maandag 21 november 2011

Angolese asielzoeker Mauro vraagt studievisum aan

De achttienjarige asielzoeker Mauro Manuel gaat een studievisum aanvragen. Als hij dit visum krijgt, mag hij in Nederland blijven tot hij zijn opleiding heeft afgerond.
Mauro vraagt een studievisum aanMauro vraagt een studievisum aan
'De meeste mensen weten dat Angola geen Afghanistan is, dat die Limburgse jongen rustig naar Angola terug kan en dat hij daar kan profiteren van groeicijfers van 10 procent per jaar - dus dat het voor hem misschien wel veel beter is in Angola dan in Nederland.'

Lees de weblog van Simon Rozendaal: Onze liefde voor Mauro is een omgekeerde Nimby
Dat zegt een woordvoerder van kinderrechtenorganisatie Defence for Children vrijdag, meldt RTL Nieuws. Mauro werkt samen met zijn advocaat aan de aanvraag.

In eerste instantie wilde Mauro niet akkoord gaan met deze oplossing, die ervoor zorgt dat hij niet meteen terug moet naar zijn geboorteland Angola. Hij zou niets zien in een langere opleiding na het behalen van zijn MBO-diploma.

Middenweg
Het studievisum is een idee van het CDA. De partij van minister Gerd Leers (CDA, Immigratie) ziet het studievisum als een middenweg tussen uitzetting en een permanente verblijfsvergunning.

Mauro mag de aanvraag van zijn studievisumafwachten in Nederland. Volgens de gebruikelijke procedure zou hij daarvoor naar zijn geboorteland moeten.

Verdeeldheid
De kwestie-Mauro leidde tot opschudding in de Tweede Kamer. Binnen het CDA ontstond verdeeldheid over of Mauro in Nederland mag blijven of niet.

CDA-Kamerleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan stonden niet achter het besluit van Leers, die Mauro wilde uitzetten. Daarmee kwam een meerderheid die de uitzetting van Mauro steunde in gevaar.

Peilingen
Het CDA nam op het partijcongres een resolutie aan waarmee Mauro de aanvraag van zijn studievisum in Nederland kon afwachten. De partij bereikte een dieptepuntin de peilingen door de boodschap van minister Leers dat Mauro geen verblijfsvergunning krijgt.

Het debat over de kwestie-Mauro in de Tweede Kamer ging ook over de duur van asielprocedures. Jonge asielzoekers moeten vaak jaren wachten tot ze uitsluitsel krijgen. De VVD stelde voor om uitgeprocedeerde asielzoekers direct na afwijzingterug te sturen naar hun geboorteland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten