donderdag 27 oktober 2011

'Minderjarige asielzoekers mogen blijven'

AMSTERDAM -  De PvdA en de ChristenUnie willen dat minderjarige asielzoekers voortaan na 8 jaar in Nederland mogen blijven. Voorwaarde is wel dat zij niet illegaal zijn geweest en dat zij of hun ouders de procedure niet hebben gefrustreerd. De twee partijen presenteren daartoe dinsdag een initiatiefwet.



Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie Joël Voordewind wil met de nieuwe wet schrijnende gevallen, zoals die van de Angolese Mauro en de Afghaanse Sahar, voorkomen. ,,De rechten van het kind moeten we zwaarder laten wegen dan de procedure'', aldus de politicus, die een structurele oplossing wil in plaats van steeds maar te reageren op incidenten.
In het wetsvoorstel staat verder dat kinderen die alleen naar Nederland vluchten na 5 jaar al een verblijfsvergunning moeten krijgen. De termijn moet volgens de PvdA en de ChristenUnie korter zijn, omdat kinderen zonder ouders zich sneller wortelen in de Nederlandse maatschappij. Ook voor deze kinderen geldt dat het aan de overheid of andere omstandigheden buiten hen om te wijten moet zijn dat zij zolang hebben moeten wachten op een oplossing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten