donderdag 26 januari 2012

100.000 mensen achter voorstel voor kinderpardon asielzoekers

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi. © anp
Verschillende burgemeesters zullen binnenkort bij minister Gerd Leers (Asielbeleid) aandringen op clementie voor asielkinderen die langer dan acht jaar in Nederland wonen. Het initiatief voor de actie komt van GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi, die alle lokale GroenLinks-afdelingen verzocht om een motie daartoe in te dienen.
Daarmee opent dagblad Trouw vandaag. Minister Leers kan op korte termijn zes 'verontruste' burgervaders op zijn stoep verwachten die zich 'zorgen maken over het lot van asielkinderen die langer dan acht jaar in Nederland wonen', en dus in principe geworteld zijn in ons land. De burgemeesters zijn tot dit bezoek aangezet door moties vanuit hun gemeenteraden die hen oproepen de minister te overtuigen de 'wortelingswet' te aanvaarden. 

Het initiatief voor de actie komt van GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi, die alle lokale GroenLinks-afdelingen verzocht om een dergelijke motie in te dienen. Zeven gemeenten, waaronder Enschede, Eindhoven en Oostzaan, hebben inmiddels al gestemd over de motie. Dibi: 'Opvallend is dat CDA soms voorstemt, soms verdeeld. Soms stemmen zelfs VVD'ers voor.' Die laatste partij heeft gisteren echter wel een oproep de deur uit gedaan die partijleden waarschuwt voor deze 'pr-campagne' en gemeenten aanraadt om vooral geen gehoor te geven aan de oproep van de GroenLinkser.

KritischDe 'wortelingswet' verwijst naar een wetsvoorstel van de PvdA en ChristenUnie. 'Gewortelde' kinderen die langer dan acht jaar legaal in Nederland verblijven (of vijf jaar in het geval van alleenstaande kinderen), kunnen hiermee in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. 

Onder meer het CDA is echter kritisch over het voorstel. Volgens de partij is het hoogst onzeker of er voor deze wet een meerderheid te vinden is. De fractie zit in een uitermate stekelige situatie - niet alleen moet zij rekening houden met de coalitiepartners in de regering , ook van de eigen achterban is niet duidelijk hoe groot de steun is voor zo'n wet om kinderen na zoveel jaar te laten blijven.

BN'ers

Om de steun voor zijn actie te vergroten organiseerde Dibi half december al een online petitie met steun van Bekende Nederlanders om jongeren zoals de Angolese jongen Mauro Manuel in Nederland te laten. Dit zogeheten 'kinderpardon', waaronder inmiddels honderdduizend handtekeningen staan, werd Dibi aanvankelijk niet in dank afgenomen. Volgens PvdA en ChristenUnie is steun uit het land zeer welkom, maar gaat het uiteindelijk toch om het draagvlak in het parlement. 

Toch hebben verschillende fracties deze week besloten de krachten te bundelen. 'We willen het niet langer hebben over woorden, maar over onze overeenkomst: draagvlak zoeken. Daarom organiseren we over drie weken een bijeenkomst hier in de Kamer, waarbij we het advies van de Raad van State over ons wetsvoorstel gaan presenteren én onze reactie erop', aldus ChristenUnie-Kamerlid Voordewind. 

Verwacht wordt dat bij deze happening niet alleen maatschappelijke organisaties, asieladvocaten en misschien asielkinderen zelf aanwezig zullen zijn, maar bijvoorbeeld ook enkele Bekende Nederlanders die het kinderpardon van Dibi steunen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten