vrijdag 14 oktober 2011

Australië stuurt geen asielzoekers naar Maleisië


(Novum/AP) - CANBERRA - Australië gaat geen asielzoekers naar Maleisiësturen. Dat heeft premier Julia Gillard bekendgemaakt.
Maleisië en Australië sloten eerder dit jaar een overeenkomst, die inhield dat Australië de komende vier jaar achthonderd afgewezen asielzoekers naar Maleisië zou sturen en in ruil daarvoor vierduizend toegelaten asielzoekers zou opnemen die in Maleisië onder kommervolle omstandigheden leven.
Het parlement had donderdag zullen stemmen over een wetsvoorstel dat de uitvoering van de overeenkomst mogelijk moest maken, maar omdat het geen meerderheid zou halen heeft de regering het voorstel ingetrokken. Het zou de eerste keer in 82 jaar zijn geweest dat een wetsvoorstel van de regering in het parlement zou sneuvelen. De regering van Gillard heeft geen meerderheid in het parlement en is afhankelijk van de gedoogsteun van twee onafhankelijke parlementsleden. Een van hen zou tegen het voorstel stemmen.
De overeenkomst was bedoeld om de vluchtelingenstroom naar Australië in te dammen. In augustus oordeelde het hooggerechtshof dat de overeenkomst in strijd was met de Australische grondwet. Het nu ingetrokken wetsvoorstel had de uitvoering van de overeenkomst toch mogelijk moeten maken.

ga naar artikel!http://buitenland.nieuws.nl/664236/australie_stuurt_geen_asielzoekers_naar_maleisie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten