vrijdag 20 januari 2012

Maggie De Block wil asielcentrum Weelde twee maanden vroeger dicht

RAVELS - Staatssecretaris voor asiel en migratie Maggie De Block (Open VLD) wil fors besparen en overweegt daarom om het asielcentrum in Weelde al op 31 maart te sluiten. Dat is twee maanden vroeger dan gepland.



De regering-Leterme besliste vorig jaar om alle tijdelijke opvangcentra, waaronder de voormalige Navo-basis in Weelde, langer open te houden: tot einde mei. Zo wilden de regeringsleiders vermijden dat er in de koude wintermaanden opnieuw asielzoekers de nacht zouden moeten doorbrengen op straat.
Intussen heeft Elio Di Rupo (PS) de fakkel overgenomen. Voor de tijdelijke opvang van kandidaat-vluchtelingen in leegstaande kazernes in Vlaanderen en Wallonië heeft de nieuwe staatssecretaris voor asiel en migratie Maggie De Block (Open VLD) maar een budget gekregen tot einde maart. En aangezien alle ministeries de broeksriem moeten aanhalen, gaat De Block ervan uit dat er geen extra geld meer zal worden toegewezen aan haar departement. Ze wil daarom alle tijdelijke opvangcentra op 31 maart sluiten.
Hilde Van Gastel van het Rode Kruis, uitbater van het noodopvangcentrum in Weelde, gelooft niet dat de soep zo heet gegeten wordt als ze wordt opgediend. 'Want er zijn nog altijd opvangplaatsen te kort in ons land', zegt ze.
In Weelde verblijven er vandaag vierhonderd kandidaat-vluchtelingen. 'Normaal zouden we vanaf half maart starten met een geleidelijke afbouw. Als het centrum toch al op 31 maart dicht zou gaan, moeten we begin februari al beginnen te ontruimen.'
Het personeel hoeft zich volgens Van Gastel geen zorgen te maken, ongeacht de datum van sluiting op 31 maart of 31 mei. 'Het Rode Kruis is een correcte werkgever. Iedereen zal betaald worden tot de normale einddatum van zijn arbeidscontract.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten