zondag 3 juli 2011

Macedonië wil terugkeer Roma

Donderdag 30 juni ontving Fedasil een officiële delegatie uit Macedonië, die kwam praten over de Roma. Nieuwe maatregelen in hun land moeten de situatie van deze bevolkingsgroep drastisch verbeteren. Dat zou de asielzoekers moeten stimuleren om terug te keren…
Het duurde even voor de meeting van start ging, want Minister Mustafa Nezdet, de Macedonische minister voor Implementatie van de Roma Strategie, was verloren gelopen in het druilerige Brussel. Maar een half uur later was de voltallige delegatie (5 sprekers en 2 tolken) er dan toch.
Met de zogenaamde Roma Strategy wil Macedonië iets doen aan de socio-economische situatie van de Roma. De strategie steunt op vier pijlers: onderwijs / tewerkstelling / huisvesting / gezondheid. Tal van initiatieven, zoals het opbouwen van scholen, het verlenen van onderwijsbeurzen, ... moeten verbetering brengen.
De sprekers (oa nog een partijvoorzitter, een parlementslid en een burgemeester), waren eerder op de dag ook bij staatssecretaris Wathelet gepasseerd. De bedoeling van dit bezoek aan België was om duidelijk maken dat Macedonië de zaken niet passief aanschouwt maar zoveel mogelijk Roma actief afraadt om asiel aan te vragen in de EU.
Oorspronkelijk had de delegatie gevraagd alle Roma-bewoners uit de centra rechtstreeks toe te spreken, maar owv praktische redenen zullen de centrumdirecteurs de boodschap aan hen overbrengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten