donderdag 26 januari 2012

Asielcentrum Helchteren kan tot einde mei open blijven

HELCHTEREN - Het tijdelijk asielcentrum op het militaire domein van Helchteren kan tot einde mei open blijven. De Hasseltse rechter in kort geding heeft donderdag de eis tot sluiting van de gemeente Houthalen-Helchteren afgewezen.



Eind november 2011 besliste de federale overheid de opvang voor asielzoekers tot einde mei 2012 te verlengen, maar de gemeente ging daar niet mee akkoord en spande een procedure in kort geding aan tegen de Belgische staat.
Volgens de gemeente was de inrichting van een asielcentrum op het militaire domein in strijd met de stedenbouwkundige voorschriften. De minister van Landsverdediging had het militaire domein met bijhorende gebouwen in concessie aan het Rode Kruis gegeven voor de dringende opvang van asielzoekers. Na 31 mei 2012 zal het asielcentrum ontmanteld worden
 In het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan staat het militair domein voor de toekomst ingekleurd als natuurgebied. Volgens de gemeente mag in dergelijk gebied geen asielcentrum staan. De gemeente wilde dus vanaf 1 december 2011 het asielcentrum laten sluiten en de Belgische staat een dwangsom van 25.000 euro per dag vertraging laten opleggen.
De rechter in kort geding oordeelde donderdag dat er voor de omvorming van een militaire kazerne naar een asielcentrum geen vergunning voor deze bestemmingswijziging nodig is.
Vroeger waren er militairen gekazerneerd in Helchteren en volgens de rechter kan de gemeente nu ook niet aantonen dat er sinds de aanwezigheid van de asielzoekers veel overlast is voor de buurtbewoners. Het aantal asielzoekers is volgens de rechter niet hoger dan het aantal gekazerneerde militairen vroeger. De gemeente Houthalen-Helchteren draait nu op voor de 2.640 euro rechtsplegingsvergoedingen voor de Belgische staat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten