Van onze redacteur

De lichte Italiaanse maaltijd die premier Elio Di Rupo (PS) maandagavond serveerde aan zijn zes vicepremiers hielp niet om de kloof over een rist topbenoemingen te overbruggen. Ministers benoemen is blijkbaar gemakkelijker dan topambtenaren.

Over twee benoemingen raakten ze het wel eens: Catherine De Bolle, de best gerangschikte kandidaat, wordt de nieuwe topvrouw van de federale politie. En Jozef De Witte mag nog even directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen blijven.

De Bolle raakte maar benoemd nadat was beslist dat de directeur van de gerechtelijke politie een Franstalige wordt. En De Witte moet beloven dat hij over een half jaar ontslag neemt als het Centrum omgevormd wordt tot een 'interfederaal' centrum.

De andere benoemingen bleven geblokkeerd. Het is een indrukwekkende lijst. Het gaat om topmanagers voor vier sociale parastatalen: de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP), de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid van Zelfstandigen (RSVZ), de Rijksdienst voor Kinderbijslag van Werknemers (RKW) en de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsuitkeringen (HZIV).

Daarnaast zijn drie ministeries (FOD's) vacant: de Kanselarij, Economie en Mobiliteit en men weet dat het komende jaar ook Binnenlandse Zaken en Justitie vrijkomen. Ook Fedasil moet een nieuwe baas krijgen.

En dan zijn er nog de NMBS, Dexia België en Brussels Airport. Het mandaat van de drie NMBS-toplui is allang verstreken, maar er is een herstructurering op komst. De staatsbank Dexia België moet een nieuwe leiding krijgen. En Brussels Airport moet zijn voorzitter Luc Van den Bossche vervangen. In de ministeries moet een taalevenwicht bereikt worden, maar belangrijker is het 'politiek evenwicht'.

Het echte knelpunt is de RVP, of beter de kandidaat ervoor: Jean-Marc Delporte. Die PS'er is de eerst gerangschikte voor de FOD Economie én voor de RVP. De procedure voor de RVP is helemaal rond, de sociale partners aanvaardden hem al. De nieuwe minister van Pensioenen, Vincent van Quickenborne (Open VLD), echter niet. Hij draagt hem niet voor. En zolang hij dat niet doet, wil de PS niet over de andere benoemingen praten. Zo gaat dat.

Delporte was een van de toplui bij Financiën in de periode van Didier Reynders, toen daar de PS-MR-oorlog woedde die dat departement jaren verlamde. Heel die top werd afgezet door de Raad van State, niet daarom maar omdat er destijds iets mis ging bij hun benoeming. De nieuwe chef van Financiën, Hans D'Hondt, is intussen in december benoemd geraakt.