woensdag 12 oktober 2011

Geen toename immigranten door Arabische opstanden


In de eerste zes maanden van 2011 vroegen tweehonderd inwoners uit Egypte, Libië, Tunesië, Syrië en Jemen asiel aan in Nederland. Dat is maar een kleine toename in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
Er zijn niet meer asielzoekers uit Arabische landen gekomen na de revolutiesEr zijn niet meer asielzoekers uit Arabische landen gekomen na de revoluties
Overal klinkt sinds kort de roep om een 'humaner' asielbeleid. Nu kun je over de staat veel beweren, maar niet dat hij zich geen moeite getroost om asielzoekers zo humaan mogelijk door de procedure te loodsen

Lees ook het Elsevier-commentaar van Robert Stiphout: Asiel: Nederland biedt vooral schijnhumaniteit
Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het bureau voor de statistiek van de Europese Unie.
Begin 2011 bestond de vrees dat de opstanden in Arabische landen voor een grote stroom vluchtelingen zouden zorgen. Dit lijkt mee te vallen. In de eerste helft van 2009 vroegen 125 asielzoekers uit deze landen asiel aan, in de eerste zes maanden van 2010 waren het er 195.
Minder asielaanvragen
In totaal vroegen minder mensen asiel in Nederland aan dan in voorgaande jaren in dezelfde periode. Het totale aantalasielaanvragen was in de eerste zes maanden van 2011 5.710. In 2010 was dat 6.400, in 2009 nog 7.090. Er zijn vooral minder asielzoekers uit Irak en Afghanistan.
De opstanden in Arabische landen hebben wel voor vluchtelingenstromen gezorgd, maar deze emigranten gingen voornamelijk naar de buurlanden. Ruim 230.000 Libiërstrokken sinds het geweld in hun land naar Tunesië. Ongeveer 190.000 Libiërs gingen volgens cijfers van de International Organization for Migration naar Egypte. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten