vrijdag 27 januari 2012

Nederland: strengere regels voor gezinsmigratie

Nederland wil dat Europese lidstaten de mogelijkheid krijgen om strengere regels te stellen aan gezinsmigranten.
Dat staat in antwoorden op vragen van de Europese Commissie over de richtlijn gezinshereniging, waarmee de ministerraad op voorstel van minister Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) heeft ingestemd.
Het kabinet wil strengere eisen stellen aan nieuwkomers voordat zij naar Nederland komen, zodat zij beter kunnen integreren in de Nederlandse samenleving. Hiermee moet onder meer worden voorkomen dat migranten vaker een beroep doen op sociale voorzieningen en dat kinderen uit migrantengezinnen opgroeien in achterstandssituaties.
Minister Leers heeft verschillende lidstaten bezocht om draagvlak te krijgen voor de Nederlandse voorstellen.
Lidstaten moeten voor 1 maart 2012 hun antwoorden insturen. De Tweede Kamer kan tot die tijd nog debatteren over de antwoorden van Nederland.

Documenten en publicaties

Antwoorden ministerraad op vragen Europese Commissie over gezinsmigratie

De ministerraad heeft op voorstel van minister Leers voor Immigratie, Integratie en Asiel ingestemd met de antwoorden op de vragen ...

Leers ontmoet begrip wensen gezinsmigratie

DEN HAAG - Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) ontmoet in Europa steeds meer begrip voor de Nederlandse wens om de richtlijnen voor gezinshereniging te beperken.

Foto:  ANP
Dat zei hij na afloop van de ministerraad.
Welke kant het opgaat is nog niet te zeggen. Alle lidstaten moeten eerst allerlei vragen op dit gebied beantwoorden. Hij denkt wel dat er verschillen van mening zullen blijven ''en dan is het aan de Europese Commissie om er chocola van te maken''.
Leers is in diverse lidstaten geweest om erover te spreken. Er was ''veel herkenning'' van de problemen en de ''Nederlandse open wijze van communiceren wordt door veel lidstaten als constructief ervaren''.

PVV

Gedoogpartner PVV hecht zeer aan een beperking van de gezinshereniging en meldde eind vorig jaar niet aan verdere bezuinigingen mee te werken als die beperking er niet komt.
''Ieder heeft in het spel zijn positie'', zei Leers vrijdag. Maar hij wil net zo goed als de PVV strengere richtlijnen. ''Wat dat betreft trekken we aan hetzelfde touw, aan dezelfde kant.''
Leers wil graag dat de verschillende lidstaten een eigen instrumentarium krijgen om de problemen aan te pakken, omdat die ook per land verschillen. Een dergelijke verscheidenheid is volgens hem op andere gebieden ook niet ongebruikelijk in de Europese Unie.

Deel raad Schouwen-Duiveland wil niet over kinderpardon praten

ZIERIKZEE - Een meerderheid in de raad van Schouwen-Duiveland wil de vingers niet branden aan landelijke politiek.
Dat bleek toen de GroenLinks-fractie steun vroeg voor een generaal kinderpardon. VVD, CDA, Alert! en LSD vinden de discussie over een generaal pardon voor asielzoekende kinderen niet thuis horen in de gemeentepolitiek. Daarom gaven ze geen steun aan de motie om minister Gerd Leers te vragen om een kinderpardon. GroenLinks, PvdA en ChristenUnie steunen het verzoek wel.

'VVD misbruikt kinderen voor stoer immigratiepraatje'

DEN HAAG - De VVD misbruikt kinderen als Mauro om naar de kiezers toe een stoer immigratiepraatje te kunnen houden.

Foto:  ANP
Dat stelt Kamerlid Tofik Dibi tegenover NU.nl.
De discussie over hoe om moet worden gegaan met kinderen die al jaren in een asielprocedure zitten, is de laatste maanden steeds harder geworden.
De ChristenUnie en de PvdA presenteerden onlangs een wetsvoorstel om kinderen die al acht jaar in procedure zitten automatisch een verblijfsvergunning te geven. Dibi startte vervolgens namens GroenLinks de petitie Kinderpardon.nu waar al 100.000 ondertekeningen op binnenkwamen.
Donderdag reageerde VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen bij het programma Nieuwsuur op het initiatief van haar GroenLinks-collega. Zij noemt het ongewenst om een nieuwe pardonregeling in te stellen.
Zij ziet een pardon als een beloning op het frustreren van asielprocedures en heeft het een aanzuigende werking op de inzet van kinderen bij een asielaanvraag. Zij roept op haar site lokale VVD'ers op om Kinderpardon niet te steunen.

Kil en koud

Dibi vindt dat de VVD sinds de Mauro-affaire heeft aangetoond een 'kille' en 'koude' partij te zijn geworden. "Ik heb respect voor het CDA, omdat ik bij hun de worsteling zie. De VVD heeft zichzelf een dogmatische houding aangemeten", stelt hij.
"Een paar maanden geleden zei Van Nieuwenhuizen nog dat Leers een uitzondering moest maken voor Mauro, omdat zijn geval schrijnend zou zijn. Nu blijken ze een kille machtspartij die niet meer kijkt naar wat beleid voor mensen betekent."

Ketel

Van Nieuwenhuizen laat in een reactie weten te twijfelen of het Dibi om de inhoud gaat of om de publiciteit. "Dit is wel heel erg de pot verwijt de ketel", stelt ze. "Wie is hier nou mee begonnen?"
De VVD-politica vindt dat Dibi de deelnemers van Kinderpardon heeft misleid door te pleiten voor een pardonregeling voor kinderen. "Nu Kinderpardon geen inhoud blijkt te hebben zegt hij ineens dat het bedoeld is als steun voor het wetsvoorstel van ChristenUnie en PvdA, terwijl daar helemaal niet naar wordt verwezen."
Volgens Dibi is het pardon nodig omdat het de overheid is geweest die jarenlang te traag was in de besluitvorming van asielzaken. "Dat kan je de kinderen dus niet verwijten."

Dialoog

Volgens Van Nieuwenhuizen nam Dibi na het Mauro-debat het initiatief om een dialoog te starten over hoe om te gaan met individuele gevallen. "Ik heb daar positief op geantwoord, maar vervolgens nooit meer iets gehoord."
De VVD-parlementariër erkent wel voortaan geen uitlatingen meer te doen over individuele gevallen. Haar uitspraak tijdens het Mauro-debat dat dit om een schrijnend geval leek te gaan kwam haar op veel kritiek te staan. Ze zou hiermee verwachtingen bij Mauro hebben gewekt dat hij kon blijven.

Respect

Minister Leers (Immigratie en Asiel) zegt vrijdag respect te hebben voor het initiatief van Dibi, maar stelt wel een groot aantal bezwaren te zien. Zo vindt hij het onwenselijk dat mensen kinderen inzetten om huisvesting en status af te dwingen. "Ouders hebben een eigen verantwoordelijkheid, die mogen ze niet afschuiven op de gemeenschap."
Toch wil hij zich niet afzetten tegen de inzet van Dibi voor de kinderen die in zo'n situatie leven. "Je zou geen knip voor de neus waard zijn als je niet op een zorgvuldige manier kijkt naar de situatie van kinderen", aldus Leers.
"Maar zou het niet beter zijn om eerst te zorgen dat procedures versneld worden en dat asielzoekers niet eindeloos procedures kunnen blijven stapelen?"
In februari komt de minister met een pakket maatregelen om dit te regelen.

Dibi: VVD misbruikt kinderen voor stoer immigratiepraatje

e VVD misbruikt kinderen als de Angolese asielzoeker Mauro Manuel om naar de kiezers toe een stoer immigratiepraatje te kunnen houden. Met de Mauro-affaire heeft de VVD laten zien een kille en koude partij te zijn.
Dibi is het niet eens met het immigratiebeleid van de VVDDibi is het niet eens met het immigratiebeleid van de VVD
Een kinderpardon zoals GroenLinks wil, zou betekenen dat Nederland zijn asielbeleid net zo goed kan opschorten

Commentaar van Robert Stiphout: Vang Mauro's op in de regio; géén kinderpardon!
Dat zegt GroenLinks-Tweede Kamerlid Tofik Dibi in een interview met nu.nl. 'Ik heb respect voor het CDA, omdat ik bij hun de worstelingzie. De VVD heeft zichzelf een dogmatische houding aangemeten.'

Automatisch
VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen noemde het initiatief van Dibi, die pleit voor een kinderpardon, ongewenst.

'Een paar maanden geleden zei Van Nieuwenhuizen nog dat Leers een uitzondering moest maken voor Mauro, omdat zijn geval schrijnend zou zijn. Nu blijken ze een kille machtspartij die niet meer kijkt naar wat beleid voor mensen betekent,' zegt Dibi.

De VVD zegt dat een kinderpardon eenaanzuigende werking heeft. Van Nieuwenhuizen roept op haar site lokale VVD'ers op het initiatief van Dibi niet te steunen.

Ophef
Eind vorig jaar ontstond er veel ophef over de Angolese jongeman Mauro. Hoewel al langer bekend was dat hij niet in aanmerking zou komen voor een verblijfsvergunning, deden hij en zijn voogden een beroep op de discretionaire bevoegdheid van minister Gerd Leers (CDA, Immigratie en Asiel).

Uiteindelijk heeft de jongeman een studievisum aangevraagd en deze gekregen. Leers wil ervoor zorgen dat procedures worden versneld zodat asielzoekers niet meer jarenlang in Nederland blijven terwijl zij niet voor een verblijfsvergunning in aanmerking komen.

Geen gedwongen uitzetting Eritreërs


Nederland stuurt geen asielzoekers meer gedwongen terug naar Eritrea. Dat schrijft minister voor Immigratie Gerd Leers (CDA) aan de Tweede Kamer. Leers baseert zijn besluit op de laatste informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken over Eritrea.
Asielzoekers uit Eritrea kunnen een asielvergunning krijgen als zij geen toestemming hadden van de Eritrese autoriteiten om hun land te verlaten. Eritreërs die zonder uitreisvergunning uit hun land vertrekken, zouden bij terugkeer gevangenisstraf en foltering riskeren. De gewelddadigheden tegen deze mensen kan zelfs tot hun dood leiden, schrijft Leers.
Eritreërs die wel een uitreisvergunning van de Eritrese autoriteiten hadden, gaan alleen terug als zij dat zelf willen. Asielzoekers uit het Afrikaanse land die eerst in een ander Europees land zijn geweest en daar asiel konden aanvragen, worden naar dat Europese land teruggestuurd.

Uit de regio: Info-avond over komst ex-tbs'er in Oss

Een greep uit de regionale kranten van vrijdag 27 januari. Kampen niet in trek bij woningzoekende asielzoeker, politie keert terug in Zundert en info-avond over komst ex-tbs'er in Oss.
Info-avond over komst ex-tbs'er in Oss
Bewoners van de Grutto en ook van andere straten in de Schadewijk krijgen een speciaal georganiseerde informatie-avond over de komst van een ex-tbs'er. Dat heeft de zorgorganisatie Dichterbij besloten na berichten over onrust die in de wijk is ontstaan. Bewoners van de Grutto hebben donderdagmiddag een brief gekregen met een uitnodiging voor de bijeenkomst, maandag (om 19 uur) in buurthuis 't Hageltje. In principe is iedereen in de wijk welkom. (Bron: Brabants Dagblad)
Kampen niet in trek bij woningzoekende asielzoeker
Opnieuw heeft Kampen de wettelijk opgelegde taakstelling voor het huisvesten van asielzoekers niet gehaald. De gemeente had volgens de Huisvestingswet het laatste halfjaar van 2011 24 personen moeten huisvesten, inclusief een achterstand van acht personen van het half jaar daarvoor. Slechts achttien daarvan kregen een woning toegewezen. Reden voor de achterstand is dat het overgrote deel van de asielzoekers alleenstaand is. Er zijn dus relatief veel woningen nodig. Verder melden ze zich maar mondjesmaat bij de uitvoerder van de regeling, de Stichting Cares. (Bron: de Stentor)
Politie keert terug in Zundert
Een politieteam van vier agenten en vier rechercheurs vestigt zich op korte termijn in de enkele jaren geleden gesloten politiepost aan de Hofdreef in Zundert. Het team gaat zich volledig richten op het opsporen van de daders van een aantal overvallen in Zundert en de verdere aanpak van criminaliteit in de gemeente. De terugkeer van politiemensen aan de Hofdreef is een proef van voorlopig enkele maanden. (Bron: BN DeStem)

Leers: Asielprocedures inkorten

Minister Gerd Leers van Immigratie & Asiel zal binnenkort een groot pakket maatregelen presenteren om de procedures in vreemdelingenzaken terug te brengen. Dat heeft Leers laten weten na afloop van de ministerraad.
De maatregelen zijn bedoeld om procedures niet onnodig op te rekken en asielzoekers zo snel mogelijk duidelijkheid te geven, aldus Leers.
Gezinshereniging
Leers zei verder dat hij in Europa steeds meer begrip ontmoet voor de Nederlandse wens om de richtlijnen voor gezinshereniging in te perken. Volgens de minister zou de "Nederlandse open wijze van communiceren" door veel lidstaten als constructief worden ervaren.
De minister had weinig begrip voor het kinderpardon waarover dagblad Trouw vanochtend berichtte. Zes burgemeesters en ruim honderdduizend ondertekenaars van een petitie gaan Leers vragen om jonge asielzoekers die in Nederland geworteld zijn, niet terug te sturen naar hun eigen land. Volgens de minister zetten volwassen asielzoekers kinderen in om een verblijfsstatus af te dwingen.

ASIELZOEKERS ERITREA NIET GEDWONGEN TERUG

Nederland zal geen asielzoekers uit Eritrea meer gedwongen terugsturen. Eritreërs die zonder toestemming hun land hebben verlaten, kunnen een asielvergunning krijgen. Zij riskeren bij terugkeer gevangenisstraf en foltering die zelfs tot hun dood kan leiden.
fotoFoto
Asielzoekers Eritrea niet gedwongen terug
Dat heeft minister Gerd Leers (Asiel) vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven. Verder laat de minister weten dat Eritreërs die wel een uitreisvergunning van de autoriteiten van het Afrikaanse land hadden, alleen teruggaan als zij dat zelf willen. Ook zij kunnen een asielverzoek in Nederland indienen en dat wordt dan individueel beoordeeld.

donderdag 26 januari 2012

Next checkt: Geert Wilders over de SP

Afgelopen dinsdag vroeg Frits Wester op RTL Z aan PVV-leider Geert Wilders of hij snapte dat de Socialistische Partij in de peiling van Maurice de Hond de grootste van het land is. Wilders noemde SP-leider Emile Roemer een “sympathieke man”, die het goed doet in de peilingen. Maar, vervolgde hij toen:  ”Als je kijkt naar de inhoud waar de SP voor staat, dan snap ik daar helemaal niets van.” Daarop deed Wilders zes beweringen over de doelstellingen van de SP. next.checkt elk van zijn zes beweringen.
‘Ze willen de grenzen verder open, meer asielzoekers’
waar-200x176 Next checkt: Geert Wilders over de SPDe vraag is natuurlijk: meer dan wie of wat? Voor de volledigheid kijken we niet alleen of de SP meer asielzoekers wil toelaten dan het huidige kabinet,  maar ook of de socialisten meer vluchtelingen een verblijfsvergunning willen geven dan de PVV zelf. Uit het SP-verkiezingsprogramma en de website valt niet op te maken dat de partij meer asielzoekers wil toelaten dan de regering. Net als het kabinet benadrukt de SP het belang van snelle procedures en waar mogelijk opvang van asielzoekers in de eigen regio. De SP stelt dat er altijd plaats moet zijn voor politieke vluchtelingen, maar dat asielzoekers die niet als vluchteling worden erkend, moeten terugkeren.Dat komt overeen met het regeerakkoord van het kabinet waarin staat dat Nederland ‘vluchtelingen zal blijven beschermen en opvangen waar het, overeenkomstig het Vluchtelingenverdrag, gaat om slachtoffers van vervolging voor wie Nederland de eerste veilige plek is. Dit kan niet gelden voor asielzoekers die economische migranten blijken te zijn.’ Anders dan de SP bepleit de PVV een quotum voor asielzoekers. stoplicht_a-200x165 Next checkt: Geert Wilders over de SPMaximaal 1.000 personen per jaar zouden een verblijfsvergunning moeten krijgen. Bovendien moet er volgens de PVV een volledige immigratiestop komen voor mensen uit islamitische landen.  In 2010 kregen 10.010 asielzoekers een verblijfsvergunning. De cijfers voor 2011  zijn nog niet bekend, maar het is al zeker dat er ook  voor het eerste volledige jaar van het kabinet-Rutte veel meer dan 1.000 verblijfsvergunningen zijn verstrekt. De huidige regering laat dus meer asielzoekers toe dan de PVV zou willen.
Beperken we de bewering tot een vergelijking tussen de SP en de PVV, dan is deze dus waar: de SP wil meer asielzoekers toelaten dan de PVV. Maar  nergens zegt de SP de grenzen verder open te willen stellen dan ze onder het huidige kabinet zijn. Als Wilders met zijn uitspraak doelt op de huidige situatie, dan beoordelen wij deze daarom als onwaar.
‘De SP wil een politieke unie, een federaal Europa’
grotendeelsonwaar-200x172 Next checkt: Geert Wilders over de SPMet een ‘politieke unie’ en een ‘federaal Europa’ wordt een Europese Unie bedoeld waarin de lidstaten veel nationale bevoegdheden, bijvoorbeeld over economische beleid, hebben overgedragen aan een centraal bestuur in Brussel. Daarover zei SP-leider Roemer afgelopen september: „De politieke unie, door velen in deze Kamer gewenst, is mogelijk iets voor de langere termijn. Dat kun je niet opleggen, dat moet groeien”. De SP is dus niet principieel tegen een dergelijke unie gekant. Maar op haar websitestelt de SP: “De overdracht van steeds meer nationale macht naar Brussel leidt tot democratische erosie en ongecontroleerde besluitvorming. Dat proces moet worden afgeremd en gekeerd. De rol van nationale parlementen binnen de EU dient daarom te worden vergroot.” Op deelterreinen mag ‘Brussel’ van de SP dus wel machtig zijn, bijvoorbeeld als het gaat om het milieu. Maar, stelt SP-Kamerlid Harry van Bommel: “Het karakter van een steeds verdere beweging naar federalisering moeten we eruithalen. Landen moeten hun soevereiniteit behouden, bijvoorbeeld op justitiegebied.” De stelling dat de SP een „federaal Europa” wil, geeft de intenties van de partij niet getrouw weer en beoordelen wij dus als grotendeels onwaar.
‘Ze willen de aftrek van de  hypotheekrente aanpakken’
stoplicht_c1-200x165 Next checkt: Geert Wilders over de SPDe SP wil dat mensen met een duurder huis en een hoger inkomen minder renteaftrek krijgen dan nu het geval is. De bewering is strikt genomen dus waar. Maar voor het deel van de huizenbezitters met een hypotheek onder de 350.000 euro en een inkomen minder dan 50.000 euro bruto,verandert er wat de SP betreft niets. En wie een duurder huis heeft, mag de rente over de eerste 350.000 euro hypotheekschuld tegen 42 procent aftrekken. De vraag is dus voor hoeveel mensen er iets verandert. Dat blijkt moeilijk vast te stellen. Maar je kunt een rekensommetje maken, met behulp van  De Nationale Hypotheek Garantie die ook 350.000 euro als grens hanteert. Volgens de stichting die de NHG verstrekt, is bij bijna  tweederde van de garanties het gezamenlijk inkomen van de kopers minder dan 50.000 euro bruto. Van alle 118.000 huizen die in 2011  werden verkocht, werd 83 procent met zo’n garantie verkocht. Als onder deze groep bijna tweederde een inkomen van onder de 50.000 euro had, dan zou voor ruim de helft van de Nederlanders die vorig jaar een huis kocht onder de de SP-regeling niets veranderen. Dit is een grove schatting. Maar meewegend dat 73 procent van de 252.742 huizen die nu op Funda te koop staan 350.000 euro of minder kost, kunnen we voorzichtig concluderen dat voor een significant deel van de huizenkopers niets zou veranderen. We beoordelen deze claim daarom als deels waar.
‘Ze zijn tegen minimumstraffen’
waar-200x176 Next checkt: Geert Wilders over de SPDe PVV heeft een wetsvoorstel ingediend voor minimumstraffen. ‘Straatterreur’ en ‘ernstige en veel overlast veroorzakende misdrijven’ waaronder deelneming aan een criminele organisatie, kinderporno, verkrachting en dierenmishandeling zullen „stevig” worden aangepakt. Op de website van de PVV staat een overzicht van de voorgestelde minimumstraffen. Voor kinderporno is dat bijvoorbeeld vijf jaar cel, voor deelname aan een criminele organisatie acht jaar, voor dierenmishandeling drie maanden. Bij recidive verdubbelen de meeste straffen.De SP is het hier mee oneens. De partij vindtdat de rechter een straf ‘op maat’ moet kunnen opleggen, afgestemd op omstandigheden en de persoon. “Bij een systeem van minimumstraffen zou de rechter, onafhankelijk van de omstandigheden, de dader van een strafbaar feit tot een minimale straf moeten veroordelen. Diefstal zou dan bijvoorbeeld tot 4 jaar gevangenisstraf leiden, ook al was de dader een dakloze met honger”, aldus de SP-site. Kortom, deze bewering van Wilders is waar.
‘Ze willen meer uitgeven aan ontwikkelingshulp’
stoplicht_e-200x200 Next checkt: Geert Wilders over de SPHet huidige kabinet heeft het budget voor ontwikkelingshulp verlaagd van 0,8 procent van het bruto binnenland product naar 0,7 procent van het bbp – een vermindering met 750 miljoen euro per jaar. De PVV wil de ontwikkelingshulpafschaffen. Wat Wilders betreft wordt er alleen nog noodhulp gegeven, bij grote rampen. De SP is voor het besteden van 0,8 procent van het bbp aan ontwikkelingssamenwerking – meer dan het kabinet en meer dan de PVV. De stelling is dus waar.
‘De SP bezuinigt per saldo op de zorg’
stoplicht_c1-200x165 Next checkt: Geert Wilders over de SP“Als je het verkiezingsprogramma van de SP ziet, dan bezuinigen ze ook per saldo volgens het CPB op de zorg”, aldus Wilders. Wie het CPB-rapport openslaat, ziet ‘intensiveringen’ (geld erbij) en ‘ombuigingen’ (geld eraf). Kijk je alleen naar euro’s, dan komt de SP volgens Paul Besseling van  het CPB uit op 100 miljoen euro in de min – en de PVV op 100 miljoen in de plus. Kijk je ook naar  mensen, dan wil de SP 15.000 zorgverleners extra erbij, bovenop het basisplan dat van 25.000 mensen per jaar erbij uitgaat, tegenover 10.000 extra bij  de PVV. Volgens Besseling zijn de verschillen tussen SP en PVV minimaal, en zijn ze, met GroenLinks, de enige partijen die niet fundamenteel bezuinigen op zorg: de min van 100 miljoen is in het licht van de in totaal 87 miljard aan zorguitgaven per jaar  nagenoeg verwaarloosbaar. De SP wil bezuinigen op geneesmiddelen, de PVV op geestelijke gezondheidszorg – maar beide steken weer extra geld in meer handen aan het bed. Puur feitelijk bekeken is de stelling van Wilders  dus waar, maar verhoudingsgewijs, en omgerekend in mankracht, beoordelen wij het als betwistbaar.
Noot van de redactie: Over het oordeel bij deze laatste claim hebben we op de redactie lang gesproken. De CPB-rapporten bieden volgens ons geen duidelijkheid. Daarom moesten we afgaan op het oordeel van een deskundige bij het CPB, Paul Besseling, programmaleider zorg bij het planbureau. Hij merkte op dat de bezuiniging van de SP, die 100 miljoen euro, op het totale zorgbudget marginaal is te noemen. Alhoewel de stelling van de PVV strikt genomen correct is, komen we vanwege die marginale bezuiniging (100 miljoen op vele tientallen miljarden) uit op betwistbaar.

Verborgen gedichten in spotlight

SCHIEDAM - Vluchtelingenwerk Schiedam zet donderdagavond verborgen gedichten in de spotlight tijdens nationale gedichtendag. Vluchtelingen en migraten dragen donderdagavond gedichten voor. Gedichten die zij hebben meegenomen vanuit hun thuisland en het waard zijn gedeeld te worden met anderen.
Culturele bagage 
Maragarita Mena van Vluchtelingenwerk Schiedam legt uit: “Wij denken dat iedereen die naar Nederland is gekomen, een culturele bagage me zich mee neemt, die niet zichtbaar is. Eerst, in het begin, omdat je de taal niet spreekt. Later, omdat je dan mee gaat doen in de maatschappij. Zo blijft het verborgen, ook met bijvoorbeeld gedichten. Terwijl dat juist zo'n rijke bagage is, iets wat je met anderen kunt delen, waar je trots op kunt zijn.”

Positiviteit
Juist daarom heeft het vluchtelingenwerk besloten deze avond te organiseren. “Het is ook iets van eigenwaarde terugwinnen. Vluchtelingen en migranten zitten heel lang in een proces van onzekerheid, een lange procedure van wachten en wachten, dat kan heel negatief zijn. Dit geeft weer iets positiefs.”

Afghanistan, Rusland en China
En dat blijkt: zo'n veertien aanmeldingen zijn er binnen gekomen voor de dichtavond. Dichters kunnen hun eigen werk voordragen, maar dus ook gedichten die vanuit hun eigen taal en achtergrond vertaald zijn naar het Nederlands. Er is onder andere iemand uit Afghanistan, er is een Russich gedicht vertaald en een dame uit China die een levensfilosofie uit het Taoïsme vertaalde. 

Poëzie
Margarita heeft zelf ook een gedicht vertaald. Zelf is ze afkomstig uit Chili, ze woont nu zo'n 35 jaar in Nederland. Haar keuze was een gedicht van een Argentijn, over een Argentijnse dichteres die zelfmoord pleegde toen zij hoorde dat ze kanker had en zou overlijden. “Ik heb dit niet zozeer om het verhaal gekozen, maar meer om de poëzie, om de manier waarop hij het interpreteerde. Niet als het einde, maar eerder een verder leven van de dichteres, diep in de zee met de zeebewoners, op zoek naar nieuwe gedichten.”

Moeite waard
Samen met haar dochter heeft zij het gedicht vanuit het Argentijns vertaald naar het Nederlands. “Dat was best een uitdaging, om zoiets moeilijks wat eigenlijk niet direct in een andere taal vertaald kan worden, toch goed onder woorden te brengen.” De moeite waard vond ze het wel: “Het is gewoon heel leuk om dit met anderen te delen!”

Meerderheid voor hulp aan vluchteling op straat

Van ruim 1200 respondenten van de poll op Gemeente.nu vindt ruim 90 procent dat uitgeprocedeerde asielzoekers die op straat staan hulp verdienen. “Gemeenten willen voorkomen dat mensen onder een brug belanden.”
Minister Gerd Leers van Immigratie, Integratie en Asiel is het eens met de negen procent die hulp aan vluchtelingen in de kou “onnodig en onwenselijk” vindt. “Wanneer er sprake is van een situatie van vrieskou en niet is gebleken dat de vreemdeling zelf voor een alternatief kan zorgen, zal geen beëindiging van de COA-opvang plaatsvinden”, stelt Leers.
De vraag is dan wat gemeenten kunnen doen als ze worden geconfronteerd met zwervende asielzoekers, die ook bij gemeentehuizen kunnen vragen om hulp. “Op het moment dat mensen op straat gaan zwerven, heb je vaak veel grotere problemen”, zegt woordvoerder Frea Broekman van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). “Gemeenten willen voorkomen dat mensen onder een brug belanden.”
Politiek
Toch heeft de VNG geen advies of mening over het wel of niet helpen van zwervende asielzoekers. “Dat is een politiek besluit”, stelt de woordvoerder. Het is daarmee aan de gemeenten zelf. Als ze niet willen helpen, kunnen ze bellen met de Dienst Terugkeer en Vertrek. Dan komt een busjes langs. Als de hulpvrager nog te vinden is, wordt deze vluchteling meegenomen.
Wat als gemeenten wel willen helpen? Dan zijn er twee mogelijkheden, ziet Broekman. De lokale overheid kan doorverwijzen naar instellingen die vallen onder de Wet maatschappelijke ondersteuning, zoals de noodopvang van het Leger des Heils. Een andere mogelijkheid is het benutten van de steun die kerken mogelijk aanbieden in de gemeente.