zaterdag 16 juli 2011

Burgemeester Etterbeek biedt Roma ander onderdak aan

De groep Roma die sinds gisteren onderdak gevonden had in een leegstaand kantoorgebouw in de Etterbeekse Veldstraat, heeft dat gebouw verlaten. De asielzoekers uit Tsjechië en Slovakije zijn door de gemeente overgebracht naar het oude ziekenhuisgebouw aan het Dokter Jean Jolyplein.
"De Roma kunnen niet in het gebouw in de Veldstraat blijven", zei burgemeester Vincent De Wolf eerder. "Het gaat om een kantoorgebouw dat niet aangepast is om mensen te laten verblijven. De douches die afgelopen winter geïnstalleerd waren, toen er daklozenopvang voorzien werd, zijn gedemonteerd. Bovendien heeft de politie vastgesteld dat er mensen op de daken lopen en dat de groep zich in het gebouw barricadeert. Dat veroorzaakt onaanvaardbare veiligheidsrisico's."


lees verder

vrijdag 15 juli 2011

Asielzoekers in Brusselse Dansaertstraat blijven voorlopig pand bezetten


De 24 Pakistaanse asielzoekers die sinds eind juni een gebouw in de Brusselse Dansaertstraat bezetten, verblijven nog steeds in het pand, ook al had het Brusselse OCMW hen aangemaand ten laatste vrijdag te vertrekken. Vertegenwoordigers van het OCMW zijn vrijdag poolshoogte komen nemen en hebben gedreigd dat ze volgende week bij de vrederechter een uitzettingsbevel zouden vragen maar voorlopig is het zover nog niet gekomen, zo meldt meester Georges-Henri Beauthier, raadsman van de asielzoekers.
De 24 mannen vragen een verblijfsvergunning en een arbeidsvergunning voor één jaar. Ze zijn al meer dan twee weken aan een hongerstaking bezig en verschillende van hen zijn er slecht aan toe. Donderdag is één van hen nog een tijdlang opgenomen in het ziekenhuis omdat hij te verzwakt was om de hongerstaking verder te zetten maar nadat hij uit het ziekenhuis ontslagen was, is de man teruggekeerd naar de Dansaertstraat. 

Huisvesting voor asielzoekers


Op het asielzoekerscentrum (azc) in Luttelgeest worden 141 duurzame woningen, 3 dienstengebouwen en een school gebouwd. In totaal zullen hier 1000 asielzoekers worden gehuisvest. De duurzame gebouwen zijn ontworpen op een toekomstige functieverandering naar recreatiebestemming.
Het project is door DP6 architectuurstudio in opdracht van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) ontworpen. Flexibiliteit en duurzaamheid vormden de belangrijkste uitgangspunten voor het ontwerp. 

Groep Roma-asielzoekers verhuist van ULB naar gebouw in Etterbeek

De groep Tsjechische en Slovaakse Roma die tot vrijdagmiddag onderdak had gevonden in een sporthal van de Université Libre de Bruxelles (ULB), is verhuisd naar een gebouw in de Veldstraat in Etterbeek. Dat melden verschillende media en heeft een Belga-correspondent vrijdagavond ter plekke vastgesteld. Het gaat om 12 families met in totaal een 60-tal mensen, onder wie 41 kinderen. Het is niet duidelijk hoelang de groep Roma in het gebouw, waar ook een postkantoor huist, kunnen blijven.
De meerderheid van deze Roma reisde naar België nadat hun kamp door skinheadbendes was aangevallen. Ze zochten eerst hun toevlucht tot het Maximiliaanpark in de buurt van het Brusselse Noordstation, maar de gezondheid van verscheidene kinderen van de groep ging zodanig achteruit dat ze een andere oplossing zochten en hun intrek namen in de sporthal op de campus van de ULB. De universiteit stelde logistieke steun ter beschikking en gaf verzorging aan enkele kinderen met ernstige ondervoedingsproblemen maar stelde dat de Roma vrijdag het gebouw moesten verlaten. Vrijdagmiddag kreeg de groep nog een maaltijd, verzorgd door Sodexho, maar nadien bracht een bus, die was ingelegd door de ULB, hen over naar een gebouw in de Veldstraat. Het zou gaan om een gebouw waar in de winter daklozen worden opgevangen. Vrijdagavond meldde televisiezender RTL-TVI dat de Roma al het bevel hadden gekregen het gebouw te verlaten maar om 21.30 kon een Belga-medewerker vaststellen dat de groep zich klaarmaakte om er de nacht door te brengen. 

donderdag 14 juli 2011

Snel een huis voor asielzoeker met status

Leeuwarden - Friese gemeenten moeten vaart maken met het toekennen van een woning aan asielzoekers met een verblijfsstatus, die nog in asielzoekerscentra verblijven. Het komende jaar moeten vijfhonderd statushouders een onderdak in Fryslân vinden.
Dit blijkt uit de eindrapportage Taskforce Thuisgeven, die onder leiding van Ed Nijpels een jaar lang werkte aan verbeteringen van de toewijzingsprocedure van toegelaten vluchtelingen.

Gratis rechtshulp voor asielzoekers en vreemdelingen kost staat 17 miljoen


Maar liefst een vierde van het totale budget voor gratis rechtsbijstand gaat naar erelonen voor advocaten die asielzoekers, illegalen en andere vreemdelingen bijstaan. In totaal is dat 17 miljoen per jaar. Dat liet minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) weten aan Kamerlid Sarah Smeyers (N-VA).
Armen kunnen gratis een advocaat krijgen. De staat betaalt die raadsman dan. Sarah Smeyers, de voorzitster van de Kamercommissie Justitie, ijvert al vele jaren voor een hervorming van die gratis rechtsbijstand. Meer bepaald kan het voor haar niet dat voor vreemdelingen en asielzoekers een “onweerlegbaar vermoeden van onvermogen” geldt.

Meeste illegalen in regio Utrecht

De politieregio Utrecht telt verreweg de meeste illegalen van heel Nederland. In en rond de Domstad zwerven bijna net zoveel mensen zonder verblijfsvergunning als in de regio’s Amsterdam, Den Haag en Rotterdam tezamen.
SchattingDat blijkt uit een recente schatting door de politie, de Koninklijke Marechaussee en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Veiligheid & Justitie. Het totale aantal illegalen in Nederland wordt momenteel geschat op 97.145; afhankelijk van de gehanteerde rekenwijze is de laagste schatting 60.000 en de hoogste 133.000.

Regio Utrecht heeft veruit het hoogste aantal illegalen

In de regio Utrecht zijn verreweg de meeste illegalen van heel Nederland. In en rond de stad zitten bijna evenveel uitgeprocedeerde asielzoekers als in de regio's Amsterdam, Rotterdam en Den Haag samen. De meeste illegalen komen uit Afrika en Azië.
Waarom er zoveel illegalen zijn in Utrecht is onduidelijkWaarom er zoveel illegalen zijn in Utrecht is onduidelijk
Overal klinkt sinds kort de roep om een 'humaner' asielbeleid. Nu kun je over de staat veel beweren, maar niet dat hij zich geen moeite getroost om asielzoekers zo humaan mogelijk door de procedure te loodsen

Lees het Elsevier-commentaar van Robert Stiphout: Asiel: Nederland biedt vooral schijnhumaniteit
Dat blijk uit een schatting door de politie, de Koninklijke Marechaussee en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie, meldt Binnenlands Bestuur.

woensdag 13 juli 2011

Snel huis voor helft toegelaten vreemdelingen

DEN HAAG (ANP) - De helft van de 4100 asielzoekers die mogen blijven maar nu nog in asielzoekerscentra zitten, krijgt nog komende maanden een huis van een gemeente. Dat meldde een woordvoerder van de minister voor Immigratie en Asiel woensdag.


lees verder

Toegewezen asielzoeker moet sneller woning vinden

(Novum) - Ruim tweeduizend asielzoekers met een verblijfstatus verruilen de komende maanden hun asielzoekerscentrum voor een woning in een gemeente. Gemeenten moeten een woning aanbieden, waarna de toegelaten vluchteling de keuze heeft om deze te accepteren of om zelf woonruimte te zoeken. In ieder geval moet het asielzoekerscentrum worden verlaten.


lees verder

maandag 11 juli 2011

Asielzoekers weg uit Velp

VELP - Het asielzoekerscentrum aan de Daalhuizerweg in Velp sluit.
Dit terwijl het centrum vorig jaar rond deze tijd open ging. Stagnering van de groei van asielzoekers en een soepel huurcontract met de gemeente Rheden deed Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) besluiten de vestiging te sluiten. 

Opnieuw rechtszaak om asielzoekers in Witte Huis Soest

De Raad van State buigt zich vandaag over de opvang van asielzoekers in het Witte Huis in Soest. De gemeente wil in hoger beroep bereiken dat het hotel alsnog als geschikte plaats wordt aangewezen.


lees verder

Fraude zorgtoeslag asielzoekers

De Belastingdienst is een nieuwe vorm van fraude op het spoor gekomen waarbij asielzoekers als ‘katvangers’ zorg- en huurtoeslagen aanvragen. Zo’n 1400 van deze onterecht uitgekeerde toeslagen zijn inmiddels stopgezet en de Belastingdienst gaat maandelijks controleren of er nieuwe aanvragen door asielzoekers zijn gedaan.


lees verder

Houd gewortelde kinderen asielzoekers hier

Niet alleen verwesterde, Afghaanse meisjes zoals Sahar, maar álle gewortelde minderjarige asielzoekers die langer dan acht jaar in Nederland zijn, zouden een verblijfsvergunning moeten krijgen.
Dat staat in het initiatiefwetsvoorstel van PvdA-Kamerlid Hans Spekman en zijn ChristenUnie-collega Joël Voordewind. Zo wil het duo een einde maken aan de willekeur.


lees verder

zondag 10 juli 2011

Belastingdienst stopt uitbetaling zorgtoeslag asielzoekers

De Belastingdienst heeft de onterechte uitbetaling van toeslagen aan 1400 asielzoekers stopgezet. Het gaat daarbij voornamelijk om zorgtoeslag. Om uitbetaling in de toekomst te voorkomen controleert de Belastingdienst onder andere maandelijks of er nieuwe toeslagen worden aangevraagd voor deze groep.


Lees verder