donderdag 20 oktober 2011

'Albayrak nooit benoemd als voorzitter bestuur COA'

De inmiddels omstreden bestuursvoorzitter Nurten Albayrak van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) blijkt officieel nooit voorzitter van het bestuur te zijn geweest. Albayrak is wel voorgedragen als voorzitter maar door onenigheid over haar salaris is het besluit hierover uitgesteld.


De bestuursvoorzitter had officieel moeten worden benoemd door minister Gerd Leers(CDA, Immigratie en Asiel), maar dit is niet gebeurd, melden bronnen donderdag aan De Telegraaf.

Geschokt
Leer schorste Albayrak vorige maand nadat medewerkers meldden dat er een angstcultuur heerste binnen het COA en dat gemeenschapsgeld werd verspild. Op dat moment was Albayrak geen bestuursvoorzitter, maar algemeen directeur.

Vanaf 1 januari was er sprake van een bestuurlijk vacuüm binnen het COA, omdat Albayrak niet bevoegd was de organisatie rechtens te vertegenwoordigen, schrijft de krant. Toch presenteerde zij zich als voorzitter van het bestuur van de asielzoekersorganisatie.

Medewerkers van het orgaan kregen dit woensdag te horen van interim-bestuursvoorzitter Harry Paul, die is benoemd door Leers. Het personeel heeft geschokt gereageerd op het nieuws. Albayrak gedroeg zich wel als bestuursvoorzitter. Zo begon zij langzaamaan brieven te ondertekenen als 'bestuursvoorzitter' terwijl zij dit eerder deed als 'voorzitter raad van bestuur in oprichting' en 'algemeen directeur'.

Schorsing
Woensdag diende het kort geding dat Albayrak, VVD-lid, heeft aangespannen bij de rechtbank in Den Haag. Op deze manier hoopte ze haar schorsing ongedaan te maken. De rechter oordeelde dat het COA voldoende zwaarwegende redenen had om Albayrak op non-actief te stellen.

Albayrak werd op non-actief gesteld omdat ze zou hebben gelogen over haar salaris, dat ver boven de Balkenendenorm van 188.000 euro lag. Leers heeft gisteren ook oud-staatssecretaris en Kamerlid Ella Kalsbeek (PvdA) benoemd tot lid van de raad van toezicht.



ga naar artikel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten