vrijdag 25 november 2011

Uitzetbeleid asielzoekers faalt

SELLINGEN – Een groep van negen door Ter Apel dolende Somalische asielzoekers heeft gisteren en vandaag weer eens aangetoond dat er gaten zitten in het beleid van de Nederlandse overheid voor het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers. De groep werd dinsdagavond kort voor de raadsvergadering in Vlagtwedde door het gealarmeerde raadslid René Kriek van Groen Links in Ter Apel opgepikt en mee naar het gemeentehuis gebracht. “We heben in Nederland afgesproken dat we asielzoekers hier nooit letterlijk in de kou op straat zetten. Dit gebeurt met deze groep want ze kunnen niet bij het aanmeldcentrum in Ter Apel terecht en worden op deze wijze gedwongen de nacht in de kou op straat door te brengen”, aldus Kriek.
Burgemeester Leontien Kompier en wethouder Herman Kuipers zorgden in overleg met het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) voor een oplossing. De negen Somaliers, onder wie een zwaar gehandicapte,  konden naar het opvangcentrum en werd er afgelopen nacht een bed geboden.
Nader onderzoek gisteren en vandaag bracht aan het licht dat het gaat om een groep Somaliers, die al twee keer is ‘uitgeprocedeerd’, dat wil zeggen dat ze geen verblijfsvergunning krijgen en feitelijk naar hun geboorteland moeten terugkeren. Dit hebben zij tot dusver niet gedaan en zo meldden zij zich dinsdag bij het aanmeldcentrum in Ter Apel waar ze voor een derde te starten procedure op basis van rechterlijke uitspraken werden afgewezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten