zondag 22 januari 2012

Mensenrechten zijn geen Europese prioriteit

De Europese Unie voert in het buitenland steevast campagne voor mensenrechten, maar intern lukt het haar niet van mensenrechten een prioriteit te maken. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) vandaag in haar jaarrapport.
In het rapport beoordeelde HRW de reactie van de EU-lidstaten op de vluchtelingenstroom die zich tijdens de opstanden in de Arabische wereld op gang trok. Zo zorgde de opvang van Tunesische vluchtelingen voor diplomatieke hoogspanning tussen Frankrijk en Italië.

Pijnpunten

"Hoewel de EU en de lidstaten hameren op het belang van mensenrechten in de Arabische Lente, willen ze van mensenrechten geen prioriteit maken op het thuisfront", zo stelt HRW in het rapport. De organisatie wijst onder meer op de beperking van het vrije verkeer binnen de Schengenruimte, de disputen over de redding van bootvluchtelingen en de weigerachtigheid om vluchtelingen uit Libië op te vangen, een pijnpunt dat ook eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström de voorbije week aan de kaak stelde.

Reactie was onvoldoende

Maar ook de Europese Commissie schiet volgens HRW te kort in haar opdracht om respect voor fundamentele rechten af te dwingen. De reactie van de Commissie op de Hongaarse mediawet was onvoldoende, evenals haar optreden bij de uitzetting van Roma uit Frankrijk en haar reactie op de gevolgen van het overbelaste asielsysteem in Griekenland. (belga/ep)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten