vrijdag 14 oktober 2011

Onderzoek beloning Albayrak al klaar


Het onderzoek naar het inkomen van Nurten Albayrak is al afgerond. Dat bleek woensdag bij het kort geding dat de op non-actief gestelde bestuursvoorzitter van het COA had aangespannen. Volgens landsadvocaat mr. Uhlenbroek is het conceptverslag reeds op 6 oktober voor commentaar aan Albayrak opgestuurd. Op dinsdag 11 oktober is het definitief vastgesteld. Het onderzoek heeft volgens Uhlenbroek uitgewezen dat Albayrak op een aantal momenten foute of verwarrende informatie heeft gegeven over haar inkomen.
Het kort geding was aangespannen door mevrouw Albayrak. Ze eiste opheffing van haar schorsing en toestemming om weer aan het werk te mogen. De pleitnota's boden een interessant kijkje achter de schermen van de onderhandelingen.

Discussie

Naar nu blijkt, discussieert het ministerie van Binnenlandse Zaken al sinds dit voorjaar met de COA-topvrouw over haar inkomen. Dat gebeurt naar aanleiding van de nieuwe Wet Centraal Orgaan opvang asielzoekers (wet op het COA) die per 1 januari van kracht is. Deze schrijft voor dat het COA een bestuur heeft onder leiding van een bestuursvoorzitter en een raad van toezicht.
Weliswaar fungeren deze organen al enkele jaren, maar nu moet het officieel geregeld worden. Voordat Nurten Albayrak officieel benoemd kan worden, moeten de arbeidsvoorwaarden besproken worden.

Balkenende-norm

Het begint allemaal op 10 mei. Dan komt Albayrak naar het ministerie voor een gesprek met de directeur-generaal Vreemdelingenzaken. Albayrak presenteert en salarisoverzicht waaruit blijkt dat ze 190.000 euro verdient, nagenoeg op de Balkenende-norm van 189.000 euro. De directeur-generaal vraagt of Albayrak een salarisstrook kan aanleveren, maar dat weigert ze. Volgens mr. Uhlenbroek reageert ze boos en verontwaardigd.
Een paar lagere ambtenaren van het ministerie en het COA nemen het overleg even over, maar na de zomer legt de directeur-generaal weer contact met Albayrak. Ze vraagt telefonisch om een concept van een aanstellingsbrief, die Albayrak vervolgens laat opstellen door een ondergeschikte. Ondertekend door Loek Hermans arriveert deze op 14 september op het ministerie. In de brief staat dat de beloning van de de bestuursvoorzitter 189.000 euro bedraagt, precies op de Balkenende-norm.

Stroomversnelling

Door publicaties van de NOS en de Volkskrant raakt de discussie in een stroomversnelling. Op zaterdag 24 september vraagt Loek Hermans, de voorzitter van de Raad van Toezicht, Albayrak om een belonings-overzicht. Dat stuurt ze een dag later: 15.000 per maand, wat neerkomt op 210.000 euro per jaar, aangevuld met andere emolumenten zoals de dienstauto en de vergoeding ter compensatie van de bijtelling.
Op maandag 26 september zit Albayrak weer op het departement, voor een nieuw gesprek met de directeur-generaal Vreemdelingenzaken. Gezamenlijk stellen ze vast dat de beloning veel hoger is dan tot nu toe voorgesteld. Na overleg met de raad van toezicht besluit het ministerie dat er moet worden ingegrepen.
Dinsdagochtend 27 september bespreekt een ambtenaar met Albayrak wat een en ander gaat betekenen voor haar arbeidsvoorwaarden, maar 's middags maakt minister Leers bekend dat hij genoeg heeft van de "inconsistenties" van mevrouw Albayrak en dat de raad van toezicht haar op non-actief heeft gesteld. Voorzitter Hermans van de raad van toezicht heeft Albayrak telefonisch meegedeeld dat eerst alles goed moet worden uitgezocht. Dat is dus inmiddels gebeurd.

Vergissingen

Volgens de advocaat van Albayrak, mr. Verbeek, heeft ze zeker niet met opzet geprobeerd haar inkomen lager voor te stellen dan de werkelijkheid. Er is sprake van eenvoudige vergissingen, meent Verbeek. Zo zou men per ongeluk uitgegaan zijn van een contract van 36 uur, terwijl het 40 uur moet zijn. De schuld daarvan legt zij bij de raad van toezicht en COA-medewerkers.
Intussen is het vertrouwen van de raad van toezicht in Albayrak ernstig aangetast. De raad van toezicht stuurt maandag 10 oktober aan op ontslag van de bestuursvoorzitter, maar dat wordt de volgende dag aangehouden omdat de raad zichzelf tijdelijk buiten werking stelt met het oog op de nieuwe onderzoeken die minister Leers heeft gelast. Het ontslag wordt opgeschort tot de onderzoeken klaar zijn.
De minister en het COA willen nu dat haar non-actief-periode verlengd wordt zolang de overige onderzoeken lopen. De minister verwacht dat het nog twee tot drie maanden duurt voordat alle feiten rond het COA boven tafel zijn.
De rechtbank in Den Haag beslist dinsdag 19 oktober of Nurten Albayrak geschorst blijft of toch weer aan het werk mag, zoals ze zelf graag wil.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten