maandag 17 oktober 2011

Leers: Snel besluit over jonge asielzoekers


Minister Gerd Leers. © afp
Jonge alleenstaande asielzoekers gaan veel eerder te horen krijgen of ze wel of niet in Nederland mogen blijven. Snellere asielprocedures maken het migratiebeleid rechtvaardiger, stelt minister Leers (asielzaken).
Leers wil zo voorkomen dat jonge alleenstaande asielzoekers pas op achttienjarige leeftijd - als ze vaak volledig geïntegreerd zijn - te horen krijgen dat ze toch naar hun land van herkomst worden teruggestuurd. De standaardprocedure waarin alleenstaande jongere asielzoekers tot hun achttiende kunnen wachten, wil Leers daarom laten vervallen. "We moeten eerder kijken of ze terug kunnen. Maar als ze als kind mogen blijven, dan hoeven ze ook niet meer op hun achttiende weg", zei de minister gisteren in een vraaggesprek met het tv-programma Buitenhof.

Leers wil dat ook andere asielaanvragen sneller en strenger van start gaan. Daar is al een begin mee gemaakt, aldus de minister: 54 procent van de asielaanvragen wordt op dit moment binnen acht dagen in behandeling genomen. Vorig jaar kreeg nog maar 29 procent van de asielzoekers binnen acht dagen te horen of ze verder mochten in de procedure. Daar staat tegenover dat het uitzetten nog niet zo vlot gaat als het kabinet zou wensen.

De uitspraak van oud-premier Lubbers zaterdag in Trouw dat zijn partijgenoot zich met zijn pogingen tot een 'evenwichtig' asielbeleid in een lastige spagaat bevindt, wordt door Leers onderschreven. "Ik moet balanceren." Leers houdt vol dat hij rekening wil houden met 'de menselijke maat'. "Maar de menselijke maat is niet alles doen wat iemand wil. Menselijke maat is ook draagvlak zien te houden in de samenleving."

Lubbers noemde het vreemdelingenbeleid in Nederland kil. Leers: "Dat zijn niet de woorden die ik zou zeggen. We moeten nu kijken of we de komst van het grote aantal kansloze migranten kunnen stoppen. Anders wordt het klimaat in Nederland nog guurder." De bewindsman maakte een scherp onderscheid tussen zijn geringe bereidheid om kansloze immigranten binnen te laten en de 'verrijking' die kansrijke immigranten de Nederlandse samenleving kunnen bieden. Zijn uitspraak vorige week dat immigratie een verrijking kan zijn, leverde Leers een botsing op met PVV-leider Wilders. Hij moest van premier Rutte die uitspraak gaan uitleggen bij de gedoogpartner. Leers: "Het is niet leuk aan je oren getrokken te worden."


ga naar artikel

1 opmerking:

  1. Thank you for the info. It sounds pretty user friendly. I guess I’ll pick one up for fun. thank u
    ------------------------------------------------------------------------------------

    Australische Immigratie

    BeantwoordenVerwijderen