woensdag 11 april 2012

OR: Albayrak definitief niet terug


De ondernemingsraad van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vindt dat topvrouw Nurten Albayrak niet kan terugkeren 'in welke functie dan ook'. De personeelsvertegenwoordiging heeft dat de COA-medewerkers vandaag in een verklaring (.pdf) laten weten.
Aanleiding is onder meer het proces dat Albayrak heeft gevoerd tegen de commissie-Scheltema, die in opdracht van minister Leers onderzoek heeft gedaan naar de bestuurscultuur en het werkklimaat bij de asielorganisatie.

Commotie

Inzet van Albayrak daarbij was dat zij de verslagen wilde inzien van de vertrouwelijke gesprekken die Scheltema de afgelopen maanden met medewerkers heeft gevoerd. Dat was volgens haar nodig om zich goed te kunnen verweren tegen de kritiek in het rapport.
Albayrak ving bot bij de rechters, zowel in kort geding als in hoger beroep. Volgens de ondernemingsraad heeft haar eis om de vertrouwelijkheid op te heffen voor zoveel commotie gezorgd binnen het COA, dat zij nu beter definitief weg kan blijven. "De raad constateert dat de aanpak van mevrouw Albayrak sociaal emotionele onveiligheid vergroot bij medewerkers en daarmee schade toebrengt."

Geheimhoudingsplicht

De ondernemingsraad neemt het Albayrak ook kwalijk dat die via haar advocaat in een krant uitspraken heeft gedaan over de uitkomst van het interne klachtenmeldpunt dat de OR had ingesteld. Zij zou daarmee haar geheimhoudingsplicht hebben geschonden.
Albayrak zit sinds afgelopen september thuis. Van de rechter mocht zij in maart weer beginnen als algemeen directeur, maar zij zag daar onder druk van het COA en de minister vanaf, in afwachting van het rapport-Scheltema. De OR had er begin dit jaar al op aangedrongen dat Albayrak voorlopig niet zou terugkeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten