vrijdag 19 augustus 2011

hoogzwangere vrouw aan haar lot overgelaten‏


Sinds enkele weken worden wij als advocaten van vluchtelingen opnieuw geconfronteerd met schrijnende en onmenselijke situaties. Fedasil weigerde opvang aan een alleenstaande vrouw met drie zeer jonge kinderen die bovendien hoogzwanger is. Zij heeft noodgedwongen een nacht op straat doorgebracht en is dan in de spoedafdeling van het Sint Pietersziekenhuis opgevangen. Haar geval is geen alleenstaand geval.
De situatie is onaanvaardbaar. Fedasil schuift de verantwoordelijkheid door naar het OCMW van Brussel. Het OCMW van Brussel speelt de hete aardappel terug naar Fedasil. Beide instanties weigeren hulp aan mensen in nood hoewel ze er wettelijk toe verplicht zijn.

Ambassadeurs op pad voor vluchtelingen


ALMERE/TAMAR DE VRIES - ,,VluchtelingenWerk doet heel goed werk en omdat ik merk dat de stemming in Nederland verhardttegen vluchtelingen, wil ik daar heel graag iets tegen doen.’’ Dat vertelt Johan van Thol (58). Hij heeft zich opgegeven om Vluchtelingen Ambassadeur in Almere te worden.
Na een aantal trainingen gaat hij met een vluchteling op pad om op scholen te vertellen over de problemen waar vluchtelingen tegenaan lopen. ,,Veel mensen hebben een verkeerd beeld van vluhtelingen. Ze denken dat deze mensen hun banen komen wegkapen. Ik begrijp wel dat ze zo denken, door de economische crisis. Maar het zit toch anders.’’ 

Goes wil asielzoekers graag in huis

In Goes en omgeving zijn ze van harte welkom, de asielzoekers met een verblijfstatus die woonruimte zoeken. Burgemeester René Verhulst hoopt dat een proef met verplichte woningtoewijzing snel ook naar Zeeland komt.


lees verder

Subsidiestop: ‘Illegaliteit voor asielzoekers


Negentien grote gemeenten zijn ontstemd over het besluit van minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel om de subsidie te stoppen voor het steunpunt Perspectief, een speciaal begeleiding voor jonge asielzoekers.
Ook Kamerlid Hans Spekman van de PvdA ziet niets in dit besluit. “Er is niks beters”, stelt Spekman in dagblad Trouw. “Als Perspectief ophoudt, jaagt de minister jonge meiden en jongens de prostitutie, illegaliteit en de vernieling in.” 

Niet alleen kritiek op komst van azc Orden


APELDOORN - In Orden zijn de meningen verdeeld over de komst van een asielzoekerscentrum in het pand van de voormalige politieacademie op de Kleiberg.
Het centrum gaat onderdak bieden aan zeshonderd asielzoekers. Enkele bewoners zijn de actiegroep 'de stem van Orden' gestart tegen de komst van het centrum, maar niet iedereen in de wijk is negatief over de komst van de asielzoekers.


lees verder

Brandbrief over schrappen hulp jonge asielzoekers


UTRECHT - Driehonderd jonge vreemdelingen in Nederland wacht een diep zwart gat. Het gat van illegaliteit, van criminaliteit en prostitutie, waarschuwen gemeenten.
Het gat waarin deze voormalige minderjarige asielzoekers, inmiddels 18+, opnieuw dreigen weg te glijden nu minister Gerd Leers van Immigratie hun speciale begeleiding niet meer financiert.

Dit jaar al ruim 1.300 asielzoekers op straat beland

(Belga) Er zijn de voorbije week opnieuw 130 asielzoekers, onder wie ook kinderen, op straat beland. Sinds begin dit jaar hebben meer dan 1.300 mensen geen opvang en begeleiding gekregen bij hun aankomst in België. Sinds oktober 2009 staat de teller zelfs al op meer dan 9.000. Dat zegt Vluchtelingenwerk Vlaanderen


lees verder

donderdag 18 augustus 2011

Verhulst: dwang bij toewijzing huizen asielzoekers acceptabel


GOES - Asielzoekers met een verblijfstatus moeten de eerste de beste woning die ze aangeboden krijgen, meteen accepteren.
Ook al staat die woning in Kats, Kapelle of Cadzand. De Goese burgemeester René Verhulst noemt lichte dwang 'niet verkeerd'. Hij vindt dat Zeeland zou moeten aansluiten bij een proef van gemeenten in Friesland, Drenthe en een deel van Utrecht. In Nederland toegelaten vluchtelingen mogen daar niet meer maandenlang een plek in asielzoekerscentra bezet houden, omdat ze enkele keren een aangeboden woning hebben geweigerd. Het is daar nu 'take it or leave it'.

Voor Zeeland scheppen de lange huisvestingstrajecten meteen het probleem dat gemeenten niet kunnen voldoen aan de taakstelling van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Provinciebreed moeten tot eind dit jaar nog 295 vluchtelingen met een verblijfsvergunning worden gehuisvest.

Asielzoekers mogen woonplaats niet meer uitkiezen


RZAZC02_215891
Archieffoto. In een asielzoekerscentrum in Nijmegen wordt een kamer in gereedheid gebracht voor een gezin. Foto NRC / Rien Zilvold
Asielzoekers mogen voortaan niet zelf meer bepalen waar zij gaan wonen. Nadat zij te horen hebben gekregen dat ze in Nederland mogen blijven, krijgen ze binnen tien weken een huis toegewezen. Dit schrijft De Volkskrant.
Wanneer de asielzoekers de woning weigeren, worden ze het asielzoekerscentrum uitgezet en moeten ze zelf onderdak zoeken. In de provincies Friesland, Drenthe en een deel van Utrecht wordt momenteel gewerkt aan een proef met de nieuwe aanpak.

Leers jaagt jongeren de illegaliteit in


Minister Leers © gpd
Tot grote woede van negentien grote gemeenten stopt minister Leers (immigratie en asiel) met een speciaal programma voor begeleiding van jonge asielzoekers die naar hun land van herkomst worden teruggestuurd. Ook Kamerlid Hans Spekman (PvdA) vindt de bezuiniging op de subsidie voor steunpunt Perspectief onterecht: 'Er is niks beters. Als Perspectief ophoudt, jaagt de minister jonge meiden en jongens de prostitutie, illegaliteit en de vernieling in.'
Leers besloot tot de subsidiestop, terwijl de evaluatie van het experiment door het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) nog niet af is. De negentien gemeenten noemen de beslissing van de minister 'onverantwoord' en wijzen op een groep van zo'n driehonderd kwetsbare mensen die nu onderdak, levensonderhoud en begeleiding mislopen. 'Het beëindigen van de faciliteiten leidt tot crisisachtige situaties', schrijft de Haagse wethouder Marnix Norder namens de gemeenten. Hij vraagt de minister de beslissing terug te draaien en eerst de evaluatie en de behandeling in de Tweede Kamer af te wachten.


lees verder

Onrust in Orden over asielzoekers


APELDOORN - Een aanhoudend gebrek aan informatie heeft in Orden geleid tot boosheid en onrust over de komst van een asielzoekerscentrum.
Dat centrum, in de voormalige Politieacademie op de Kleiberg, gaat volgens plan plaatsbieden aan zeshonderd asielzoekers.

De gemeente heeft tot dusver geen oog gehad voor de onrust die door de plannen binnen de wijk is ontstaan, vinden de initiatiefnemers. Waar de gemeente veronderstelt dat de impact voor de wijk aanvaardbaar zal zijn, wijzen de Ordenaren op negatieve gevolgen in andere plaatsen.


lees verder

Gemeenten willen geld voor minderjarige ex-asielzoekers


EINDHOVEN - Negentien gemeenten, waaronder Eindhoven en Tilburg, vragen in een brief aan minister Gerd Leers om geld voor minderjarige ex-asielzoekers.
Tot 1 juli was er geld beschikbaar voor onderdak, levensonderhoud en begeleiding voor jonge ex-asielzoekers. Het ging om een experiment en dat liep op 1 juli af. De Tweede Kamer moet zich nog over het experiment uitspreken. Tot die tijd wil de minister geen geld meer geven aan de ex-asielzoekers. De negentien gemeenten vinden dat onverantwoord.

Ziekenhuis gedwongen asielzoekers op te nemen


Mayeur stelt dat het niet aan de OCMW's is om de tekortkomingen van de Belgische staat op te vangen. © belga
Vier personen die in ons land asiel aangevraagd hebben, verblijven momenteel in het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis omdat het opvangnet van Fedasil verzadigd is. Dat klaagt de OCMW-voorzitter van Brussel-Stad Yvan Mayeur (PS) aan. Het gaat om een vrouw en haar drie kinderen.
De familie kwam op 12 augustus in België aan. Omdat het Federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers (Fedasil) geen plek voor hen had, werden ze door de politie naar de spoeddienst van het UMC Sint-Pieter gebracht. De familie werd er opgenomen, en verblijft er momenteel nog steeds omdat nog geen oplossing gevonden werd, kaart het Brusselse OCMW aan.


lees verder

dinsdag 16 augustus 2011

Maasdonk: huisvesten asielzoekers regionaal bekijken


MAASDONK Het huisvesten van statushouders (toegelaten asielzoekers) is voor kleine gemeenten lastig.
Maasdonk wil daarom dat hierover regionaal naar oplossingen wordt gezocht. Dat zegt wethouder Jeanne Moon van Maasdonk. Ze wil regionaal overleg over de opvang van statushouders. Veel asielzoekers, met name alleenstaande, willen niet in een plattelandsgemeente wonen, is haar ervaring. Misschien is het beter dat de steden die mensen huisvesten. Maasdonk heeft de afgelopen jaren nauwelijks een statuszoeker aan onderdak geholpen, maar de gemeente wil de achterstand de komende maanden goedmaken.

Meer hierover woensdag in het Brabants Dagblad

Verhulst: dwang bij toewijzing huizen asielzoekers acceptabel


GOES - Asielzoekers met een verblijfstatus moeten de eerste de beste woning die ze aangeboden krijgen, meteen accepteren.
Ook al staat die woning in Kats, Kapelle of Cadzand. De Goese burgemeester René Verhulst noemt lichte dwang 'niet verkeerd'. Hij vindt dat Zeeland zou moeten aansluiten bij een proef van gemeenten in Friesland, Drenthe en een deel van Utrecht. In Nederland toegelaten vluchtelingen mogen daar niet meer maandenlang een plek in asielzoekerscentra bezet houden, omdat ze enkele keren een aangeboden woning hebben geweigerd. Het is daar nu 'take it or leave it'.


lees verder

Kindersterfte Somalië op schrikbarend niveau


© GETTY
Het sterftecijfer onder kinderen in een kamp voor Somalische vluchtelingen in het Ethiopische Kobe is opgelopen tot een schrikbarend niveau. Gemiddeld overlijden er dagelijks tien kinderen die jonger zijn dan 5 jaar. Dat heeft een woordvoerder van de Verenigde Naties bekendgemaakt.

In het kamp leven rond de 25 duizend vluchtelingen. De VN vermoeden dat een uitbraak van de mazelen, samen met acute ondervoeding de oorzaak zijn van het hoge dodental. Deze dodelijke combinatie heeft bij hongersnoden in het verleden geleid tot vergelijkbare sterftecijfers, aldus de woordvoerder.


lees verder

1800 vluchtelingen op Lampedusa aangekomen

(Novum/AP) - GENÈVE - Het afgelopen weekeinde zijn zo'n achttienhonderd vluchtelingen uit Tunesië en Libië per boot op het Italiaanse eiland Lampedusa aangekomen. De vluchtelingen hadden koers gezet vanuit Janzour, nabij Tripoli, zei de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR).


lees verder

Noord-Korea gaat vluchtelingen aanpakken


Bericht van het staatspersbureau van Zuid-Korea: de buren uit Noord-Korea gaan eens goed doorpakken! Er is een nieuwe campagne gestart om de vluchtelingenstroom en smokkel naar China te stoppen. Het straatarme land wil de invloed van het kapitalisme verminderen.
Het regime van de grote leider Kim Jong-il neemt geen halve maatregelen. Zo zijn er een aantal extra camera's geïnstalleerd langs de grens, en is er nog meer prikkeldraad aangebracht. Zo moet de invloed vanuit het buitenland tegengehouden worden. Kim Jong-il bezocht het grensgebied vorige maand en bekritiseerde de lokale bevolking toen. Zij zouden zijn beïnvloed door het kapitalisme.

Asielzoeker mag terecht geen huis weigeren


Asielzoekers het recht ontnemen om huisvesting te weigeren, helpt hen te integreren
Asielzoekers blijven nu onnodig lang in de opvangAsielzoekers blijven nu onnodig lang in de opvang
Je kunt als land ook te aardig zijn. Nederland vangt relatief ruimhartig asielzoekers op en biedt ze onder meer de mogelijkheid om tijdens de asielprocedure te integreren door de taal en een vak te leren. Is de verblijfsvergunning eenmaal verstrekt, dan biedt de overheid een huis aan. Maar nu komt het: dat huis mogen de asielzoekers weigeren.

Asielzoekers mogen niet meer kiezen


Asielzoekers die te horen krijgen dat ze in ons land mogen blijven, mogen niet meer zelf kiezen waar ze gaan wonen. Binnen tien weken krijgen zij een huisje toegewezen in een bepaalde gemeente. Wanneer ze die woning weigeren, worden zij weggejorist uit het asielzoekerscentrum en moeten ze zelf zorgen voor onderdak.
Veel vluchtelingen willen het liefst in de stad wonen, omdat ze daar sneller aan werk denken te komen en omdat daar familieleden en landgenoten wonen. Voor woningen in dorpen of kleinere gemeenten halen zij daarom hun neus op. Maar in veel steden heerst woningnood, terwijl andere gemeenten juist blijven zitten met de woningen die ze verplicht aan de kant leggen voor vluchtelingen.

maandag 15 augustus 2011

Opvang van vluchtelingen schiet tekort


ROOSENDAAL - De opvang van vluchtelingen in Roosendaal blijft achter bij de door het Rijk opgelegde taakstelling.
Wil Roosendaal de opgelopen achterstand nog dit jaar goedmaken, dan vergt dat een gigantische inspanning van alle betrokken partijen.

Dat zegt coördinator Ron Maas van Vluchtelingenwerk Roosendaal naar aanleiding van recent gepresenteerde cijfers over de huisvesting van mensen met een erkende vluchtelingenstatus.


lees verder

Vluchteling mag woning niet kiezen


Asielzoekers mogen niet meer zelf kiezen waar ze willen gaan wonen. Ze krijgen binnen tien weken een woning toegewezen en moeten die accepteren. Als ze dat niet doen, moeten ze het asielzoekerscentrum uit en zelf op zoek naar woonruimte.
Veel vluchtelingen willen in de stad wonen, terwijl daar meestal al een woningtekort is. Ze weigeren huizen in de provincie, omdat ze in de stad makkelijker aan werk kunnen komen. Daarnaast hebben ze vaak al familie of kennissen in de steden wonen. Voortaan zullen de vluchtelingen het eerste huis dat ze aangeboden krijgen moeten accepteren.
Er is nu een proef begonnen in de provincies Friesland, Drenthe en Utrecht om te kijken of deze nieuwe aanpak werkt, schrijft De Volkskrant. Minister Leers van asiel en immigratie hoopt 65 miljoen euro per jaar te besparen door de huisvesting van asielzoekers anders aan te pakken. De vluchtelingen zouden hierdoor namelijk korter in asielzoekerscentra hoeven te blijven en dat scheelt de staat geld.
Momenteel wachten zo’n vierduizend vluchtelingen in Nederland op een woning.

Ophef over gesubsidieerde miljoenenvilla asielzoekers


Somalische asielzoekers in Groot-Brittannië zijn erin geslaagd via een gat in de wetgeving een huis van 2 miljoen pond (2,2 miljoen euro) te bemachtigen in de chique wijk West Hampstead, Londen. En dat geheel gesubsidieerd.
Een van de chique huizen in West Hampstead (beeld Google Street View)Een van de chique huizen in West Hampstead (beeld Google Street View)
Saeed Khaliif (49), zijn vrouw Sayida en hun kinderen mogen dan werkloos zijn en geen Engels spreken, met de huursubsidieregeling van de voormalige Labour-regering wisten ze wel raad, meldt The Daily Telegraph.

Oscar
Onlangs verruilden ze hun krakkemikkige huurhuis in Coventry voor een ruime villa met zes slaapkamers in West Hampstead, waarvan de huur 2.200 euro per week bedraagt. Hun nieuwe onderkomen bevindt zich vlakbij het huis van de met een Oscar bekroonde actrice Emma Thompson.

Gemeenten boos op Leers om asielzoekers


Negentien gemeenten zijn boos op minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) omdat hij stopt met een speciaal programma voor begeleiding van jonge asielzoekers die terug moeten naar hun land van herkomst. De gemeenten vinden het besluit van Leers onverantwoord. Dit meldt Trouw.
De minister stopte de subsidie voor steunpunt Perspectief terwijl de evaluatie van het experiment door het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) nog niet af is. De gemeenten willen dat Leers de beslissing terugdraait en de evaluatie en de behandeling in de Tweede Kamer afwacht.

Asielzoekers in miljoenenhuis


LONDEN -  Een Somalische asielzoekerfamilie heeft het goed voor elkaar. Het gezin dat drie jaar geleden naar Engeland kwam, woont tegenwoordig in een huis van twee miljoen pond en dat terwijl de vader niet eens een baan heeft.
    Het peperdure stekje waar de Somalische familie woont.Het peperdure stekje waar de Somalische familie woont.
    Het huis staat in de luxe Londense wijk West Hampstead. Actrice Emma Thompson woont op steenworp afstand van het gezin, berichtDaily Mail maandag.

    De man betrok met zijn vrouw Sayida en kinderen het nieuwe onderkomen, omdat hun vorige huis 'ontoereikend' zou zijn. Ook wilde de familie dichter in de buurt van vrienden wonen.


    lees verder