jaar blijven

Kinderen van asielzoekers die al acht jaar in Nederland wonen als gevolg van trage procedures, moeten samen met hun ouders een verblijfsvergunning krijgen. Dat staat in een wetsvoorstel waar de PvdA en de ChristenUnie aan werken.


lees verder

Leers: Aanpak fraude Somalische immigranten succesvol





De extra maatregelen die zijn genomen om te voorkomen dat Somalische asielzoekers op valse gronden een verblijfsvergunning krijgen, zijn succesvol. In 2010 kreeg ongeveer een op de vier Somalische asielzoekers die beweerden gezinsleden na te reizen een verblijfsvergunning, nu is dat minder dan 10 procent.


lees verder

Bejaarden bang voor pinnende asielzoekers!

Oudere inwoners in Ter Apel durven niet meer te pinnen in het dorp omdat ze bang zijn voor grote groepen asielzoekers van het nabijgelegen opvangcentrum.


Lees verder

woensdag 6 juli 2011

OCMW Brussel had asielzoekers moeten opvangen

Het OCMW van Brussel was bevoegd en had de asielzoekers moeten opvangen toen in oktober 2009 de centra van Fedasil oververzadigd waren. Dat zegt de Liga voor Mensenrechten in een mededeling waarin ze gedetailleerder uit de doeken doet waarom ze bij het arbeidsauditoraat klacht indient tegen het OCMW van de hoofdstad.


lees verder

Vlagtwedde wil pinautomaat voor asielzoekers Ter Apel

TER APEL - 
De politiek in de gemeente Vlagtwedde wil zo snel mogelijk een pinautomaat in het asielcentrum in Ter Apel. Ze constateert dat er bij de pinautomaat in het dorp zelf regelmatig sprake is van overlast en wil dat daar een einde aan komt.

Asielzoekers in Elsene al 37 dagen in hongerstaking

Burgemeester Willy Decourty (PS) van Elsene heeft het Rode Kruis gecontacteerd voor de opvolging van de gezondheidstoestand van een dertigtal hongerstakers in een leegstaand pand in de Elsensesteenweg. Het gaat om de Afghaanse asielzoekers die in juni uit een overheidsgebouw in de Eendrachtsstraat werden gezet. Sommigen van hen zijn al 37 dagen in hongerstaking.


lees verder

Het kabinet moet uitgeprocedeerde jonge asielzoekers weer opvangen

Negentien grote gemeenten hebben een brandbrief gestuurd aan minister Leers van Integratie over jonge ex-asielzoekers die eigenlijk het land moeten verlaten. Sinds 1 juli worden deze jongeren niet meer begeleid en opgevangen door de gemeenten.


lees verder

Rotterdam luidt noodklok over opvang asielzoekers

Rotterdam en achttien andere grote gemeenten hebben een brandbrief gestuurd aan de minister voor immigratie Gerd Leers. Ze willen dat hij de opvang voor jonge, uitgeproceerde asielzoekers openhoudt.


lees verder

dinsdag 5 juli 2011

Raadsleden OCMW Brussel vervolgd voor niet opvangen asielzoekers?

De Brusselse arbeidsauditeur Henri Funck wil 13 raadsleden van het OCMW van Brussel naar de correctionele rechtbank laten verwijzen voor het niet opvangen van asielzoekers in 2009.


lees verder

Brandbrief over jonge asielzoekers

Negentien gemeenten willen dat de opvang voor jong volwassen asielzoekers open blijft. Dat schrijven ze in een brandbrief (.pdf) aan minister Leers.


Lees verder

Illegalen krijgen voortaan 30 dagen om land te verlaten



De ministerraad heeft een aantal maatregelen genomen om de uitwijzing van illegale immigranten efficiënter te maken. Wie een bevelschrift krijgt om België te verlaten, krijgt voortaan 30 dagen om dat te doen, maar wordt ondertussen beter begeleid en voorbereid. Illegalen die in ons land op doorreis zijn - bijvoorbeeld naar Groot-Brittannië - zullen voortaan meteen worden opgepakt en uitgewezen.


lees verder

Aantal asielaanvragen in juni gestegen



Het aantal asielaanvragen in juni dit jaar is met 36 procent gestegen in vergelijking met juni vorig jaar. In juni 2011 werden er 1.873 aanvragen ingediend, in juni 2010 waren dat er 1.375. Dat blijkt uit statistieken van het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS). Ten opzichte van mei dit jaar (1.944) is er wel een lichte daling van 3,6 procent.


lees verder

Raadsleden OCMW Brussel vervolgd voor niet opvangen asielzoekers?

De Brusselse arbeidsauditeur Henri Funck wil 13 raadsleden van het OCMW van Brussel naar de correctionele rechtbank laten verwijzen voor het niet opvangen van asielzoekers in 2009.


lees verder

19 Gemeenten luiden noodklok over ex-ama's

DEN HAAG -  Negentien grote gemeenten luiden de noodklok bij minister Gerd Leers (Immigratie) over de situatie van honderden jonge asielzoekers die sinds 1 juli geen opvang en begeleiding meer krijgen. Zij hebben hem hier dinsdag een brandbrief over gestuurd.

'Uitgeprocedeerde asielzoekers krijgen inreisverbod'

Uitgeprocedeerde asielzoekers mogen in de toekomst niet terugkeren naar Nederland. Minister Gerd Leers (CDA, Immigratie en Asiel) wil hen een zogenoemd inreisverbod opleggen. Het wordt strafbaar voor vreemdelingen om dan terug naar Nederland te komen.


lees verder

maandag 4 juli 2011

Vluchteling hoeft niet te werken





Het parlementaire jaar zit erop, en dus is het tijd om lekker uit te waaien in een proefballon. Moet ook Groen Links in Amsterdam gedacht hebben. Zij willen dat vluchtelingen die hun oorspronkelijke beroep in Nederland willen uitvoeren, vrijgesteld moeten worden van hun sollicitatieplicht.


lees verder 

ChristenUnie: Geen Iraanse christenen uitzetten

De ChristenUnie dringt er bij het kabinet op aan om geen christelijke asielzoekers terug te sturen naar Iran. Dit naar aanleiding van de berichten over het doodvonnis van de christelijke voorganger Youcef Nadarkhani.  


Lees verder

Pakistaanse asielzoekers bezetten pand in Brusselse Dansaertstraat

(Belga) Een groep van 26 Pakistaanse asielzoekers bezet sinds een veertiental dagen een pand 
in de Brusselse Dansaertstraat. lees verder

Nieuwe uitzetregels Leers: drang en dwang





Nederland gaat bij uitgeprocedeerde asielzoekers drang en eventueel dwang toepassen om ons land te verlaten. Het kabinet heeft vandaag besloten een pakket maatregelen in te stellen dat ervoor moet zorgen dat het beleid consequenter wordt uitgevoerd.


Lees verder

zondag 3 juli 2011

AZG VEROORDEELT ELK INITIATIEF OM VLUCHTELINGEN TERUG TE STUREN NAAR LIBIË




Brussel, 23 juni 2011 – Terwijl de Europese Raad komende vrijdag opnieuw bijeenkomt om migratiekwesties te bespreken, veroordeelt Artsen Zonder Grenzen de overeenkomst die op 17 juni werd gesloten tussen Italië en de Libische Nationale Overgangsraad. Deze overeenkomst beoogt wederzijdse bijstand en samenwerking in de strijd tegen illegale immigratie, onder meer via de uitwijzing van illegale vluchtelingen.

OORLOGSVLUCHTELINGEN UIT LIBIË WORDEN OVERAL GENEGEERD

Brussel, 30 juni 2011 – Het geweld blijft burgers dwingen Libië te ontvluchten en Artsen Zonder Grenzen roept de oorlogvoerende landen op om meer humanitaire hulp te bieden en de vluchtende burgers beter te beschermen.

VLUCHTELINGEN UIT LIBIË: 'FROM A ROCK TO A HARD PLACE'


In haar analyse From a Rock to a Hard Place wijst Artsen Zonder Grenzen op de gevolgen van de povere opvang en het gebrek bescherming in de landen waar de vluchtelingen veiligheid zoeken. Heel wat vluchtelingen kon al gerepatrieerd worden, maar duizenden anderen zitten nog vast in transitkampen in lees verder

Jaarverslag 2010 Rode Kruis-Vlaanderen

In 20 jaar tijd groeide het Rode Kruis uit tot een belangrijke partner in de asielopvang, met een capaciteit van maar liefst 2689 opvangplaatsen. In hun jaarrapport leest u alles over de oprichting van 2 noodcentra in Weelde en Houthalen.
2010 was een jubileumjaar voor het Rode Kruis-Vlaanderen. Precies 20 jaar eerder openden zij hun eerste opvangcentrum voor asielzoekers. Vandaag beheert het Rode Kruis 14 'reguliere' centra en 2 noodopvangcentra, goed voor in totaal 2689 plaatsen (11,5% van de capaciteit van het opvangnetwerk).
Vorig jaar – in volle opvangcrisis - kreeg het Rode Kruis van de overheid de vraag om twee nieuwe centra op te starten. De noodcentra in Weelde (Ravels) en Houthalen-Helchteren werden in nauwelijks 6 weken tijd opgestart.
In het jaarrapport 2010 van het Rode Kruis vindt u een uitgebreid verslag en getuigenissen over de opstart van deze centra.

Macedonië wil terugkeer Roma

Donderdag 30 juni ontving Fedasil een officiële delegatie uit Macedonië, die kwam praten over de Roma. Nieuwe maatregelen in hun land moeten de situatie van deze bevolkingsgroep drastisch verbeteren. Dat zou de asielzoekers moeten stimuleren om terug te keren…
Het duurde even voor de meeting van start ging, want Minister Mustafa Nezdet, de Macedonische minister voor Implementatie van de Roma Strategie, was verloren gelopen in het druilerige Brussel. Maar een half uur later was de voltallige delegatie (5 sprekers en 2 tolken) er dan toch.
Met de zogenaamde Roma Strategy wil Macedonië iets doen aan de socio-economische situatie van de Roma. De strategie steunt op vier pijlers: onderwijs / tewerkstelling / huisvesting / gezondheid. Tal van initiatieven, zoals het opbouwen van scholen, het verlenen van onderwijsbeurzen, ... moeten verbetering brengen.
De sprekers (oa nog een partijvoorzitter, een parlementslid en een burgemeester), waren eerder op de dag ook bij staatssecretaris Wathelet gepasseerd. De bedoeling van dit bezoek aan België was om duidelijk maken dat Macedonië de zaken niet passief aanschouwt maar zoveel mogelijk Roma actief afraadt om asiel aan te vragen in de EU.
Oorspronkelijk had de delegatie gevraagd alle Roma-bewoners uit de centra rechtstreeks toe te spreken, maar owv praktische redenen zullen de centrumdirecteurs de boodschap aan hen overbrengen.

Open VLD : asielzoekers: Ingrijpende wijziging van de regels

(28/06/2011) Gemeenschappelijke mededeling Open Vld, N-VA, MR, CD&V, sp.a
Vandaag werd in de Kamercommissie Volksgezondheid een nieuw voorstel besproken dat een ingrijpende wijziging aan de regels voor de opvang van asielzoekers inhoudt. Het voorstel werd ondertekend door Open Vld, N-VA, CD&V, SP-A en MR, en werd, via unanieme beslissing, naar de Raad Van State gestuurd voor advies.


Lees verder

Aanpassing Asielprocedure in Belgie

Elke vreemdeling die in België aankomt, kan asiel aanvragen. Dat gebeurt doorgaans op de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) in Brussel. Asielaanvragen kunnen ook ingediend worden aan de grens, bijvoorbeeld op de luchthaven. Dan registreert de grensautoriteit de aanvraag. Tenslotte kan men ook vanuit een gesloten centrum of een penitentiaire instelling asiel aanvragen.
De Belgische asielinstanties onderzoeken of de asielvraag van de vreemdeling legitiem is en of hij inderdaad recht heeft op bescherming. Het is de Conventie van Genève (1951) die bepaalt aan welke voorwaarden iemand moet voldoen om als vluchteling erkend te worden. Een vluchteling is een persoon die met reden vreest vervolgd te worden wegens zijn of haar ras, godsdienst, nationaliteit, politieke overtuiging of het behoren tot een bepaalde sociale groep. Door deze Conventie te ondertekenen, verbond België zich er toe om vluchtelingen die zich op haar grondgebied bevinden te beschermen.
Iemand die niet in aanmerking komt voor het vluchtelingenstatuut, kan toch nog een andere vorm van bescherming krijgen. Deze subsidiaire bescherming is bedoeld voor personen die in geval van terugkeer naar hun herkomstland een reëel risico op ernstige schade zouden lopen (doodstraf, een onmenselijke behandeling of willekeurig geweld in een gewapend conflict).
Verloop van de procedure
De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) registreert de asielaanvraag en onderzoekt of België verantwoordelijk is voor de behandeling van een asielaanvraag (het Dublin-onderzoek). Als een andere Europese lidstaat verantwoordelijk is, kan België de asielzoeker aan die staat overdragen. Ook bekijkt de DVZ of dit de eerste asielaanvraag is voor deze persoon. Als hij reeds een asielaanvraag indiende dan moet hij nieuwe relevante elementen kunnen voorleggen. Zoniet kan de DVZ weigeren om zijn aanvraag in overweging te nemen. Bij de DVZ legt de asielzoeker enkel een beknopte verklaring af en vult hij een gestandaardiseerde vragenlijst in.
De asielaanvraag zelf wordt onderzocht door het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS). Tijdens een gehoor met een medewerker van het CGVS krijgt de asielzoeker de kans om zijn verhaal te vertellen en de motieven voor zijn asielaanvraag te verduidelijken. Nadien onderzoekt het CGVS of de verklaringen van de asielzoeker overeenstemmen met de realiteit en toetst het asielverhaal aan de criteria voor de vluchtelingenstatus en de subsidiaire bescherming. Het CGVS kan dus zowel de vluchtelingenstatus als de subsidiaire bescherming toekennen of weigeren. Zolang dit onderzoek loopt, krijgt de asielzoeker een voorlopige verblijfsvergunning.
De asielzoeker kan een beroep indienen bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RvV) wanneer hij niet akkoord gaat met de beslissing van het CGVS. Dit rechtscollege kan de beslissingen van het CGVS bevestigen (de beslissing blijft dezelfde), hervormen (de beslissing wordt veranderd) of vernietigen (het CGVS moet een nieuw onderzoek voeren).
Na dit beroep is enkel nog een cassatieberoep mogelijk bij de Raad van State (RvS). De RvS hanteert een filterprocedure om na te gaan of er wel redenen zijn om een beroep in te dienen. De RvS kan het dossier terugsturen naar de RvV of het beroep verwerpen.


Asielzoekers liegen over leeftijd





Sinds begin 2011 voerde de overheid 246 medische tests uit bij jonge asielzoekers omdat niet zeker was of ze minderjarig waren of niet. Bijna drie vierde van de asielzoekers bleek uiteindelijk meerderjarig. Het parlement keurde gisteren een wet goed van CD&V-parlementslid Nahima Lanjri die het verblijf van niet-begeleide minderjarigen in ons land beter regelt.


Lees verder