vrijdag 20 januari 2012

ASIELZOEKERS OPGESLOTEN IN ZIEKMAKEND DETENTIECENTRUM

Asielzoekers die uitgeprocedeerd zijn en in een detentiecentrum in Zeist zitten, hebben te kampen met ernstige gezondheidsklachten doordat de luchtkwaliteit al jaren slecht is. De Vereniging van Asieladvocaten en -Juristen Nederland heeft de Staat der Nederlanden aangeklaagd.
fotoFoto
Asielzoekers opgesloten in ziekmakend detentiecentrum
In gebouw 4 van het detentiecentrum in Zeist werkt het ventilatiesysteem slecht. Tot die conclusie komt het tv-programma Zembla. De luchtkwaliteit is daardoor slecht en dat leidt totgezondheidsproblemen bij asielzoekers die daar een groot deel van de dag opgesloten zitten. Advocaat F. Verbaas heeft cliënten die onder meer ademhalingsproblemen, huiduitslag en hoofdpijn hebben door de slechte luchtkwaliteit. In het gebouw verblijven 292 asielzoekers.
De Inspectie voor de Sanctietoepassing, onderdeel van het ministerie van Justitie, geeft toe dat de luchtkwaliteit in het gebouw slecht is en dat mensen daardoor gezondheidsproblemen hebben. De Inspectie vindt dat er direct maatregelen moeten worden getroffen om de problemen aan te pakken.

Problemen al in 2010 bekend

Inspecteur B. van der Linden zegt in Zembla dat artsen van het detentiecentrum bevestigen dat asielzoekers gezondheidsklachten hebben die 'serieus moeten worden genomen'. Hij zegt hetministerie van Justitie al in 2010 op de hoogte te hebben gesteld van de slechte omstandigheden en de gezondheidsproblemen die daardoor ontstaan. In 2011 herhaalde hij nogmaals zijn zorgen.
In juli 2011 belooft staatssecretaris Teeven aan Van der Linden dat hij iets aan de slechte omstandigheden in het detentiecentrum zal doen, maar volgens Van der Linden is de situatie sindsdien alleen maar verslechterd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten