zondag 9 oktober 2011

Middelburg neemt geen uitgenodigde vluchtelingen op


MIDDELBURG - De gemeente Middelburg wil niet opdraaien voor de kosten van de opvang van zogeheten uitgenodigde vluchtelingen.
Dit zijn mensen uit vluchtelingenkampen in het buitenland die zich in een uitzichtloze situatie bevinden. Vaak leven ze al jaren in slechte omstandigheden.

De Nederlandse regering nodigt jaarlijks gemiddeld vijfhonderd vluchtelingen uit om in Nederland te komen wonen.

Tot voor kort werden deze mensen opgevangen in een centrum van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) in Amersfoort. Daar werden ze vier tot zes maanden lang voorbereid op hun leven in Nederland.

Het Rijk heeft deze vorm van opvang afgeschaft. De vluchtelingen krijgen nu een cursus van negen dagen. Dat scheelt het Rijk 10.000 euro per vluchteling.

Het COA benadert nu gemeenten in Nederland om uitgenodigde vluchtelingen op te nemen. Middelburg is daar één van. Maar daar voelt het college van B en W weinig voor omdat de kosten van opvang, leefgeld, inburgering en huisvesting op het bordje van de gemeente worden gelegd. Daar staat een bedrag van duizend euro per vluchteling tegenover, wat niet bij benadering voldoende is om de kosten te dekken.

Het college van B en W zal het COA en de provincie Zeeland laten weten geen uitgenodigde vluchtelingen te zullen opvangen.

In de jaren negentig heeft Middelburg ook al eens een groep uitgenodigde vluchtelingen opgenomen. "De ervaringen waren toen dat het begeleiden van deze groep én veel tijd én organisatie kost", aldus het Middelburgse college.

De gemeenten zijn niet verplicht om uitgenodigde vluchtelingen te huisvesten. lees verder

Geen opmerkingen:

Een reactie posten