zaterdag 2 juli 2011

'Martelarts' Saddam Hoessein werkt al 7 jaar in Engelse ziekenhuizen

Een arts die onder het bewind van Saddam Hoessein in Irak gevangenen martelde, werkt al zeven jaar in een Brits ziekenhuis.


Lees verder

Canada laatste strohalm christelijke asielzoekers

"Canada!" Klap-klap-klap. "Canada!" Op het grasveldje voor de Canadeze ambassade in Den Haag scanderen meer dan honderd Iraniërs, Afghanen en Irakezen de naam van het land waar zij hun hoop op hebben gevestigd.

Het zijn christelijke asielzoekers die in Nederland uitgeprocedeerd zijn en niet terug willen naar de islamitische landen waar ze vandaan komen. Als (bekeerde) christenen vrezen ze daar voor hun leven.


lees verder

Uitgeprocedeerde asielzoekers harder aangepakt

(Novum) - Het kabinet gaat uitgeprocedeerde asielzoekers harder aanpakken. Een reeks van maatregelen moet ertoe leiden dat zij ook echt het land verlaten.


Lees verder

vrijdag 1 juli 2011

Illegaal moet uitzet zelf betalen


AMSTERDAM - Illegalen die weigeren te vertrekken moeten voortaan zelf betalen voor hun uitzetting.


Parlement mist unieke kans om asielbeleid te verbeteren

Els Keytsman is directeur Vluchtelingenwerk Vlaanderen. De bevoegde commissie bespreekt en stemt vandaag een aantal voorstellen rond asielbeleid die volgens haar slordig zijn en niet zijn afgetoetst.


Lees hier het volledige bericht

Fedasil Arendonk


OC Arendonk is één van de 19 opvangcentra voor asielzoekers in België 
die rechtstreeks worden beheerd door Fedasil. Inhet opvangcentrum 
zijn er zo’n  400 plaatsen voor asielzoekers. Arendonk vangt ook
28 niet-begeleide buitenlandse minderjarigen (NBBM) op. 
In 2001 werd deze vroegere Duitse basis omgebouwd tot een 
open opvangcentrum.

De bewoners populatie is afkomstig uit +/- 33 landen, om een beeld 
te krijgen van de samenstelling klik hier
Ongeveer 50 voltijdse personeelsleden staan in voor de goede werking
van het centrum. Er werken maatschappelijk werkers,opvoeders,
onthaalmedewerkers, verpleegkundigen, keukenpersoneel…
Het opvangcentrum voorziet immers niet alleen in de dagelijkse basisbehoeften
(zoals onderdak, voedsel en kledij),asielzoekers krijgen ook sociale,
juridische en medische bijstand. Bovendien organiseert het centrum
verschillende activiteiten en opleidingen, zodat de bewoners hun
tijd hier nuttig kunnen besteden.
Buurtinitiatieven
Het opvangcentrum organiseert opendeurdagen,rondleidingen en
evenementen voor de buurtbewoners. Deze buurtinitiatieven
zorgen voor een betere integratie van het opvangcentrum in de gemeente.
Zowat maandelijks wordt er in het opvangcentrum voor asielzoekers
een activiteit georganiseerd waaraan bewoners en Kempenaars
kunnen deelnemen. Een groep gedreven vrijwilligers leidt alles
in goede banen. Meer informatie over onze activiteiten vindt u
onder de rubriek nieuws.
Nieuwsgierig naar het leven in hetopvangcentrum?
Lees de brochure Opvangcentra, een handleiding of de laatste nieuwsbrief
van OC Arendonk.
Bovendien organiseert het opvangcentrum Arendonk op aanvraag rondleidingen
voor scholen en groepen. Voor een afspraak mail naar info.arendonk@fedasil.be
of bel 014/40 52 50.
Vrijwilligers/stagiairs
Wil je als vrijwilliger werken of stage lopen in het opvangcentrum? Mail naarinfo.arendonk@fedasil.be  of bel 014/40 5250.

Opvangnetwerk Fedasil in Belgie

Fedasil is het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers. Fedasil verleent materiële hulp aan asielzoekers in België, door het organiseren – rechtstreeks of met partners - van kwaliteitsvolle opvang en begeleiding. Daarnaast zorgt Fedasil voor de observatie en oriëntatie van niet-begeleide buitenlandse minderjarigen – al dan niet asielzoekers.

Fedasil draagt bij tot het uitdenken, voorbereiden en uitvoeren van het opvangbeleid. Het agentschap coördineert ook de programma's voor vrijwillige terugkeer en is in België de verantwoordelijke overheid voor het Europees Vluchtelingenfonds (EVF).

Ten slotte werkt Fedasil, in het kader van verschillende initiatieven, ook aan de integratie van de opvangcentra in de lokale gemeenschappen.

Fedasil is een instelling van algemeen belang van type A, onder het toezicht van de Staatssecretaris van Maatschappelijke Integratie, Philippe Courard.

Er werken meer dan 1.100 mensen bij Fedasil. Het overgrote deel hiervan werkt in de 19 opvangcentra die verspreid liggen over België. De hoofdzetel en de dienst dispatching tellen samen ongeveer 175 voltijdse werknemers. Hier vindt u het organigram van Fedasil.


EnaroFedasil is lid van Enaro, een Europees netwerk van nationale organisaties (overheidsorganisaties en ngo’s) die asielopvang organiseren. Het netwerk telt momenteel een 17-tal landen. Delegaties uit de Enaro-lidstaten ontmoeten elkaar geregeld om informatie en personeel uit te wisselen. Enaro staat voor 'European Network of Asylum Reception Organisations'. Meer informatie op www.enaro.eu.

donderdag 30 juni 2011

Totemtoeren 2011 foto reportage

Afgelopen zondag 26 juni heeft de 2e editie plaatsgevonden van Totemtoeren.


Totemtoeren is een jaarlijks muziek Festival georganiseerd door Fedasil Arendonk in samenwerking met VZW Totem.

Het festival groeit elk jaar weer opnieuw (afgelopen jaar +/- 1500 bezoekers) en belooft in de toekomst een steeds groter festival te worden.

Iedereen die Totemtoeren leuk vindt mag dit zo ook beoordelen!

Alle suggesties voor de komende jaren zijn Welkom!






Bekijk de foto compilatie hier

Facebook fanpage

Geen OCMW-steun meer voor EU-burgers

EU-burgers die pas in België zijn, zullen in de toekomst geen OCMW-steun meer kunnen krijgen. 


Lees hier het volledige bericht

Akkoord over strengere opvangwet voor asielzoekers

N-VA, CD&V, Open VLD, SP.A en MR hebben binnen de Commissie voor Volksgezondheid een akkoord bereikt over een strengere opvangwet voor asielzoekers.


Lees hier het volledige bericht

Tweederde van de Gentse OCMW-steuntrekkers zijn niet in België geboren

GENT - Tweederde van de Gentse OCMW-steuntrekkers zijn niet in België geboren. Dat is de belangrijkste vaststelling uit het OCMW-jaaroverzicht: de migratie van de armoede zet zich alsmaar verder.


Lees hier het volledige bericht

1 vliegtuig, 42 asielzoekers, 87 begeleiders

Tijdens een vlucht met 42 uitgeprocedeerde asielzoekers richting Macedonië, enkele weken geleden, waren maar liefst 87begeleiders aanwezig. ‘Alleen zo kan de rust en veiligheid tijdens zo'n vlucht gegarandeerd worden', klinkt het. 


Lees hier het volledige bericht

Van asielzoeker tot erkende vluchteling

{EAV_BLOG_VER:dfe8e18d41d28991}


In 2009 vroegen 17.186 mensen asiel aan in België. 
Een beperkt aantal van die asielzoekers wordt erkend als vluchteling en krijgt een definitieve verblijfsvergunning.
Sommigen worden niet erkend als vluchteling, maar krijgen het statuut van subsidiaire bescherming. Zij kunnen in eerste instantie tijdelijk in België blijven. 
Wie niet erkend wordt als vluchteling en evenmin in aanmerking komt voor subsidiaire bescherming, verliest het recht om als asielzoeker in België te verblijven.

Asiel: een internationaal recht

Het recht op asiel wordt geregeld door de Conventie van Genève uit 1951. België heeft deze Conventie ondertekend, net als 187 andere landen. Daardoor verbindt ons land zich ertoe mensen te beschermen die hun land verlaten hebben en niet terug kunnen keren omdat ze er gevaar lopen. 
Sommige mensen die niet beantwoorden aan de criteria van de Conventie van Genève, kunnen een beroep doen op een andere vorm van bescherming: de subsidiaire bescherming. Het statuut wordt toegekend aan mensen die niet kunnen terugkeren naar hun herkomstland, omdat ze daar een 'reëel risico op ernstige schade' lopen:
  • doodstraf of executie
  • foltering, onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing
  • ernstige bedreiging van het leven of de persoon van een burger als gevolg van willekeurig geweld bij een internationaal of binnenlands gewapend conflict

Asielprocedure

Zodra iemand een asielaanvraag ingediend heeft, is hij asielzoeker. Vervolgens doorloopt de persoon een asielprocedure. Tijdens die asielprocedure onderzoekt de overheid of de asielzoeker in aanmerking komt voor een erkenning als vluchteling of voor het statuut van subsidiaire bescherming. 
Zolang de asielprocedure loopt, mag de asielzoeker in België verblijven. Tijdens de asielprocedure worden asielzoekers opgevangen in een opvangcentrum of kleinschalig opvanginitiatief.  

Erkend, subsidiair beschermd of uitgeprocedeerd

Sommige asielzoekers worden na afloop van de procedure erkend als vluchteling. Erkende vluchtelingen krijgen een definitieve verblijfsvergunning. En ze hebben hetzelfde sociale statuut als Belgen. 
Andere asielzoekers krijgen het statuut van subsidiaire bescherming. Ze krijgen eerst een tijdelijk verblijfsrecht. Vijf jaar na de asielaanvraag wordt het tijdelijke verblijfsrecht omgezet in een definitief verblijfsrecht.
Een laatste groep wordt niet erkend als vluchteling en krijgt geen subsidiaire bescherming. Deze mensen verliezen het recht om als asielzoeker in België te verblijven. Toch kunnen sommigen hier nog een tijd blijven, onder andere om humanitaire redenen. Een deel van de afgewezen asielzoekers verlaat ons land, uit eigen beweging of onder dwang. Anderen blijven hier illegaal.

Thuis in blok 6 voetbal

{EAV_BLOG_VER:dfe8e18d41d28991}



Thuis in blok 6 Ismail

{EAV_BLOG_VER:dfe8e18d41d28991}


Ismail, 17 jaar kwam in september 2010 vanuit Syrië naar België. Alleen. Zonder ouders. Zonder familie. Samen met Wali, Agha Mohammad en enkele andere jongeren woont hij nu in Blok 6.
Volg hier mee hoe zij er samen het beste van maken.




Axl Peleman moet vroeger stoppen op Totemtoeren om Villa Vanthilt niet te missen

ARENDONK - Ozzy Osbourne stuurde afgelopen weekend zijn kat naar Graspop in Dessel. Op Totemtoeren in Arendonk was topact Axl Peleman dan nog zo vriendelijk om ten minste een half uurtje langs te komen.


Het volledige bericht