vrijdag 14 oktober 2011

Leers beduveld over loon COA-baas


Minister Gerd Leers (Immigratie & Asiel) voelt zich beduveld over het salaris van de inmiddels geschorste baas van Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA), Nurten Albayrak. ,,Mij werd gezegd dat het salaris onder de norm lag'', zei de minister woensdag tijdens een debat over de kwestie.
,,Maar 't was behóórlijk, het lag aanzienlijk boven de norm'', ontdekte Leers later. Het was Albayrak zelf die hem op het verkeerde been zette. Leers stelde Albayrak eerder op non-actief vanwege 'inconsistentie in de informatie', die zij had geleverd over haar salaris. Ook al is de wet op de salarissen in de (semi)publieke sector nog niet van kracht, Leers had volgens eigen zeggen de hoogte van haar salaris niet over zijn kant laten gaan. Hij zou de herbenoeming van Albayrak dan hebben voorkomen. Dat was mogelijk geweest als zij als gevolg van een wijziging in plaats van directeur bestuursvoorzitter had moeten worden.
Leers verwierp elke suggestie dat Albayrak zo veel verdiende en toch zo slecht kon functioneren als gevolg van haar familiebanden. Haar nicht Nebahat Albayrak was van 2007 tot staatssecretaris van Justitie en onder meer belast met vreemdelingenzaken. Het COA liet ze echter juist over aan de minister van Justitie. De suggestie van belangenverstrengeling werd opgeworpen door de PVV, die er ook in het parlement geen handen mee op elkaar kreeg. Wel vindt de Kamer dat gewoon alles moet worden onderzocht, ook allerlei contacten.
De SP becijferde dat Albayrak in 5 jaar tijd een salarisverhoging van 170 procent kreeg. Leers sluit niet uit dat er, als alle feiten duidelijk zijn, geld wordt teruggevorderd, zei hij. Hij hoopt dat de zaken nog dit jaar tot klaarheid worden gebracht.
Dan kan ook de vraag worden beantwoord of het COA een Zelfstandige Bestuursorganisatie (ZBO) moet blijven, of dat de organisatie bijvoorbeeld direct onder het departement komt te vallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten