donderdag 30 juni 2011

Van asielzoeker tot erkende vluchteling

{EAV_BLOG_VER:dfe8e18d41d28991}


In 2009 vroegen 17.186 mensen asiel aan in België. 
Een beperkt aantal van die asielzoekers wordt erkend als vluchteling en krijgt een definitieve verblijfsvergunning.
Sommigen worden niet erkend als vluchteling, maar krijgen het statuut van subsidiaire bescherming. Zij kunnen in eerste instantie tijdelijk in België blijven. 
Wie niet erkend wordt als vluchteling en evenmin in aanmerking komt voor subsidiaire bescherming, verliest het recht om als asielzoeker in België te verblijven.

Asiel: een internationaal recht

Het recht op asiel wordt geregeld door de Conventie van Genève uit 1951. België heeft deze Conventie ondertekend, net als 187 andere landen. Daardoor verbindt ons land zich ertoe mensen te beschermen die hun land verlaten hebben en niet terug kunnen keren omdat ze er gevaar lopen. 
Sommige mensen die niet beantwoorden aan de criteria van de Conventie van Genève, kunnen een beroep doen op een andere vorm van bescherming: de subsidiaire bescherming. Het statuut wordt toegekend aan mensen die niet kunnen terugkeren naar hun herkomstland, omdat ze daar een 'reëel risico op ernstige schade' lopen:
  • doodstraf of executie
  • foltering, onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing
  • ernstige bedreiging van het leven of de persoon van een burger als gevolg van willekeurig geweld bij een internationaal of binnenlands gewapend conflict

Asielprocedure

Zodra iemand een asielaanvraag ingediend heeft, is hij asielzoeker. Vervolgens doorloopt de persoon een asielprocedure. Tijdens die asielprocedure onderzoekt de overheid of de asielzoeker in aanmerking komt voor een erkenning als vluchteling of voor het statuut van subsidiaire bescherming. 
Zolang de asielprocedure loopt, mag de asielzoeker in België verblijven. Tijdens de asielprocedure worden asielzoekers opgevangen in een opvangcentrum of kleinschalig opvanginitiatief.  

Erkend, subsidiair beschermd of uitgeprocedeerd

Sommige asielzoekers worden na afloop van de procedure erkend als vluchteling. Erkende vluchtelingen krijgen een definitieve verblijfsvergunning. En ze hebben hetzelfde sociale statuut als Belgen. 
Andere asielzoekers krijgen het statuut van subsidiaire bescherming. Ze krijgen eerst een tijdelijk verblijfsrecht. Vijf jaar na de asielaanvraag wordt het tijdelijke verblijfsrecht omgezet in een definitief verblijfsrecht.
Een laatste groep wordt niet erkend als vluchteling en krijgt geen subsidiaire bescherming. Deze mensen verliezen het recht om als asielzoeker in België te verblijven. Toch kunnen sommigen hier nog een tijd blijven, onder andere om humanitaire redenen. Een deel van de afgewezen asielzoekers verlaat ons land, uit eigen beweging of onder dwang. Anderen blijven hier illegaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten