zaterdag 22 oktober 2011

Kazernes ook deze winter beschikbaar voor asielzoekers

De kazernes van Houthalen-Helchteren, Weelde en Bastenaken sluiten in principe nog voor de winter de deuren voor nieuwe asielzoekers, maar in praktijk blijven ze nog tot juni volgend jaar beschikbaar als tijdelijke opvangplaats. Dat blijkt uit verklaringen van minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) en de bevoegde staatssecretaris Philippe Courard (PS).



Minister De Crem heeft woensdag in de Kamer bevestigd dat de laatste asielzoekers tegen 31 mei 2012 vertrokken moeten zijn uit de kazerne van Weelde, Bastenaken en Houthalen-Helchteren. Formeel sluiten die al eind november, maar pas zes maanden later moeten ze ook effectief ontruimd zijn, verduidelijkt men op het kabinet van Courard.
De beslissing over het vertrek van de asielzoekers uit de leegstaande militaire kazernes is niet nieuw. De regering hakte die knoop al door op de ministerraad van 20 juli 2011. In antwoord op een vraag van N-VA-Kamerlid Theo Francken bevestigde De Crem die beslissing.
Een en ander betekent niet dat er deze winter plots een heel aantal bedden verdwijnt, bevestigt het kabinet-Courard. De principiële sluiting houdt slechts in dat nieuwe asielzoekers eerst op andere plaatsen ondergebracht worden, zolang daar nog capaciteit over is.
'Maar is de instroom erg groot, dan zou het natuurlijk onredelijk zijn om de bestaande capaciteit in Bastenaken, Houthalen-Helchteren en Weelde niet aan te spreken', aldus de woordvoerder van Courard, die ook herinnert aan mogelijke dwangsommen bij plaatsgebrek. De facto is de kans dus erg groot dat ook deze winter nog asielzoekers onderdak zullen vinden in de kazernes.
In november 2010 besliste de regering om door Defensie 2.162 plaatsen te laten vrijmaken voor asielzoekers in vier kazernes: Bastenaken (550), Bierset (550), Houthalen-Helchteren (550) en Weelde (512). In april werd de capaciteit van Bierset nog met 150 bedden opgetrokken. Die kazerne houdt dan ook het langst de deuren open voor asielzoekers, tot eind 2014.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten