dinsdag 20 december 2011

UK returns asylum seekers to Sri Lanka

The United Kingdom has deported 55 failed asylum seekers back to Sri Lanka on a charter flight Thursday after a high court judge rejected a plea from the lawyers of the asylum seekers to halt the deportation.
According to the UK Home Office 55 people, among them failed asylum seekers and individuals who had committed criminal offences in the UK, had now arrived in Sri Lanka.
Lawyers acting for the Tamil group Tamils Against Genocide (TAG) have argued that British government’s deportation policy was flawed and the returnees may face risk of torture and reprisals.
However, the London High Court Judge and Chairman of the Special Immigration Appeals Commission Justice Mitting has rejected the plea at a special emergency hearing yesterday just before the flight was to take off.
He has ruled that cases can only be contested on an individual basis.
Human rights lawyers have told media that protesters managed to delay the flight and take off at least 20 asylum seekers but the UK Border Agency (UKBA) has said about 10 people have been removed and the flight left with full capacity.
A UKBA spokeswoman has said that the UK deports the individuals when the authorities are satisfied that individuals have no international protection needs.
” We only undertake returns to Sri Lanka when we are satisfied that the individual has no international protection needs. The European court of human rights has ruled that not all Tamil asylum seekers require protection,” the spokeswoman has said.
“The UK has a proud record of offering sanctuary to those who need it, but people who do not have a genuine need for our protection must return to their home country,” the UKBA spokeswoman was quoted.

Vluchtelingenhuis | Recht Op Migratie

Het Comité Recht Op Migratie, kortweg ROM wil een vluchtelingenhuis oprichten in Leuven. Sommigen horen het in Leuven ROMmelen en vrezen een aanzuigeffect. De K.U.Leuven wil gebouwen ter beschikking stellen van vluchtelingen.


ga naar artikel

43 vluchtelingen krijgen huisvesting in Dinkelland en Oldenzaal

Op 8 en 14 december zijn er in totaal 43 uitgenodigde vluchtelingen naar de gemeenten Dinkelland en Oldenzaal gekomen. Zij zijn vluchtelingen van Irakese afkomst. Ze worden in totaal in 11 woningen gehuisvest. 
In Dinkelland komen 27 mensen verspreid te wonen in Deurningen, Weerselo, Ootmarsum en Denekamp. In Oldenzaal komen in totaal 16 mensen te wonen.
De gezinnen hebben al 3x twee weken training gehad om de Nederlandse taal te leren en kennis te maken met de normen en waarden van Nederland.
Jaarlijks krijgen de gemeenten een wettelijke taakstelling opgelegd door het Rijk om vluchtelingen op te vangen. Voor de gemeente Oldenzaal is dat gemiddeld 20 vluchtelingen per jaar en voor Dinkelland 16. Om aan deze taakstelling te kunnen voldoen is door de gemeenten Dinkelland en Oldenzaal gezamenlijk besloten om eind 2011/begin 2012 een groep van 43 Irakese uitgenodigde vluchtelingen te gaan huisvesten. Voor Dinkelland is hiermee de achterstand in de taakstelling ingelopen.
De inzet van Stichting Palet, de Werkwijzer, kringloopbedrijf de Beurs, de WBO en Mijande Wonen heeft ervoor gezorgd dat alle vluchtelingen goed zijn aangekomen in Nederland en hun huis volledig verzorgd is met alle basisbehoeften. De vluchtelingen worden door Stichting Palet minimaal een jaar begeleid.
Uitgenodigde vluchtelingen zijn mensen die vaak al jaren in vluchtelingenkampen leven en niet terug kunnen naar het land van herkomst. Een deel van hen heeft medische problemen of is anderszins kwetsbaar. Nederland neemt per jaar gemiddeld 500 uitgenodigde vluchtelingen op.

Drie gemeenten bieden 'uitgenodigde vluchtelingen' onderdak

TERNEUZEN - De drie gemeenten in Zeeuws-Vlaanderen pakken samen met de woningcorporaties de huisvesting van uitgenodigde vluchtelingen aan.
Daarmee voldoen ze deels aan de taakstelling, die hen door het Rijk is opgelegd. Sluis, Hulst en Terneuzen zouden, volgens de richtlijnen ook veel meer zogenoemde statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) moeten huisvesten. 

Maar die voelen over het algemeen weinig voor een woning op het Zeeuws-Vlaamse platteland. Wethouder Co van Schaik (sociale zaken) van Terneuzen: "Ze wonen liever in de grote steden, in de Randstad met name, omdat de kans daar groter is dat ze landgenoten en zelfs familieleden ontmoeten. Ik begrijp dat wel, maar als zij onze huisvesting weigeren, worden wij als gemeente wel door de hogere overheden op de vingers getikt omdat we niet aan de taakstelling voldoen. Het is vaak met hangen en wurgen, dat we iemand in een woning krijgen."

De drie gemeenten hebben nu besloten gezamenlijk gezinnen van uitgenodigde vluchtelingen onderdak aan te bieden. De eerste zeven gezinnen worden in januari of februari verwacht. In Terneuzen en Sluis worden twee gezinnen geplaatst, in Hulst drie.


ga naar artikel

Schip met 250 vluchtelingen zinkt voor kust Java

© reuters
DM UPDATE Voor de Indonesische kust is een overladen vluchtelingenboot met vermoedelijk 250 mensen aan boord tijdens een storm gezonken. De kustwacht had gisteren tientallen mensen gered. De kans om nog overlevenden te vinden, verdween vandaag snel. De boot was volgens de eerste bevindingen van mensensmokkelaars, die onder andere Afghanen en Irakezen illegaal naar Australië wilden brengen. De boot had volgens het Indonesische persagentschap Antara slechts plaats voor honderd mensen.
De Indonesische autoriteiten spraken van 33 overlevenden, de Australiërs van 87. "Volgens onze informatie werden 87 mensen gered en twee lijken geborgen. We vrezen het ergste voor het lot van de anderen", zei minister van Binnenlandse Zaken Jason Clare op de Australische radio. De Indonesische kustwacht speurde met een helikopter de zee af.
 
Het ongeluk gebeurde voor Prigi in Oost-Java. "Het schip kwam in een storm terecht. Overlevenden verklaarden dat het schip motorpech kreeg en door de hoge golven snel water maakte", aldus helper Edwin Purnama in een telefoongesprek. "We gaan ervan uit dat ze naar Australië wilden." De boot had slechts weinig reddingsvesten aan boord, zei een andere helper in het reddingscentrum in Surabaya, Adi Purnomo. "We vrezen dat de anderen met het schip zijn vergaan, want de afgelopen 24 uur hebben we geen overlevenden meer gevonden."
 
Elk jaar proberen honderden vluchtelingen per boot het vijfde continent te bereiken. De Australische marine praait vele boten en brengt de opvarenden naar een kamp op Kersteiland. Een jaar geleden verdronken vijftig vluchtelingen omdat hun boot in zware zee op de klippen liep. (afp/adb/adv)


ga naar artikel

Demonstratie Ter Apel: vluchtelingen niet achter hekken

TER APEL - Zo'n vijftig mensen uit Friesland en Groningen hebben zondag bij uitzetcentrum Ter Apel een lawaaidemonstratie gehouden.
De actie was gericht tegen het Nederlandse vreemdelingenbeleid, dat in de ogen van de demonstranten inhumaan is. Ook deden verschillende asielzoekers uit asielzoekerscentra mee.
De lawaaidemonstratie was georganiseerd door de Anti Fascistische Actie Fryslân en de werkgroep Vluchtelingen Vrij uit Groningen. ,,Vluchtelingen horen niet achter hekken, en zeker kinderen niet'', stelt Reimer van Ruiten van de AFA Fryslân.

Noodopvang voor wildkampeerders Utrecht

Utrecht gaat opvang regelen voor de bewoners van de illegale tentenkampen die in de bossen buiten de stad zijn verrezen. Het gaat om een proef van anderhalf jaar, meldt de gemeente donderdag.
Het gaat om onder meer uitgeprocedeerde asielzoekers en mensen uit Midden- en Oost-Europa. Ze kampen vaak met ernstige medische of psychiatrische problemen en hebben bovendien jonge kinderen bij zich. Ook andere daklozen die niet in aanmerking voor gewone daklozenopvang komen, vallen onder de regeling.
Volgens de gemeente ontkomt Utrecht er niet aan om deze 'schrijnende gevallen' tijdelijke opvang te bieden. De stad gaat daarvoor in overleg met de overheid. Eigenlijk mogen gemeenten geen uitgeprocedeerde asielzoekers meer opvangen.
Op verschillende plekken in Utrecht worden tijdelijke opvanghuizen ingericht. De meest kwetsbare mensen worden opgevangen in Amsterdam. Met behulp van een Poolse organisatie moeten Poolse daklozen uiteindelijk terug naar hun vaderland worden gestuurd.
Als de gemeenteraad het plan goedkeurt, start de proef in elk geval op 1 april, maar mogelijk eerder.

Zestig procent Nederlanders overschat toestroom asielzoekers

’Tsunami van asielzoekers is ons aangepraat’

© ANP
Het aantal asielaanvragen wordt door 60 procent van de Nederlanders overschat. Dat blijkt uit een onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond, dat is uitgevoerd in opdracht van Vluchtelingenwerk Nederland.
Het aantal asielaanvragen ligt dit jaar op ongeveer 13.000. Slechts 8 procent van de ondervraagden koos het juiste antwoord, terwijl maarliefst 21 procent denkt dat er sprake is van 50.000 asielaanvragen. Maar volgens Vluchtelingenwerk Nederland is dat aantal in Nederland slechts één keer voorgekomen, namelijk tijdens de Balkanoorlog in 1994.

Gezinshereniging
Ook het aantal personen dat via gezinshereniging Nederland binnenkomt, blijkt schromelijk te worden overschat. Gemiddeld wordt gedacht dat er vier gezinsleden per vluchteling naar Nederland komen, maar in werkelijkheid is dat nog geen half gezinslid per vluchteling.

Volgens directeur Dorine Manson van VluchtelingenWerk Nederland loopt door de overschattingen de bereidheid om vluchtelingen op te nemen gevaar. 'Er is ons een tsunami van asielzoekers aangepraat, die er feitelijk niet is.'

Voor de peiling werdem 1200 personen van 18 jaar en ouder via internet ondervraagd. (Redactie)


ga naar artikel

Kinderpardon.nu: Tofik Dibi reageert op beleid Gerd Leers. 'Het is een hartenkreet'

Het gemor op het Binnenhof en in de media vanmorgen was hoorbaar. GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi startteeen actie met een roedel Bekende Nederlanders voor een Kinderpardon. Die kritiek was deels terecht, totdat Asiel-minister Gerd Leers (CDA) om 13.17 uur de Kamer inlichtte: een pardon is 'onwenselijk'.
Een rondgang langs de oppositie leerde vanmorgen dat de actie van Dibi niet in goede aarde viel: "Hij fietst hiermee door een bestaand wetsvoorstel heen. Zeer ongepast," aldus een - helaas - op verzoek anonieme zegsman. Oppositiepartijen ChristenUnie, PvdA, D66 en SP steunen de actie vooralsnog niet. Voor die kritiek is wat te zeggen, het wetsvoorstel van Hans Spekman (PvdA) en Joël Voordewind (ChristenUnie) moet nog door de Tweede Kamer behandeld worden. Wellicht dat het te vroeg was voor buiten-parlementaire actie?
Maar Dibi got saved by the bell. Op dinsdag 29 november had hij namelijk minister Leers om een moratorium gevraagd op het uitzetten van minderjarige kinderen totdat de wet Spekman/Voordewind ter tafel ligt. Simpel gezegd: hou de tweeduizend Mauro's die het land rijk is hier totdat die nieuwe wet er ligt. Leers voelt er niets voor en noemt dat moratorium 'onwenselijk'.
Leers geeft daar twee redenen (PDF) voor. Enerzijds ziet hij zich gehouden aan het uitvoeren van rechterlijke uitspraken dan wel bestuursrechtelijke beslissingen waartegen geen beroep meer mogelijk is. Anderzijds is hij bang dat het toepassen van een vertrekmoratorium mensen opnieuw hoop geeft en mensen opnieuw in een periode van onzekerheid brengt. "Dit is niet in het belang van de betrokken vreemdelingen." Leers gaat dus door met het uitzetten van afgewezen minderjarige asielzoekers.

HP/De Tijd belde Tofik Dibi.
Wist u vanmorgen van de brief van Leers?"Nee, maar ik wist dat die deze week zou komen. Ik wilde niet voor niets dat Leers nog voor het reces zou antwoorden."
GroenLinks wil weer met de eer strijken in het asieldossier, zegt men op straat.
"Kinderpardon.nu is inderdaad een idee van mij. Het is mijn tekst en ik heb zelf de bekende Nederlanders benaderd. Maar dit leek mij een goed moment. Ik heb vooral willen proberen de poltiiek en de maatschappij bij elkaar te brengen. Volgens mij is dat gelukt als ik de reacties zo zie."
Ik constateer een trendbreuk met uw eerdere optredens in deze. Geen individuele Mauro of Sahar maar een...
"Grote groep in één keer, inderdaad. Ik wil het niet aan één persoon ophangen. Er gaan zo'n tweeduizend minderjarige asielzoekers uitgezet worden. Kinderen die hier zijn opgegroeid en net zo Nederlands zijn als u en ik. Het is een hartenkreet, laat ze hier blijven."

200 asielzoekers vermist na schipbreuk bij Java

(Novum/AP) - JAKARTA - Rond de tweehonderd mensen worden vermist nadat zaterdag een houten boot met asielzoekers is vergaan voor het Indonesische eiland Java. De boot was ongeveer dertig kilometer uit de kust toen het vaartuig kapseisde.
200 asielzoekers vermist na schipbreuk bij Java
Tot dusver zijn maar 33 mensen levend uit het water gehaald. Het reddingswerk wordt door hoge golven bemoeilijkt en de autoriteiten hebben weinig hoop meer dat nog overlevenden worden gevonden.
Alwi Mudzakir, een officier van de scheepvaartpolitie die de leiding had over het reddingswerk, weet het ongeluk aan overbelading. De asielzoekers waren afkomstig uitAfghanistanIrakIran en Turkije en hoopten de oversteek te maken naar Christmas Island, dat tot Australië behoort.