woensdag 11 april 2012

PvdA: uitzonderingspositie voor vluchtelingen

DEN HAAG -  Het kabinet wil dat immigranten zelf de (financiële) verantwoordelijkheid nemen voor hun inburgering, maar de PvdA wil dat voor echte vluchtelingen een uitzondering wordt gemaakt. Dat zegt Martijn van Dam van de partij.


De vluchtelingen moeten ook kosteloos maatschappelijke ondersteuning krijgen, want ze hebben geen enkel sociaal netwerk. „Het gaat om mensen die hun leven niet zeker waren in hun vaderland. We moeten ze niet alleen een veilig heenkomen bieden, maar ook een toekomst.”
Van Dam hoopt het CDA deze week over de streep te trekken en wijst erop dat er in de achterban van deze partij nogal wat mensen zijn die zich om vluchtelingen bekommeren.
Hij heeft verder ook niet veel op met de wijzigingen van de Wet Inburgering in het algemeen. Het kabinet doet te weinig aan de echte integratieproblemen, zegt hij, en is meer bezig met symbolen om de PVV tevreden te houden.
Van Dam kwam tijdens het debat dinsdagavond stevig in aanvaring met Joram van Klaveren van de PVV, die de PvdA onder meer de verantwoordelijkheid voor de 'massa-immigratie' en 'gekke ideeën' verweet. Van Dam was getergd: „Stel nou eens een beetje een vraag op niveau, dan kunnen we een goed debat hebben!“
In de Kamer zijn nog veel vragen over de schulden waarin inburgeraars zich voor hun inburgering moeten steken, over voor wie het voorgenomen sociale leenstelsel open moet staan, over het aanbod van cursussen en over het intrekken van de verblijfsvergunning als het inburgeren uiteindelijk verwijtbaar niet lukt.
Minister Gerd Leers (Integratie) antwoordt woensdag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten