vrijdag 25 november 2011

Immobiliënsector vond al 153 woningen voor asielzoekers

Fedasil, de dienst die de opvang van asielzoekers organiseert, heeft momenteel al 153 plaatsen gecreëerd door een beroep te doen op immobiliënkantoren uit de privésector. Er worden twaalf panden onderzocht. De 153 nieuwe plaatsen zijn al gevonden in vijf gebouwen. Dat zegde staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie Philippe Courard (PS) in de Kamer aan Nahima Lanjri (CD&V, foto).
Enige tijd terug ontstond opschudding toen bekend raakte dat Fedasil via immobiliënkantoren woningen probeerde te huren voor asielzoekers, uitgerekend in de buurt van bestaande opvangcentra. Vooral de Truiense burgemeester Ludwig Vandenhove (sp.a) reageerde toen nogal gepikeerd: "Wie al veel asielzoekers opvangt, krijgt er nog bij, terwijl men ze beter zou spreiden", zo zuchtte hij. Maar Courard zegde eerder in de Kamer dat dit absoluut nodig was omdat de asielzoekers niet alleen een woning moeten krijgen, maar ook eten, opvang en medische zorg. En dat gebeurt in de centra. Vandaar de keuze van de plaatsen.

182.000 euro dwangsommen

Courard zegde verder nog dat de Belgische staat tussen mei 2011 en 21 oktober 2011 veroordeeld werd om 182.000 euro aan dwangsommen uit te betalen aan 70 asielzoekers voor wie Fedasil geen opvangplaats kon vinden, terwijl dit wettelijk gezien moet. Maar er werd tot op heden in 2011 nog geen enkele dwangsom uitbetaald omdat Fedasil de zaak telkens tijdig in orde kon brengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten