vrijdag 1 juli 2011

Opvangnetwerk Fedasil in Belgie

Fedasil is het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers. Fedasil verleent materiële hulp aan asielzoekers in België, door het organiseren – rechtstreeks of met partners - van kwaliteitsvolle opvang en begeleiding. Daarnaast zorgt Fedasil voor de observatie en oriëntatie van niet-begeleide buitenlandse minderjarigen – al dan niet asielzoekers.

Fedasil draagt bij tot het uitdenken, voorbereiden en uitvoeren van het opvangbeleid. Het agentschap coördineert ook de programma's voor vrijwillige terugkeer en is in België de verantwoordelijke overheid voor het Europees Vluchtelingenfonds (EVF).

Ten slotte werkt Fedasil, in het kader van verschillende initiatieven, ook aan de integratie van de opvangcentra in de lokale gemeenschappen.

Fedasil is een instelling van algemeen belang van type A, onder het toezicht van de Staatssecretaris van Maatschappelijke Integratie, Philippe Courard.

Er werken meer dan 1.100 mensen bij Fedasil. Het overgrote deel hiervan werkt in de 19 opvangcentra die verspreid liggen over België. De hoofdzetel en de dienst dispatching tellen samen ongeveer 175 voltijdse werknemers. Hier vindt u het organigram van Fedasil.


EnaroFedasil is lid van Enaro, een Europees netwerk van nationale organisaties (overheidsorganisaties en ngo’s) die asielopvang organiseren. Het netwerk telt momenteel een 17-tal landen. Delegaties uit de Enaro-lidstaten ontmoeten elkaar geregeld om informatie en personeel uit te wisselen. Enaro staat voor 'European Network of Asylum Reception Organisations'. Meer informatie op www.enaro.eu.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten