dinsdag 20 december 2011

43 vluchtelingen krijgen huisvesting in Dinkelland en Oldenzaal

Op 8 en 14 december zijn er in totaal 43 uitgenodigde vluchtelingen naar de gemeenten Dinkelland en Oldenzaal gekomen. Zij zijn vluchtelingen van Irakese afkomst. Ze worden in totaal in 11 woningen gehuisvest. 
In Dinkelland komen 27 mensen verspreid te wonen in Deurningen, Weerselo, Ootmarsum en Denekamp. In Oldenzaal komen in totaal 16 mensen te wonen.
De gezinnen hebben al 3x twee weken training gehad om de Nederlandse taal te leren en kennis te maken met de normen en waarden van Nederland.
Jaarlijks krijgen de gemeenten een wettelijke taakstelling opgelegd door het Rijk om vluchtelingen op te vangen. Voor de gemeente Oldenzaal is dat gemiddeld 20 vluchtelingen per jaar en voor Dinkelland 16. Om aan deze taakstelling te kunnen voldoen is door de gemeenten Dinkelland en Oldenzaal gezamenlijk besloten om eind 2011/begin 2012 een groep van 43 Irakese uitgenodigde vluchtelingen te gaan huisvesten. Voor Dinkelland is hiermee de achterstand in de taakstelling ingelopen.
De inzet van Stichting Palet, de Werkwijzer, kringloopbedrijf de Beurs, de WBO en Mijande Wonen heeft ervoor gezorgd dat alle vluchtelingen goed zijn aangekomen in Nederland en hun huis volledig verzorgd is met alle basisbehoeften. De vluchtelingen worden door Stichting Palet minimaal een jaar begeleid.
Uitgenodigde vluchtelingen zijn mensen die vaak al jaren in vluchtelingenkampen leven en niet terug kunnen naar het land van herkomst. Een deel van hen heeft medische problemen of is anderszins kwetsbaar. Nederland neemt per jaar gemiddeld 500 uitgenodigde vluchtelingen op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten