zondag 15 januari 2012

’Albayrak kan niet terug’

AMSTERDAM -  Nurten Albayrak voelt zich gesterkt door de uitspraak van het Haagse gerechtshof, die haar schorsing bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) ongedaan heeft gemaakt. Zij zou uiterlijk op 1 maart weer bij de organisatie aan de slag kunnen, maar de meeste deelnemers aan de Stelling van de Dag zien dat niet gebeuren.

Volgens velen is Nurten Albayrak ’aangeschoten wild’ en kan zij vanwege de verstoorde werkverhoudingen ook op de lange duur niet terug naar het COA. Zelfs als eind maart de uitkomsten van het onderzoek naar haar functioneren gunstig zouden uitpakken, dan nog heeft zij de schijn tegen. „Zij is te veel beschadigd en de twijfel over haar functioneren blijft, waardoor zij nooit zal kunnen terugkeren”, zo verwoordt een deelnemer Albayraks positie.
Menigeen gelooft niet in een algehele rehabilitatie van Albayrak, alhoewel zij zelf wel verwacht gewoon weer te kunnen terugkeren in haar directeursfunctie. De uitspraak van het hof ziet zij als eerste stap op weg naar eerherstel. Maar, zoals een respondent terecht opmerkt, is het vonnis van het hof puur gericht op de gronden van de schorsing. „Rechter heeft op procedurele gronden het non-actief van Albayrak opgeheven, en dat is geen beoordeling of Albayrak al of niet slecht functioneert.” De uitspraak van de rechter zegt niets over haar functioneren. De meesten hadden liever gezien dat het gerechtshof had gewacht met z’n uitspraak totdat de uitkomsten van het onderzoek naar Albayrak bekend zijn geworden.
Voor velen heeft Albayrak het verbruid. Ze zou een ’zonnekoningin’ zijn die een ’angstcultuur’ bij het COA in stand hield, en daarbij te veel verdienen. Ook verwijten velen haar ’blingbling’-gedrag, waarmee wordt verwezen naar de peperdure ’gouden’ Mercedes met chauffeur. „Al is er maar twintig procent waar van de beschuldigingen, zij kan niet blijven. Anderen ontslaan en zelf zo veel verdienen en met die auto rondrijden, schandalig”, roept een boze deelnemer uit.
Nu kan er kritiek worden geleverd op het gebruik van de peperdure bolide waarin zij zich liet rondrijden, maar van de ophef over de salariskwestie blijft bij nader inzien weinig over. Albayrak werd geschorst door minister Leers (Vreemdelingenzaken) omdat ze onjuiste salarisinformatie zou hebben doorgegeven. In het arrest van het hof blijkt dat een misverstand over de weergave van berekeningen, die uitgingen van 36 uur, terwijl zij in werkelijkheid 40 uur werkte.

Klagers

Van de vermeende autoritaire bestuursstijl (’zonnekoningin’) en de anonieme getuigenissen daarover in een NOS-reportage moet worden afgewacht in hoeverre deze ’misdragingen’ op realiteit zijn gebaseerd. Aan de andere kant zijn velen, ook in de Tweede Kamer, bang dat de klagers bij het COA nu hun mond houden omdat Albayrak mag terugkeren. „Ik denk dat de mensen die iets gezegd hebben over haar nu voor hun baan moeten vrezen”, klinkt het.
Maar de pijlen worden niet alleen gericht op de bestuursvoorzitster, ook de raad van toezicht van het COA, onder leiding van Loek Hermans, heeft steken laten vallen. En als gevolg daarvan heeft minister Leers paniekvoetbal gespeeld door Albayrak direct op non-actief te zetten, zonder dat zij zich eerst kon verweren. „Kan de raad van toezicht wel aanblijven?” vraagt iemand zich af, met daarna het veelzeggende antwoord: „Ze hebben allen boter op hun hoofd.” En: „Als eerste moet de raad van toezicht ontslagen worden. Dan moet bekeken worden met Albayrak wat er waar is. Als zij gelijk heeft, dan mag ze blijven.”
Toch geloven weinigen dat Albayrak echt weer aan de slag zal gaan bij het COA. De meerderheid denkt dat zij, met de uitspraak van het hof achter de hand, een royale ontslagvergoeding zal willen claimen. „Onmogelijke terugkeer, bij Albayrak gaat het om ontslagvergoeding, voor de rest speelt zij het spelletje mee.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten