zondag 22 januari 2012

Fedasil moet zelf 5 miljoen ophoesten voor noodopvang asielzoekers

Fedasil zal 5 miljoen euro uit eigen middelen ophoesten om vier van de vijf noodopvangcentra open te houden tot einde mei 2012. Dat schrijft Het Belang van Limburg.
Een en ander is het gevolg van de regeringsbeslissing om de noodopvangcentra maar tot eind maart te financieren. 1.900 mensen komen zo weer op straat terwijl het opvangcircuit al overvol zit.

Deadline

In volle asielcrisis besliste de toen ontslagnemende regering- Leterme op 27 oktober 2010 vijf zo goed als leegstaande kazernes na veel communautair gekissebis voorlopig toe te wijzen aan Fedasil. Die organiseerde met hulp van het Rode Kruis in geen tijd vanaf december 2010 ruim 2.000 extra plaatsen in onder meer het Limburgse Helchteren en het Antwerpse Weelde.
De oorspronkelijke bedoeling was dat de kazernes een jaar zouden dienen als transitcentrum. Die deadline werd door de ministerraad van 27 juni 2011 verlengd tot mei 2012. Nu heeft de regering-Di Rupo op 22 december beslist om maar geld te voorzien tot 31 maart voor vier van die vijf noodopvangcentra. Maar alleen Gembloux kan zoals eerder afgesproken openblijven tot eind november 2012.

Eigen middelen

Er komen geen nieuwe asielzoekers meer bij in Helchteren, Weelde, Bastogne en Elsene. Tenzij de betrokken centra onder hun streefcapaciteit zitten.
Fedasil zal die twee maanden, waarvoor de regering geen geld meer vrijmaakt, nu met eigen middelen financieren. Dat kost vijf miljoen euro. Dat geld kan niet gebruikt worden voor geplande en altijd dringende bijkomende opvang.
"Hoe dan ook zullen eind mei 1.900 transitplaatsen wegvallen. 1.900 mensen weg krijgen in een opvangcircuit dat al overvol zit, is onmogelijk. Dat betekent dat er veel meer mensen op straat zullen staan. Er komt een nieuwe asielcrisis aan. Tenzij het beleid terugkomt op zijn beslissing", zegt een goed geplaatst waarnemer.
Het opvangnetwerk van Fedasil en partners stijgt jaar na jaar. Nu zijn er 23.500 opvangplaatsen, noodopvang inbegrepen. In 2011 meldden zich 32.574 nieuwe asielzoekers.
Meer over het asielbeleid van Di Rupo I, vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten