donderdag 13 oktober 2011

"Onaanvaardbaar dat Fedasil asielzoekers naar park stuurt"


© photo news
Cécile Jodogne, waarnemend burgemeester van Schaarbeek, trekt opnieuw aan de alarmbel over de asielzoekers die verblijven in het Gaucheretpark. "Families die vanochtend aankwamen, verklaarden duidelijk dat ze gezonden zijn door Fedasil omdat ze hier dekens en eten kunnen krijgen. Dit is onaanvaardbaar", meldt Cécile Jodogne (FDF) in een mededeling. Het Federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers ontkent de beweringen met klem.
© belga
© belga
© belga
In het Gaucheretpak, in de buurt van het Noordstation, verblijven volgens het gemeentebestuur zowat vijftig mensen die een asielprocedure hebben lopen en in principe recht hebben op opvang door Fedasil. Omdat de opvangstructuren van het federaal agentschap vol zitten, belanden ze onder meer in het park.

"Gisteren is een Servische familie aangekomen die voordien verbleef in een centrum van Fedasil in Sint-Truiden. Vandaag zendt Fedasil opnieuw asielzoekers", zegt Jodogne. "De federale overheid moet onmiddellijk maatregelen nemen."

Dekens en voeding
De groep asielzoekers verblijft aan het buurthuis Noorderzon, waar voorzien wordt in noodhulp zoals dekens en voeding. Sinds de uitzetting van een groep uit het Noordstation op 19 september overnachten er dagelijks mensen.

Bij Fedasil zijn ze niet opgezet met de beweringen van Jodogne. "Het is totaal uit de lucht gegrepen dat wij mensen naar het Gaucheretpark zenden. Het is schandalig zoiets te beweren. Onze dispatching doet al het nodige om in opvang te voorzien. Mensen die geen opvangplaats krijgen, worden georiënteerd in het officiële circuit", reageert Mieke Candaele van Fedasil. (belga/adb)


ga naar artikel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten