donderdag 2 februari 2012

Defensie had afgelopen nacht nog 461 plaatsen vrij voor daklozen en asielzoekers

Defensie ving afgelopen nacht 3.286 asielzoekers en daklozen op, maar bereikte daarmee nog niet haar maximumcapaciteit. Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, ving een 180-tal asielzoekers op. Het Rode Kruis zegt ten slotte nog 148 bijkomende, tijdelijke noodopvangplaatsen te zullen creëren.



Tijdens de nacht van 31 januari op 1 februari waren ongeveer 3.200 van de 3.510 plaatsen die Defensie ter beschikking heeft voor asielzoekers en daklozen, ingenomen. Specifiek voor de noodopvang waren 86 van de 237 beschikbare plaatsen ingenomen. In totaal had Defensie afgelopen nacht dus nog 461 vrije plaatsen.
Defensie wil contructief meehelpen bij het opvangen van asielzoekers en daklozen. Daartoe heeft ze permanent 3.273 opvangplaatsen ter beschikking, aangevuld met 237 'occasionele plaatsen', deel uitmakend van het initiatief 'Operatie Winter'. De kazernes voor occasionele opvang worden geopend zodra de capaciteit bij de sociale organismen overschreden is. De maximumcapaciteit bij Defensie werd evenwel nog niet bereikt.
Fedasil ving 180 asielzoekers op, maar verwachtte meer
Fedasil heeft dinsdag een 180-tal asielzoekers opgevangen en ondergebracht in zijn opvangcentra. 'Het waren verrassend minder mensen dan we gedacht hadden', aldus Fanny François, de directeur-generaal ad interim van Fedasil, woensdag.
Eef Heylighen van Vluchtelingenwerk Vlaanderen nuanceerde evenwel: 'Fedasil heeft de mensen die dinsdag asiel aanvroegen, kunnen opvangen. De voorbije drie jaar werden echter al zowat 15.000 mensen op straat gezet, en sinds november konden al meer dan 1.000 mensen niet worden opgevangen.'
'Nog steeds worden wekelijks mensen op straat gezet, en het meest op maandag, omdat in het weekend geen asiel kan worden aangevraagd', aldus Heylighen.
SOS Opvang, een consortium van acht organisaties die hun krachten bundelen tegen de opvangcrisis, ving in de nacht van dinsdag op woensdag een honderdtal mensen op.
Rode Kruis creëert 148 bijkomende tijdelijke noodopvangplaatsen
Rode Kruis-Vlaanderen zal de komende dagen 148 bijkomende tijdelijke opvangplaatsen voor asielzoekers creëren in zijn bestaande opvang- en noodopvangcentra. Dat laat Rode Kruis-Vlaanderen woensdag weten in een communiqué.
Rode Kruis-Vlaanderen stelt vanaf woensdag 48 extra opvangplaatsen ter beschikking in zijn opvangcentra, bovenop de normaal voorziene capaciteit, die - zo preciseert de organisatie - al voor 100 procent ingevuld was.
In de loop van de volgende dagen kan dat aantal opgetrokken worden met 100 plaatsen extra, tot 148. Zo wil de organisatie een extra bijdrage leveren aan een tijdelijke oplossing voor de huidige opvangproblemen van asielzoekers.
De extra noodopvangplaatsen zijn bestemd voor wie asiel aanvraagt maar geen normaal voorziene opvangplaats krijgt toegewezen zoals de wettelijke procedure dat voorziet.
Rode Kruis-Vlaanderen telt twaalf vaste asielcentra in Vlaanderen en opende, op vraag van de overheid, eind 2010 twee noodopvangcentra in Ravels en Houthalen-Helchteren. In totaal vangt de organisatie vandaag 2.575 asielzoekers op in die centra, zo laat ze zelf weten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten