woensdag 18 januari 2012

1.300 extra opvangplaatsen voor asielzoekers

Er komen in de volgende weken en maanden 1.300 extra plaatsen bij om asielzoekers op te vangen. Tegen maart komt er een structureel plan om desteeds groeiende asielcrisis aan te pakken. Dat schrijft staatssecretaris van Migratie Maggie De Block (Open Vld) in haar beleidsnota over de opvang van asielzoekers, die straks in de Kamer wordt voorgesteld.
Er komt bovendien een gelijkschakeling van de kosten van de opvangcentra,want die lopen soms onverklaarbaar uiteen. En Fedasil, dat de opvang van asielzoekers organiseert, krijgt een vaste nieuwe directeur.
Momenteel hebben 78 gemeenten of 13% van het totaal aantal gemeenten nog geen opvanghuizen voor asielzoekers. Mogelijk worden die daartoe verplicht. Daarover komt nog deze maand overleg met de steden en gemeenten.
De Block keurt uitdrukkelijk de strafklacht van de Liguedes Droits de l’Homme af. De mensenrechtenorganisatie diende einde augustus een klacht in bij de Brusselse arbeidsauditeur tegen de bazen van Fedasil en tegen alle voogdijministers sinds 2008 (Marie Arena, Philippe Courard, Laurette Onkelinx) omdat er onvoldoende opvang voor asielzoekers werd georganiseerd en 11.000 asielzoekers zonder opvang op straat werden gezet. “Ik kan hiervoor geen begrip opbrengen, mijn mensen doen dag in dag uit hun uiterste best om in moeilijkeomstandigheden hun job zo goed mogelijk te doen”.
Een volledig overzicht van alle beleidsvoorstellen rond asiel, migratie en opvang vindt u op de expertenpagina van John De Wit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten