vrijdag 20 januari 2012

Asielzoekers VUB in hongerstaking

De 23 asielzoekers die onderdak krijgen van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), zijn sinds zaterdag in hongerstaking. Op 1 maart moeten ze een ander onderkomen gevonden hebben. Ze zien intussen geen vooruitgang in hun dossier.
Sinds zaterdag zijn een twintigtal asielzoekers die de Vrije Universiteit Brussel (VUB) opvangt in hongerstaking gegaan. FM Brussel sprak ervover met Steph Feremans van VUB.
Met de winter in aantocht, besliste de VUB een aantal lokalen in de Triomflaan in Oudergem open te stellen voor asielzoekers die op straat woonden. Dat meldt FM Brussel. 23 mannen, hoofdzakelijk uit Noord-Afrika afkomstig, konden er terecht. Ze zijn zaterdag in hongerstaking gegaan.
“Ze willen een verblijfsvergunning om te kunnen werken,” zegt Steph Feremans van de VUB. “Het zit hen dwars dat er niets verandert aan hun situatie. De meeste van hen hebben echter nog geen asielaanvraag ingediend bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Een beetje vreemd vind ik dat, ik heb hen nochtans herhaaldelijk aangemaand om dat te doen.”
Oplossing
De hongerstakers mogen in de lokalen van de VUB blijven tot 1 maart. “Het is nog niet duidelijk wat er daarna met hen gebeurt,” zegt Feremans. “We zoeken nog naar een oplossing. Het is bijna uitgesloten dat ze bij ons blijven. De lokalen waar ze nu verblijven, zullen verbouwd worden. We hebben zelf lokalen te kort. Sommige diensten zijn daar echt al lang op aan het wachten.”
Stand-by
De asielzoekers hebben collectief een advocaat in de arm genomen en krijgen ook medische begeleiding. “Ze worden opgevolgd door onze dienst en de dokter van het UZ die ervaring heeft met hongerstakers,” zegt Feremans. “Het Rode Kruis staat ook stand-by. We weten dat een hongerstaking lang kan aanslepen. De vorige waar we mee te maken hadden duurde 3 maanden, tot sommige hongerstakers het bewustzijn verloren en naar het ziekenhuis moesten worden afgevoerd. We proberen met het steuncomité van de VUB op hen in te praten en hen ervan te overtuigen om ermee op te houden.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten