vrijdag 14 oktober 2011

Australië ziet af van migrantenruil met Maleisië


De minderheidsregering van Australië ziet af van een controversieel plan waarbij asielzoekers met Maleisië zouden worden uitgewisseld. De parlementsleden van de oppositie weigeren een wetsvoorstel te steunen dat het plan nieuw leven zou inblazen. Dat zei premier Julia Gillard vandaag.
Het hoogste hof van Australië verbood in augustus de uitvoering van het plan. Een maand daarvoor hadden Australië en Maleisië afgesproken dat Australië 800 illegaal gearriveerde asielzoekers naar Maleisië zou sturen. In ruil daarvoor zou Australië 4.000 geregistreerde vluchtelingen uit Maleisië opnemen.

De regering in Canberra hoopte zo vluchtelingen af te schrikken die per boot naar Australië proberen te komen. Ook wilde de regering van Gillard met de maatregel mensensmokkelaars ontmoedigen.

Het hoogste hof in Australië had zich in augustus tegen het plan uitgesproken omdat de regering illegale vluchtelingen naar landen wilde sturen waar niet de verzekering kon gegeven dat de mensenrechten zouden worden gerespecteerd. Door het besluit van vandaag komt ook een plan om illegale asielzoekers naar Papoea-Nieuw-Guinea te sturen te vervallen.

Elk jaar proberen duizenden mensen in gammele bootjes vanuit met name Indonesië naar Australië te komen. Als ze veilig aankomen, worden ze opgevangen in overbevolkte asielzoekerscentra. Vorige maand kwamen vluchtelingen in Sydney in opstand. (afp/adv)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten