maandag 24 oktober 2011

PvdA en CU: Pardon voor jonge asielzoeker


DEN HAAG - Minderjarige asielzoekers die door toedoen van de overheid al acht jaar in een procedure zitten, moeten automatisch een verblijfsvergunning krijgen.
Voorwaarde is wel dat de kinderen niet illegaal zijn geweest. Dat is de strekking van een initiatiefwet die PvdA en ChristenUnie (CU) vandaag presenteren.

Beide partijen willen met hun voorstel kinderrechten verankeren in de asielwetgeving. Ad hoc-regelingen, zoals voor de Afghaanse Sahar Hbrahim Gel, zijn dan niet meer nodig. Haar gezin mocht blijven omdat minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) besloot een aparte uitzondering te maken voor verwesterde meisjes uit Afghanistan. Momenteel is er veel discussie over het lot van Mauro Manuel, die van Leers terug moet naar Angola. Op grond van het PvdA/CU-voorstel zou de Limburgse tiener mogen blijven, evenals 'enkele honderden' andere minderjarige asielzoekers die in Nederland geworteld zijn.

De Kamerleden Hans Spekman (PvdA) en Joel Voordewind (ChristenUnie) bestrijden dat hun voorstel een nieuw pardon behelst. "Wij willen niets meer dan een streep zetten", aldus Voordewind. Spekman: "We hebben Sahar gehad, nu Mauro en er zijn er nog meer. Laten we voor eens en altijd duidelijke afspraken maken en niet meer van de hak op de tak springen." Spekman en Voordewind willen de kritiek voor zijn dat hun voorstel 'slecht gedrag' zou belonen. In Nederland gewortelde kinderen komen alleen voor een verblijfsvergunning in aanmerking als de lange procedure is toe te rekenen aan overheidshandelen, bijvoorbeeld omdat de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) beslistermijnen heeft overschreden.

PvdA en CU maken een harde knip tussen minderjarigen en meerderjarigen. Dat komt er op neer dat kinderen die pas na hun tiende levensjaar asiel aanvroegen, niet in aanmerking komen voor een automatische vergunning. Voor extra kwetsbare kinderen als Mauro, die helemaal alleen naar Nederland zijn gekomen, geldt iets meer respijt: zij moeten voor hun dertiende naar Nederland zijn gekomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten