donderdag 20 oktober 2011

De Crem wil asielcentrum dicht


HELCHTEREN - Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) wil het asielcentrum op het militair domein in Helchteren tegen eind november sluiten. Toch blijft het gemeentebestuur op zijn hoede.
Van onze medewerker

Als het van minister Pieter De Crem afhangt worden de militaire domeinen in Helchteren, Weelde en Bastenaken eind november niet langer gebruikt als opvangcentra voor asielzoekers.Maar de bevoegde staatssecretaris Phillippe Courard (PS) liet weten dat de ongebruikte kazernes effectief nog tot eind mei 2012 gebruikt mogen worden.

Toch blijft de deur op een kier, want niemand binnen de huidige regering durft zeggen dat de kazernes later niet opnieuw gebruikt kunnen worden om het enorme tekort aan opvangplaatsen te compenseren.

In Helchteren ziet het ernaar uit dat asielzoekers in het open opvangcentrum tegen het einde van volgende maand zullen vertrekken. Ondanks de politieke beslissing blijft het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren echter op zijn hoede. Ook het kortgeding dat enkele maanden geleden werd aangespannen om de sluiting van het opvangcentrum gerechtelijk af te dwingen, blijft voorlopig lopen.

'Het gaat immers om een politieke beslissing die nog gewijzigd kan worden', vindt burgemeester Alain Yzermans (SP.A). 'We hebben al eerder gehoord dat het centrum zou sluiten, maar toen werd plots bekendgemaakt dat de kazerne nog zes maanden langer open zou blijven. Wie kan ons garanderen dat een nieuwe regering die beslissing niet ongedaan zal maken? Volgend jaar kan het aantal asielvragen nog toenemen en zal Fedasil nog steeds plaatsgebrek hebben.'

Het gemeentebestuur lijkt dus het zekere voor het onzekere te nemen en probeert de kwestie te verhelpen via de rechtbank. 'Daarvoor voeren we vooral stedenbouwkundige argumenten aan. Het is onhoudbaar om mensen te huisvesten op een militair domein. Bovendien werd de kazerne ook bestempeld als natuurgebied.'

Momenteel vangt het open asielcentrum zo'n 550 mensen op. Intussen zijn er al meer dan 1.100 gepasseerd.

ga naar artikel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten