De veertig asielzoekers die op het Gaucheretplein sliepen sinds het Brusselse Noordstation werd ontruimd, konden gisteren terecht in een nog te renoveren pand van de sociale huisvestingsmaatschappij Schaarbeekse Haard. Voorlopig althans, want op 30 maart moeten ze ook daar weer weg. ‘Dan beginnen de werkzaamheden voor nieuwe sociale woningen', zegt OCMW-voorzitster Dominique Decoux (Ecolo).

De gemeente liet onmiddellijk weten dat alle dekens, matrassen en voedsel van het Gaucheretplein konden worden weggehaald. Maar ondertussen waren al een twintigtal nieuwe asielzoekers op het plein aangekomen. ‘Ze mogen echt niet meer op het Gaucheretplein blijven', zegt waarnemend burgemeester Cécile Jodogne (MR/FDF).

In het pand van Schaarbeekse Haard kunnen ze echter ook niet terecht. ‘Het is gewoon onmogelijk om voor elk nieuw gezin onderdak te zoeken', zucht de OCMW-voorzitster.

Opnieuw leek de impasse compleet en was een politie-interventie niet veraf. Enkele vrijwilligers, die de asielzoekers al wekenlang helpen, beslisten dan maar om zelf een nieuwe plek te zoeken voor de asielzoekers. ‘We hebben de politie gegarandeerd dat hier niemand meer zal blijven. Een interventie zal dus niet nodig zijn', klinkt het. Waar iedereen naartoe ging, is niet bekend.